Εμβόλιο εφήβων Covid-19: Παρασκευή αποφασίζει ο ΕΜΑ

Εμβόλιο εφήβων Covid-19: Παρασκευή αποφασίζει ο ΕΜΑ

Την Παρασκευή θα ανακοινώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την απόφασή του για την έγκριση της χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Αν εγκριθεί, αυτό θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του Covid-19 που θα λάβει το πράσινο φως του EMA για να χορηγηθεί στους εφήβους στις  χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Tο εμβόλιο αυτό έχει ήδη έγκριση για χορήγηση σε όσους είναι άνω των 16 ετών.

Ο EMA θα παραχωρήσει αύριο, Παρασκευή, συνέντευξη Τύπου για να κοινοποιήσει τα «αποτελέσματα έκτακτης συνόδου της επιτροπής φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση όσον αφορά τις παιδιατρικές ενδείξεις του εμβολίου Comirnaty» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Το Comirnaty είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου κατά του Covid-19 που ανέπτυξε η Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο BioNTech.

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη δώσει την έγκρισή του για  χρήση του εμβολίου στους εφήβους 12-15 ετών.

Η επικεφαλής του EMA, Έμερ Κουκ, ανακοίνωσε στις αρχές του Μαΐου ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ, θα προβεί σε ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβλήθηκαν από τους παρασκευαστές των εμβολίων για την έγκρισή του για την ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης αναμένονταν αρχικά τον Ιούνιο.

Η Κουκ είχε δηλώσει στις 11 Μαΐου σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι ο EMA είχε λάβει τα δεδομένα των Pfizer/BioNTech και ότι η ρυθμιστική αρχή –η οποία ανέμενε επίσης «δεδομένα κλινικών δοκιμών και μελέτης που έγινε στον Καναδά»– θα επιτάχυνε την αξιολόγησή της.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.