Προτεραιότητα ο εμβολιασμός σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Προτεραιότητα ο εμβολιασμός σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Τον εμβολιασμό όλων των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συνιστά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με προτεραιότητα σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, βασιζόμενη στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τους μηχανισμούς, την κλινική αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τις αλλεργικές αντιδράσεις, επισήμανε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα κατά τον εμβολιασμό σε ασθενείς με τα παρακάτω χρόνια αναπνευστικά νοσήματα:

  • ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, δηλαδή άτομα που λαμβάνουν οξυγόνο στο σπίτι, ανεξάρτητα από το υποκείμενο νόσημα
  • ασθενείς με κυστική ίνωση
  • πάσχοντες από σοβαρές μορφές νοσημάτων, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η πνευμονική ίνωση, το σοβαρό άσθμα

Συστάσεις και οδηγίες για τον εμβολιασμό

Προσοχή απαιτείται σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών σε συστατικά που περιέχονται στο εμβόλιο, όπως η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG).
Ιστορικό τροφικής, φαρμακευτικής και αναπνευστικής αλλεργίας δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό.
Αν κάποιος εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στην 1η δόση του εμβολίου, δεν προχωρά στον εμβολιασμό της 2ης δόσης.

Για όλα τα άτομα που εμβολιάζονται απαιτείται παραμονή στον χώρο για 15 λεπτά, ενώ για τα άτομα με ιστορικό αναφυλακτικών αντιδράσεων στο παρελθόν ο χρόνος παραμονής επιμηκύνεται στα 30 λεπτά.

«Σε αυτή τη μάχη κατά του ιού SARSCoV-2 κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών και η συνεργασία της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και του υγειονομικού δυναμικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο βήμα για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην Covid-19 και είναι στο χέρι όλων μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

Διευκρινίσεις για τα εμβόλια mRNA

«Η τεχνική του mRNA δεν είναι καινούργια, χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια. Ουσιαστικά, για την παρασκευή των εμβολίων κατά του κορονοϊού δεν αναπτύχθηκε ένας νέος μηχανισμός, απλώς προσαρμόστηκε στις ανάγκες του τρόπου που δρα ο SARSCoV-2. Το βασικό πλεονέκτημα των εμβολίων mRNA είναι ότι αποτελούν έναν καλό “μιμητή” του ιού, που συνιστά μια τέλεια μορφή του αντιγόνου και οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων και την κυτταρική ανοσία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, αναφορικά με τον σκεπτικισμό που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με τα εμβόλια mRNA.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων mRNA είναι ιδιαίτερα ισχυρές και για τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αναφορικά με τη διάρκεια της ανοσίας, δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα. Τυχόν μεταλλάξεις του ιού δεν προκύπτει ότι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Οι οποιεσδήποτε παρενέργειες είναι διαχειρίσιμες, το ποσοστό τους είναι χαμηλό, σύμφωνα με τις αναφορές, και ειδικά για τις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του εμβολιασμού, το ποσοστό τους παραμένει επίσης πολύ χαμηλό και η διαχείρισή τους εύκολη, βάσει των σχετικών οδηγιών», επισήμανε ο καθηγητής.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.