fbpx
1 στους 100 θανάτους από καρδιοπάθεια συνδέονται με ακραίες ζεστές και κρύες μέρες

1 στους 100 θανάτους από καρδιοπάθεια συνδέονται με ακραίες ζεστές και κρύες μέρες

Η έκθεση σε εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς με καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας .

Καρδιοπάθεια και κίνδυνος θανάτου από καιρικές συνθήκες

Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Ενηλίκων καρδιοπάθεια

Η παγκόσμια ανάλυση περισσότερων από 32 εκατομμυρίων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα σε διάστημα 40 ετών μέτρησε περισσότερους θανάτους τις ημέρες που οι θερμοκρασίες ήταν στο υψηλότερο ή χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις ημέρες με πιο μέτριο κλίμα.

«Υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν μέτρα που θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να μετριάσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Haitham Khraishah, MD, συνεργάτης καρδιαγγειακών παθήσεων στο University of Maryland School of Medicine (UMSOM). και University of Maryland Medical Center (UMMC).

Μεταξύ των τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από τις πολύ κρύες και τις πολύ ζεστές μέρες , αντιμετωπίζοντας 12%μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε ημέρες ακραίας ζέστης σε σύγκριση με τις ημέρες βέλτιστης θερμοκρασίας σε μια συγκεκριμένη πόλη.

Το ακραίο κρύο αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 37%.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση δεδομένων υγείας από περισσότερους από 32 εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα που σημειώθηκαν σε 567 πόλεις σε 27 χώρες σε 5 ηπείρους μεταξύ 1979 και 2019.

Ο ορισμός των ακραίων καιρικών συνθηκών διέφερε από πόλη σε πόλη.

Ορίστηκε ως το ανώτερο 1 τοις εκατό ή το κάτω 1 τοις εκατό της «ελάχιστης θερμοκρασίας θνησιμότητας», που είναι η θερμοκρασία στην οποία επιτυγχάνεται το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Για κάθε 1.000 θανάτους από καρδιοπάθεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Οι ακραίες ζεστές μέρες (πάνω από 86° F (30° C) στη Βαλτιμόρη) προκάλεσαν 2,2 επιπλέον θανάτους.
  • Οι μέρες του ακραίου κρύου (κάτω από 20° F (-6,5° C) στη Βαλτιμόρη) προκάλεσαν 9,1 επιπλέον θανάτους.
  • Από τους τύπους καρδιακών παθήσεων, ο μεγαλύτερος αριθμός πρόσθετων θανάτων βρέθηκε για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια (2,6 επιπλέον θάνατοι τις ημέρες με ακραία ζέστη και 12,8 σε ακραίες κρύες ημέρες).
Περίπου 1 στους 100 θανάτους από καρδιακές παθήσεις συνδέονται με ακραίες ζεστές και κρύες μέρες
Αυτή η μελέτη παρέχει μια αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ των ακραίων θερμοκρασιών και της θνησιμότητας από καρδιοπάθεια από ένα από τα μεγαλύτερα πολυεθνικά σύνολα δεδομένων που συγκεντρώθηκαν ποτέ

Αυτό το γράφημα δείχνει τα εκατοστιαία ποσοστά θερμοκρασίας και τον σχετικό κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε 567 χώρες.

Η διακεκομμένη γραμμή αντιπροσωπεύει τις θερμοκρασίες που σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι διακεκομμένες γραμμές αντιπροσωπεύουν το 1ο εκατοστημόριο (ακραίο κρύο) και το 99ο εκατοστημόριο (ακραία ζέστη).

«Αν και δεν γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο οι επιπτώσεις της θερμοκρασίας ήταν πιο έντονες στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, θα μπορούσε να οφείλεται στην προοδευτική φύση της καρδιακής ανεπάρκειας ως ασθένειας», είπε ο Δρ Khraishah.

«Ένας στους τέσσερις ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια εισάγεται ξανά στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την έξοδο και μόνο το 20 τοις εκατό των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια επιβιώνει 10 χρόνια μετά τη διάγνωση».

Η κλιματική αλλαγή έχει βρεθεί ότι προκαλεί ακραίες καιρικές συνθήκες και στα δύο άκρα του φάσματος με θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότερους χειμώνες.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι η υπερθέρμανση της Αρκτικής προκάλεσε αλλαγή των γεγονότων που οδήγησε σε διακοπή της πολικής δίνης προκαλώντας περιόδους ακραίου ψύχους στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο Barrak Alahmad, MD, Ph.D., ερευνητής στο Harvard TH Chan School of Public Health στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και μέλος ΔΕΠ στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ στην πόλη του Κουβέιτ ήταν ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Ο Δρ Khraishah και ο Δρ. Alahmad ηγήθηκαν μιας προσπάθειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις για αυτήν τη μελέτη με τους συναδέλφους τους από περισσότερα από 35 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα ανέπτυξε και επέκτεινε τη βάση δεδομένων θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις ως μέρος του Συνεργατικού Ερευνητικού Δικτύου Multi-Country Multi-City (MCC).

Πρόκειται για μια κοινοπραξία επιδημιολόγων, βιοστατιστικών και επιστημόνων του κλίματος που μελετούν τις επιπτώσεις του κλίματος στην υγεία και των σχετικών περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων στα ποσοστά θνησιμότητας .

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ των ακραίων θερμοκρασιών και της θνησιμότητας από καρδιοπάθεια από ένα από τα μεγαλύτερα πολυεθνικά σύνολα δεδομένων που συγκεντρώθηκαν ποτέ», δήλωσε ο Mark T. Gladwin, MD, Dean, UMSOM, Αντιπρόεδρος Ιατρικών Υποθέσεων, University of Maryland, Baltimore και ο John Z. and Akiko K. Bowers Distinguished Professor.

«Τα δεδομένα μπορούν να εξορυχθούν πιο βαθιά για να μάθουμε περισσότερα για το ρόλο των ανισοτήτων στην υγεία και των γενετικών προδιαθέσεων που κάνουν ορισμένους πληθυσμούς πιο ευάλωτους στην κλιματική αλλαγή».

Τέτοια ερωτήματα θα εξεταστούν σε μελλοντική έρευνα, σύμφωνα με τον Δρ Khraishah.

Μερικοί περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν την υποεκπροσώπηση δεδομένων από τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Θα μπορούσε να είναι ότι η υπερβολική ζέστη είχε μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι είχε αρχικά μετρηθεί λόγω αυτής της έλλειψης δεδομένων.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την υγρασία και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ευθύνονται για υπερβολικούς θανάτους σε μέρη με ακραίες θερμοκρασίες.

Έλεγξαν επίσης την καθυστερημένη επίδραση της θερμοκρασίας στην ανθρώπινη υγεία (φαινόμενο υστέρησης) και στην κλιματική ζώνη.

“Αυτό το έγγραφο ορόσημο είναι μια έκκληση να δούμε την κλιματική αλλαγή ως μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία και υπογραμμίζει την ανάγκη να διερευνηθεί ως πιθανή αιτία ανισοτήτων στην υγεία”, δήλωσε ο Stephen N. Davis, MBBS, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής στο UMSOM και Αρχιπαθολόγος στο UMMC.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.