Οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο έπειτα από νοσηλεία λόγω του κορονοϊού εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά βλαβών σε διάφορα όργανα του σώματός τους.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η πολυοργανική δυσλειτουργία διαθέτει αυξημένες πιθανότητες ακόμη και όταν ο ασθενής βγει από το νοσοκομείο.

Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους

Μολονότι η νόσος Covid-19 είναι πιο γνωστή για τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς και το ήπαρ. Αρκετά ανεξήγητα συμπτώματα που συνεχίζονται αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη θεωρούνται μέρος του λεγόμενου «συνδρόμου μετα-Covid-19» ή «μακράς Covid».

Οι ερευνητές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου του Λέστερ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αμιτάβα Μπάνερτζι του UCL, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 47.800 άτομα, με μέση ηλικία τα 65 έτη, που νοσηλεύτηκαν λόγω κορονοϊού στα βρετανικά νοσοκομεία και πήραν εξιτήριο μετά τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Μικρές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα

Διαπιστώθηκε ότι μέσα στους επόμενους πέντε μήνες από το εξιτήριο σχεδόν ο ένας στους τρεις ασθενής είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους δέκα είχε πεθάνει. Η πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου μετά το εξιτήριο ήταν τετραπλάσια και οκταπλάσια, αντίστοιχα, για τους ασθενείς με Covid-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η «ψαλίδα» στην πολυοργανική δυσλειτουργία ανάμεσα στους ασθενείς με Covid-19 και τον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν μεγαλύτερη στους ανθρώπους κάτω των 70 ετών σε σχέση με τους άνω των 70. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μικρές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ