fbpx
Έρευνα: Οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο από την παρενέργεια του εμβολίου Pfizer παρά από τον Covid-19

Έρευνα: Οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο από την παρενέργεια του εμβολίου Pfizer παρά από τον Covid-19

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να πάθουν μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech  παρά να καταλήξουν στο νοσοκομείο με Covid-19.

Η ανάλυση των ιατρικών δεδομένων υποδηλώνει ότι τα αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών, χωρίς υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, έχουν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο, από ό, τι να καταλήξουν στο νοσοκομείο με Covid-19 σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Τα περισσότερα παιδιά που βίωσαν τη σπάνια παρενέργεια είχαν συμπτώματα εντός των ημερών από τη δεύτερη λήψη του εμβολίου Pfizer/BioNTech, αν και παρόμοια παρενέργεια παρατηρείται με το εμβόλιο της  Moderna. Περίπου το 86% των αγοριών που επηρεάστηκαν, χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Ηνωμένο Βασίλειο -Δεν συνιστά το εμβόλιο σε υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών

Ο Σαούλ Φάουστ, καθηγητής παιδιατρικής ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον,  είπε ότι τα ευρήματα φαίνεται να δικαιολογούν την προσεκτική προσέγγιση που υιοθέτησε η Μικτή Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό των  εφήβων.

Οι επίσημοι σύμβουλοι εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν συστήσει εμβολιασμό για υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, μια κίνηση που θέτει τη χώρα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα και πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Η Μικτή Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου (JCVI )για τον εμβολιασμό δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι δεν συνιστά το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, επειδή πιστεύει ότι «το περιθώριο οφέλους θεωρείται πολύ μικρό» για να εμβολιαστεί ολόκληρη η ηλικιακή ομάδα.Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον Covid-19 ή που ζουν με άτομο σε κίνδυνο, είναι αυτά που θα μπορούσαν να εμβολιαστούν.

Τι έδειξε η μελέτη για τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις εμβολίων Covid-19 σε υγιή παιδιά

εμβολιασμός υγιή αγοριού εφήβου pfizer μυοκαρδίτιδα

Στην τελευταία μελέτη η Dr Tracy Høeg στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα εμβόλια Covid-19 σε παιδιά στις ΗΠΑ ηλικίας 12 έως 17 ετών κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021:

Εκτιμούν το ποσοστό μυοκαρδίτιδας μετά από δύο λήψεις εμβολίου Pfizer/BioNTech να είναι 162,2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για υγιή αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών και 94 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για υγιή αγόρια ηλικίας 16 έως 17 ετών. Τα ισοδύναμα ποσοστά για τα κορίτσια ήταν 13,4 και 13 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα. Με τα τρέχοντα ποσοστά μόλυνσης στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος να μεταφερθεί ένας υγιής έφηβος στο νοσοκομείο με Covid τις επόμενες 120 ημέρες είναι περίπου 44 ανά εκατομμύριο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το κατά πόσο αξιόπιστα είναι τα δεδομένα και αν παρόμοιοι αριθμοί θα μπορούσαν να παρατηρηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν εμβολιαστούν υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών είναι ασαφές: οι αντιδράσεις εμβολίου καταγράφονται διαφορετικά στις ΗΠΑ και οι επαναλήψεις γίνονται σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι στιγμής, τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο για Covid σε μεγάλο αριθμό και μπορεί να μην διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μακροχρόνιας Covid. Ενώ πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι έως και το 14% των παιδιών που νόσησαν από κορονοϊό μπορεί να έχουν συμπτώματα 15 εβδομάδες αργότερα , τα επίπεδα κόπωσης φαίνονται παρόμοια με εκείνα των παιδιών που δεν έχουν κολλήσει τον ιό. Αυτό υποδηλώνει ότι τα παιδιά μπορεί να γλιτώσουν από τα  εξουθενωτικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στους ενήλικες με” μακράς διάρκειας Covid-19″.

Η συντριπτική πλειοψηφία της μυοκαρδίτιδας εμφανίζεται μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οπότε η προσφορά μεμονωμένων εμβολίων θα μπορούσε να προστατεύσει τα παιδιά, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο παρενεργειών.

Ο καθηγητής Adam Finn, μέλος του JCVI στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Είμαι σύμφωνος με τη συμβουλή της JCVI, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει προς το παρόν με τον εμβολιασμό υγιών παιδιών 12 έως 15 ετών για λόγους κινδύνου-οφέλους για την υγεία, δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας – καθώς υπάρχει ένας μικρός αλλά εύλογος κίνδυνος οι σπάνιες βλάβες να αποδειχθούν ότι υπερτερούν των μέτριων οφελών ».

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.