Η φυσική ανοσία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών περί ανοσίας για τουλάχιστον πέντε έως έξι μήνες.

Οι άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 έχουν μικρή πιθανότητα –αν και δεν είναι αδύνατο– να μολυνθούν από τον κορονοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

Έρευνα Biobank – Φυσική ανοσία: 9 στους 10 με αντισώματα

Υπάρχουν αντισώματα στο 99% των ανθρώπων τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19 και στο 88% των ανθρώπων (δηλαδή σχεδόν εννέα στους δέκα) έπειτα από έξι μήνες. Τα παραπάνω αναφέρει η έρευνα της Biobank σε περισσότερα από 20.000 άτομα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής και Επιδημιολογίας Ρόρι Κόλινς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,

Ο Κόλινς ανέφερε ότι το ποσοστό 88% είναι μια «συντηρητική εκτίμηση», καθώς στα τεστ αίματος οι ερευνητές εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα και όχι σε άλλα είδη αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης που μπορεί να παρέχουν ανοσιακή προστασία.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα ευρήματα «υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου Covid-19», καθώς υποδηλώνουν πως υπάρχει σημαντική και διαρκείας προστασία από τον κορονοϊό όταν πυροδοτείται η δημιουργία πολλών αντισωμάτων, είτε μέσω λοίμωξης είτε μέσω εμβολίου.

Η μελέτη αντισωμάτων σε δείγμα του πληθυσμού, η οποία έγινε ύστερα από εντολή της βρετανικής κυβέρνησης, βρήκε επίσης ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξήθηκε από 6,6% τον Ιούνιο του 2020 σε 8,8% τον Νοέμβριο και προφανώς σήμερα πλέον έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Φυσική ανοσία – Διαφορές αντισωμάτων ανά φυλετική ομάδα

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στα αντισώματα ανά ηλιακή και φυλετική ομάδα:

  • στους κάτω των 30 ετών ήταν 13,5%
  • στους άνω των 70, 6,7%
  • στους λευκούς, 8,5%
  • στους έγχρωμους, 16,3%

Μεγάλες ήταν και οι γεωγραφικές διαφορές: Στο Λονδίνο, το 12,4% βρέθηκαν με αντισώματα, έναντι μόνο 5,8% στη Νοτιοδυτική Αγγλία και 5,5% στη Σκοτία.

Με βάση τις συνεντεύξεις από όσους αρρώστησαν, η μελέτη βρήκε ότι το 25% όσων μολύνθηκαν ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ το 40% δεν είχαν καθόλου «κλασικά» συμπτώματα Covid-19, όπως επίμονο, ξηρό βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης/γεύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ