fbpx
Covid-19 και τεστοστερόνη – Oι άνδρες που κινδυνεύουν περισσότερο

Covid-19 και τεστοστερόνη – Oι άνδρες που κινδυνεύουν περισσότερο

Covid-19 και τεστοστερόνη: Νέα έρευνα συνδέει τον κορονοϊό, τη χαμηλή λίμπιντο των ανδρών με το ενδεχόμενο θανάτου εξαιτίας της νόσου.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν ή και να πεθάνουν.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με πιο σοβαρά κλινικά αποτελέσματα

Covid-19 και τεστοστερόνη

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Μιλάνο κατά το πρώτο κύμα του κορονοϊού (2020), διαπίστωσε ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι άνδρες-ασθενείς να χρειαστούν εντατική θεραπεία, διασωλήνωση ή παραμονή για καιρό στο νοσοκομείο. Μάλιστα, η πιθανότητα θανάτου τους εξαπλασιάστηκε. 

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας, EAU21.

Ο καθηγητής Salonia, ειδικός στην ουρολογία και την ενδοκρινολογία στο νοσοκομείο San Raffaele, αναφέρει: «Στην αρχή της πανδημίας του Covid, βλέπαμε πολύ περισσότερους άνδρες από γυναίκες να έρχονται στο νοσοκομείο και να υποφέρουν από πολύ σοβαρές μορφές της νόσου. Αμέσως σκεφτήκαμε ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα επίπεδα ανδρικών ορμονών, ιδιαίτερα με την τεστοστερόνη. Αλλά ποτέ δεν περιμέναμε να δούμε τόσο υψηλό ποσοστό ασθενών με Covid με αυτά τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σε σύγκριση με μια παρόμοια ομάδα υγιών ανδρών.»

Covid-19 και τεστοστερόνη

Αναλυτικά η έρευνα…

Οι ερευνητές και οι πανεπιστημιακοί στην επιθεώρηση «JAMA Network Open» δείγμα 723 ανδρών με Covid-19. Aπό τους 723 οι 427 είχαν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης, οι 116 χαμηλά, ενώ οι 180 είχαν στην αρχή χαμηλά επίπεδα τα οποία στη συνέχεια αυξήθηκαν με ορμονοθεραπεία.

Οι ασθενείς με χαμηλή τεστοστερόνη αντιμετώπιζαν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευθούν, ενώ όσοι έλαβαν ορμονοθεραπεία αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο με όσους είχαν εξαρχής φυσιολογικά επίπεδα.

Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην προστασία των ανδρών από ασθένειες

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη (κάτω των 200 νανογραμμαρίων) αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για νοσηλεία λόγω Covid-19, παρόμοιο σε σοβαρότητα με τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και τη χρόνια πνευμονοπάθεια.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Covid-19 ήλθε για να μείνει. Οι νοσηλείες εξαιτίας της εξακολουθούν να είναι πρόβλημα και θα συνεχίσουν να είναι πρόβλημα μελλοντικά, επειδή ο ιός συνεχώς εξελίσσει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν της ανοσίας. Από την άλλη, η χαμηλή τεστοστερόνη είναι πολύ συχνή, έως το ένα τρίτο των ανδρών άνω των 30 ετών την έχουν. Η μελέτη μας δίνει έμφαση σε αυτόν τον σημαντικό παράγοντα κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, καταθλιπτική διάθεση, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης, χρόνια κόπωση και γενικότερα χαμηλή ευεξία.

Όταν η ποιότητα ζωής ενός άνδρα επηρεάζεται αρκετά, τότε συνήθως καταφεύγει σε ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Όταν όμως τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν θεραπεία καθώς υπάρχουν ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και καρδιοπάθειας.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι θα ήταν συνετό να δούμε τα επίπεδα τεστοστερόνης, ιδίως στους ανθρώπους με συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη για χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, και μετά να προβούμε σε μια εξατομικευμένη θεραπεία, συζητώντας τα υπέρ και τα κατά μιας ορμονοθεραπείας», δήλωσε ο δρ Ντιγουάν.

*Το Ετήσιο Συνέδριο EAU είναι το μεγαλύτερο συνέδριο ουρολογίας της Ευρώπης, το οποίο συγκεντρώνει κλινικούς ιατρούς, επιστήμονες και ασθενείς για να συζητήσουν τις τελευταίες έρευνες και ιατρικές εξελίξεις που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών. 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.