Λανθασμένη στρατηγική η «ανοσία της αγέλης», προειδοποιούν επιστήμονες

Dio ginaikes me maskes

Η ανοσία της αγέλης μοιάζει περισσότερο με επικίνδυνη πλάνη σύμφωνα με προειδοποιήσεις επιστημόνων, παρόλο που στην αρχή της πανδημίας παρουσιάστηκε ως ελπιδοφόρο μέσω αποφυγής των lockdown.

Η ιδέα αρχικά ήταν η εξής: μόλις μολυνθεί από covid-19 ένα μέρος του πληθυσμού, η επιδημία θα σταματήσει. Όμως έπειτα από μήνες, “ βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό”, επεσήμανε ο Φρεντερίκ Αλτάρ ειδικός σε θέματα ανοσίας στο Isnerm.

«Επιστημονικά και ηθικά προβληματικό μέτρο η ανοσία της αγέλης»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το δήλωσε απερίφραστα τη Δευτέρα: “ Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας η ανοσία αγέλης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, και ακόμη λιγότερο μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό”, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

“ Το να επιτραπεί σε έναν επικίνδυνο ιό, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, να κυκλοφορεί είναι απλώς αντίθετο στην ηθική. Δεν αποτελεί επιλογή”, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι μόλις περίπου το 10% του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό στις περισσότερες χώρες.

Άντρας σε αεροδρόμιο

«Επικίνδυνος υπολογισμός»

Ήδη, ο ΠΟΥ, από τον Μάιο είχε προβεί σε προειδοποιήσεις προς τις χώρες που επέλεξαν την ανοσία της αγέλης ότι βασίζονται σε έναν πραγματικά επικίνδυνο υπολογισμό. Ωστόσο, ακόμη και πολύ πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπιζόταν αυτή την ιδέα. Στις αρχές Οκτωβρίου επιστήμονες στήριξαν με μια έκκλησή τους, την «The Great Barrington Declaration», δηλαδή την άποψη να επιτραπεί στον κορονοϊό να κυκλοφορήσει μεταξύ των νέων και υγιών, με παράλληλη προστασία των πιο ευάλωτων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, την έκκληση στήριζε ο Λευκός Οίκος. Για τους υπέρμαχούς της το βασικό όφελος της “στρατηγικής” αυτής είναι ότι θα αποφευχθούν οι οικονομικές, κοινωνικές, υγειονομικές επιπτώσεις των γενικευμένων lockdown.

Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου 80 επιστήμονες

Είναι “ λάθος” απάντησαν χθες Πέμπτη 80 επιστήμονες σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. “ Μια ανεξέλεγκτη μετάδοση μεταξύ των πιο νέων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη θνητότητα του συνόλου του πληθυσμού”, τόνισαν, επισημαίνοντας επιπλέον τον κίνδυνο κορεσμού των συστημάτων υγείας.

Η Ακίκο Αβασάκι, ειδική σε θέματα ανοσίας του Πανεπιστημίου Γιελ, έγραψε: «Οι αναμολύνσεις μάς δείχνουν ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στην ανοσία που επέρχεται από τη φυσική μόλυνση ώστε να πετύχουμε την ανοσία αγέλης».

Κάποιοι υπέρμαχοι της ανοσίας αγέλης εκτιμούν επίσης ότι το όριό της -που κανονικά εκτιμάται στο 60 με 70% του πληθυσμού– είναι στην πραγματικότητα πιο χαμηλό, κυρίως επειδή δεν είναι όλοι το ίδιο επιρρεπείς σε μια μόλυνση από τον κορονοϊό.

Η ανοσία της αγέλης πρέπει να έρθει μέσω «ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων», τονίζει, τέλος, η Αβασάκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ