Ξαφνική ή και μόνιμη απώλεια ακόης μπορεί να προκαλέσει η ασθένεια Covid-19 σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία.

Η έκθεση, που εκτίθεται λεπτομερώς στο περιοδικό BMJ Case Reports, περιγράφει λεπτομερώς την απώλεια ακοής  – επίσης γνωστή ως ξαφνική έναρξη αισθητηριακής απώλειας ακοής (SSNHL).

‘Εγκαιρη διάγνωση και επείγουσα θεραπεία

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, επεσήμαναν ότι τα προβλήματα ακοής χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και επείγουσα θεραπεία στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού.

Ο 45χρονος άνδρας, ο οποίος έπασχε από άσθμα και νόσησε με Covid-19, διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε φαρμακευτική αγωγή με ρεμδεσιβίρη, ενδοφλέβια στεροειδή και άλλα φάρμακα. Μία εβδομάδα αφότου βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εμφάνισε απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί του. Οι γιατροί ανέφεραν ότι κανένα από τα χορηγηθέντα φάρμακα δεν μπορεί να προκάλεσε τέτοια παρενέργεια, οι εξετάσεις του δεν έδειξαν κάποια αυτοάνοση διαταραχή, ούτε είχε κάποιο ιστορικό προβλήματος ακοής.

Η δρ Κούμπα σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο ο κορονοϊός μπορεί να κάνει ζημιά στην ακοή. Όπως είπε, «είναι πιθανό ότι ο SARS-CoV-2 εισδύει στα κύτταρα του έσω ωτός και τα καταστρέφει ή αναγκάζει το σώμα να απελευθερώνει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, τις κυτταροκίνες, που μπορεί να είναι τοξικές για το έσω ους. Ακόμη και η μονόπλευρη απώλεια ακοής έχει σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου, αν δεν θεραπευθεί άμεσα».

Άλλες περιπτώσεις ξαφνικής απώλειας ακοής

Οι γιατροί του εξέτασαν την ιατρική βιβλιογραφία και βρήκαν πέντε άλλες αναφορές περιπτώσεων COVID-19 που συνδέονται με ξαφνική απώλεια ακοής, συμπεριλαμβανομένων αναφορών στην Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Γερμανία. Η νέα υπόθεση είναι η πρώτη που αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Κέβιν Μάνρο, υποστήριξε ότι και άλλοι ιοί μπορούν να επηρεάσουν την ακοή, ενώ ήδη αρκετοί άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 παραπονιούνται για βόμβο στα αυτιά τους ή για μειωμένη ακοή. Μία μελέτη του σε 121 ασθενείς βρήκε ότι οι 16 είχαν προβλήματα ακοής δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ