fbpx
Χυμός παντζαριών: Ο σύμμαχος που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Χυμός παντζαριών: Ο σύμμαχος που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Αυτό το μωβ λαχανικό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιακής προσβολής.

Η κατανάλωση χυμού παντζαριού καθημερινά για έξι μήνες μετά από stent, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ασθενείς με στηθάγχη

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Cardiovascular Society, η κατανάλωση χυμού παντζαριού κάθε μέρα για έξι μήνες μετά από στεντ βοήθησε στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής στους ασθενείς με στηθάγχη .

Το στεντ είναι ένα μικρό μεταλλικό ελατήριο που βοηθά στη διαστολή του αγγείου και στην πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων καρδιακών παθήσεων.

Αυτή η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το νοσοκομείο St Bartholomew και το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Διαπίστωσαν ότι το 16% των ασθενών με στηθάγχη είχαν ένα σοβαρό καρδιακό ή κυκλοφορικό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή ανάγκη για περαιτέρω χειρουργική επέμβαση, εντός δύο ετών από την τοποθέτηση της συσκευής.

Αλλά αυτός ο αριθμός μειώθηκε στο 7,5% για τους καθημερινούς χυμούς παντζαριών .

«Όταν το πλάτος των αιμοφόρων αγγείων των ασθενών μετρήθηκε έξι μήνες μετά την τοποθέτηση στεντ, τα αγγεία εκείνων που είχαν χυμό παντζαριού παρουσίασαν περίπου 20% μείωση στένωσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από εκείνα που είχαν λάβει τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο», αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η υψηλή φυσική περιεκτικότητα σε ανόργανο νιτρικό άλας που θα ευθύνεται για αυτά τα οφέλη.

Οι ασθενείς στη δοκιμή που έπιναν χυμό παντζαριού χωρίς ανόργανα νιτρικά άλατα δεν είχαν τα ίδια οφέλη.

Διαβάστε επίσης : Η κόκκινη υπερ-δύναμη που καταπολεμά τις φλεγμονές

Χυμός παντζαριών

χυμός παντζαριών

«Εργαστηριακά πειράματα έχουν προτείνει ότι το ανόργανο νιτρικό άλας , το οποίο βρίσκεται φυσικά στον χυμό παντζαριών, έχει αυτά τα αποτελέσματα και είναι πολύ ενθαρρυντικό να το βλέπει κανείς να δημιουργεί μια τόσο μεγάλη βελτίωση στην κλινική για ασθενείς με στηθάγχη. Οι ασθενείς μας έχουν εκτιμήσει ότι η θεραπεία τους είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν που δεν έχει σημαντικές παρενέργειες», αναφέρει ο Δρ. Krishnaraj Rathod, Κλινικός Λέκτορας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο William Harvey, QMUL, ο οποίος ηγήθηκε της έκθεσης.

“Θα περάσουμε τώρα στο επόμενο στάδιο των δοκιμών με την ελπίδα ότι οι γιατροί μπορούν σύντομα να συνταγογραφήσουν χυμό παντζαριού για να διασφαλίσουν ότι τα στεντ διαρκούν περισσότερο και παρέχουν ακόμη πιο αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα”.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.