Η χθεσινή «έκρηξη» κρουσμάτων θυμίζει την αρχή του δεύτερου κύματος, καθώς η ραγδαία άνοδος μας παραπέμπει στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά, στις 30 Οκτωβρίου οι φορείς ήταν 1.690 και ανήλθαν στο επόμενο 24ωρο σε 2.056. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα οι νεκροί ήταν πέντε κάθε 24ωρο και οι διασωληνωμένοι 135, ενώ σήμερα ο αριθμός των θανάτων είναι σχεδόν εξαπλάσιος και οι διασωληνωμένοι τριπλάσιοι, σε μια πιο επιβαρυμένη κατάσταση.

Για να γίνει αντιληπτή η εντυπωσιακή χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνεται ότι τις προηγούμενες 10 ημέρες ο μέσος όρος των νέων φορέων ήταν περίπου 1.100 και ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 9 Φεβρουαρίου με 1.546 νοσούντες.

Έκρηξη κρουσμάτων 

Κάτι που ίσως σηματοδοτεί την αρχή ενός «τρίτου κύματος», με διαδοχικές αυξήσεις του αριθμού των κρουσμάτων, όπως συνέβη και τον προηγούμενο Νοέμβριο. Με την ελπίδα όμως ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα, και κυρίως οι εμβολιασμοί, θα μειώσουν την ένταση του «τρίτου κύματος», κάτι που συνέβη σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες.

Χαρτογράφηση των νέων ασθενών στην Ευρώπη 

Πλέον, στα συγκεκριμένα κράτη έχουν μειωθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι νέες διαγνώσεις μετά την έξαρση που σημειώθηκε λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 9 Ιανουαρίου στη Μ. Βρετανία τα νέα κρούσματα είχαν αγγίξει τα 70.000 το 24ωρο και τώρα έχουν περιοριστεί περίπου στα 11.000. Αντιθέτως, στην Ελλάδα εμφανίζεται με αυτή τη χρονική διαφορά η τρίτη νέα σημαντική άνοδος των καινούριων φορέων, που ελπίζεται να είναι παροδική.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η αλλαγή του «χάρτη» των κρουσμάτων το τελευταίο τρίμηνο, όπου υπάρχει εντυπωσιακή μετατόπιση της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα και σχετική αποσυμπίεση στη Βόρεια Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο η Αττική είχε το 25% περίπου των κρουσμάτων, κι αυτό το ποσοστό έχει πλέον υπερβεί το 50%.

Πηγή: «Το Βήμα»