Τα τεχνητά γλυκαντικά, είναι γλυκίσματα χωρίς θερμίδες για όσους αγαπούν τη γλυκιά γεύση αλλά δεν επιθυμούν να λαμβάνουν ζάχαρη. Ωστόσο είναι ασφαλή;
Μια τεράστια γαλλική μελέτη αξιολόγησε τα τεχνητά γλυκαντικά και παρατήρησε ότι πολλοί καταναλωτές εμφάνισαν επεισόδια καρδιαγγειακής νόσου.
Η έρευνα, που διεξήχθη από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τα τεχνητά γλυκαντικά με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ωστόσο πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα.
Η μελέτη περιελάβανε δεδομένα από περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες
Ενώ τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να φαίνονται ως μια καλή εναλλακτική λύση για τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «BMJ» υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι υπεύθυνα για την καρδιαγγειακή νόσο (CVD), συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού.
Kατά πόσο είναι ασφαλή τα τεχνητά γλυκαντικά;
Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αποτελούν νέα μόδα, αλλά υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Μάλιστα, η σακχαρίνη (ζαχαρίνη) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1879. Έκτοτε οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλά περισσότερα, όπως την σουκραλόζη, η ασπαρτάμη, η στέβια και η ξυλιτόλη.
Διαβάστε επίσης για τα τρόφιμα που ρίχνουν άμεσα το ζάχαρο
Και από πάντα υπήρχε «διαμάχη» γύρω από τα τεχνητά γλυκαντικά. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι προβληματισμοί έγκειται στην ανάπτυξη του διαβήτη ΙΙ αλλά και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, θεωρεί ότι τα γλυκαντικά είναι ασφαλή, εφόσον, καταναλώνονται με μέτρο.

Η έρευνα για τα τεχνητά γλυκαντικά
Η μελέτη, που ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 103.338 ανθρώπων με μέση ηλικία 42 ετών, εστίασε στις γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου, προερχόμενες από κάθε είδους διατροφικές πηγές. Το 37% των συμμετεχόντων κατανάλωνε τέτοιες ουσίες με μέση ποσότητα τα 42ml ημερησίως. Τη μεγαλύτερη χρήση γλυκαντικών βρέθηκαν να κάνουν πιο νέοι άνθρωποι, με μεγαλύτερο σωματικό βάρος, καπνιστές και λιγότερο σωματικά δραστήριοι, οι οποίοι γενικά τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά και ποτά.
Στη διάρκεια των επόμενων εννέα ετών, καταγράφηκαν 1.502 καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως έμφραγμα, στηθάγχη, εγκεφαλικό κ.α. H κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών εκτιμήθηκε ότι σχετίζεται με αυξημένο κατά 9% κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ειδικότερα, η ασπαρτάμη βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κατά 17% κίνδυνο για αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου με μεγαλύτερη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των καρδιαγγειακών συμβάντων που βίωσαν οι άνθρωποι που κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες με τον αριθμό των περιστατικών που βίωσαν οι άνθρωποι που δεν κατανάλωναν αυτές τις γλυκαντικές ουσίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλότερα τεχνητά γλυκαντικά είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές.
Τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο και για διαβήτη
Oι ειδικοί γνωρίζουν ότι ολοένα και περισσότερο, δημοσιεύονται μελέτες που αμαυρώνουν την εικόνα των τεχνητών γλυκαντικών. Υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των χημικών θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε παχυσαρκία και μεταβολικές διαταραχές. Τα ευρήματα σχετικής μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Experimental Biology, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια.
Επικεφαλής ερευνητής ήταν ο Brian Hoffmann, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Marquette και του Ιατρικού Κολλεγίου του Ουισκόνσιν στο Μιλγουόκι.
Ο Hoffmann εξηγεί τους λόγους που αυτό το θέμα τον ενδιαφέρει αναφέροντας ότι ακόμη και οι τεχνητή ζάχαρη άνευ θερμίδων αυξάνει δραστικά την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Συμπερασματικά, οι μελέτες δείχνουν ότι τόσο η ζάχαρη όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται να εμφανίζουν αρνητικά αποτελέσματα που συνδέονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, μέσω πολύ διαφορετικών μηχανισμών μεταξύ τους.