Διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για ηλικιωμένους 80-84

Διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για ηλικιωμένους 80-84

Ανοίγει σήμερα (22/1), στις 6.00 το απόγευμα, η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Χθες, 21 Ιανουαρίου, έγιναν 13.318 εμβολιασμοί, στις 20 Ιανουαρίου 15.290, που είναι και ημερήσιο ρεκόρ μέχρι στιγμής, και συνολικά από 27 Δεκεμβρίου έως 21 Ιανουαρίου έχουν γίνει 123.077, δηλαδή έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού. Έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για πρώτη και δεύτερη δόση.

Οδηγίες για την πλατφόρμα των ραντεβού

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την επιδημία και το σχέδιο εμβολιασμού, υπενθύμισε τους τρόπους των ραντεβού, λέγοντας ότι, αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρθει αυτόματα μήνυμα στο κινητό του. Εκείνος, με τη σειρά του, θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν το αποδεχτεί ή δεν το επιβεβαιώσει, δεν χάνει τη σειρά του, αλλά μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του.

Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού. Επίσης, μπορεί να κλείσει ραντεβού στα φαρμακεία ή τα ΚΕΠ. Εξήγησε ότι ο πολίτης μπορεί να ακυρώσει το ραντεβού του, αλλά σε χρονικό διάστημα 72 ώρες πριν από αυτό. Αν δεν προσέλθει στο ραντεβού, μπορεί να ξανακλείσει άλλο, αλλά μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας.

Νησιωτική Ελλάδα

Ο σχεδιασμός, όπως τον ανέλυσε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ταξίαρχος Αρίστος Περρής, περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις.

  • Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη. Ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου για υγειονομικούς και από 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς ‒δωρεάν‒ και συνδράμει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέσα της ΓΓΠΠ.
  • Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών. Η μεταφορά εμβολίων γίνεται και εδώ με αεροπορικά μέσα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
  • Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους. Η μεταφορά των εμβολίων θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων, αεροπορικών και θαλάσσιων.
  • Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς Τ.Α. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού άνω των 18 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου.

Η μεταφορά εμβολίων και υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί θα γίνεται με εναέρια μέσα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η ΓΓΠΠ καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Η έναρξη γίνεται με το Καστελλόριζο, όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Στοιχεία από: amna.gr

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.