20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής μπορεί να έχουν χαθεί λόγω του Covid-19

Covid-19 μπλε ιός

Πάνω από 20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής μπορεί να έχουν χαθεί λόγω του Covid-19 παγκοσμίως, με μέσο όρο 16 χρόνια να χάνονται ανά θάνατο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Scientific Reports». 

Τα χρόνια ζωής που χάθηκαν ‒η διαφορά μεταξύ της ηλικίας ενός ατόμου στον θάνατο και του προσδόκιμου ζωής του‒ λόγω του Covid-19 σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία μπορεί να είναι δύο έως εννέα φορές υψηλότερα από τη μέση εποχιακή γρίπη.

Ο Héctor Pifarré i Arolas, ο Mikko Mÿrskyla και οι συνεργάτες τους υπολόγισαν τα χρόνια ζωής που χάθηκαν λόγω του Covid-19 χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερους από 1.279.866 θανάτους σε 81 χώρες καθώς και δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής και τις προβλέψεις για τους συνολικούς θανάτους του Covid-19 ανά χώρα.

Περισσότερα χρόνια χάθηκαν από Covid-19 παρά από καρδιακές παθήσεις

Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι συνολικά 20.507.518 χρόνια ζωής μπορεί να έχουν χαθεί λόγω του Covid-19 στις 81 χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη μελέτη ‒ 16 χρόνια ανά μεμονωμένο θάνατο. Από τα συνολικά χρόνια ζωής που χάθηκαν, το 44,9% φαίνεται να αφορά άτομα ηλικίας μεταξύ 55-75 ετών, 30,2% άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών και 25% άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Σε χώρες για τις οποίες ήταν διαθέσιμα τα δεδομένα των αριθμών των θανάτων ανά φύλο, τα χρόνια ζωής που χάθηκαν ήταν 44% περισσότερα στους άνδρες απ’ ό, τι στις γυναίκες. Σε σύγκριση με άλλες παγκόσμιες κοινές αιτίες θανάτου, τα χρόνια που χάθηκαν και σχετίζονται με τον Covid-19 είναι δύο έως εννέα φορές μεγαλύτερα από τον αριθμό που σχετίζεται με την εποχιακή γρίπη και 1/2 φορά περισσότερα από τους θανάτους καρδιακών παθήσεων.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να γίνουν κατανοητά στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης πανδημίας: παρέχουν ένα δείγμα των πιθανών επιπτώσεων του Covid-19 στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων από τις 6 Ιανουαρίου του 2021. Οι εκτιμήσεις μπορεί να είναι υπερβολικές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, λόγω της δυσκολίας καταγραφής με ακρίβεια των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19.

Στοιχεία από: medicalxpress.com