Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός πειραματικού εμβολίου για την προστασία από τα χλαμύδια, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
Το ζητούμενο στην περίπτωση των χλαμυδίων είναι η πρόληψη μιας ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα στις γυναίκες.
Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προλαμβάνει τη μόλυνση των γεννητικών οργάνων από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Δεδομένου ότι οι περισσότερες λοιμώξεις από χλαμύδια είναι ασυμπτωματικές, συχνά δεν διαγιγνώσκονται ή αντιμετωπίζονται, επιτρέποντας τη «σιωπηλή» μετάδοση του βακτηρίου.
Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό npj Vaccines, οι ερευνητές παρουσιάζουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού, ασφαλούς και προληπτικού εμβολίου.
Ένα σημαντικό εμπόδιο ξεπεράστηκε
Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά των χλαμυδίων ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 80 χρόνια. Ωστόσο, υπήρχαν σοβαρά εμπόδια. Η έγχυση ενός εμβολίου με ολόκληρα κύτταρα –που περιέχει δηλαδή αδρανοποιημένα βακτήρια– θα μπορούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από το ίδιο το βακτήριο, αποθαρρύνοντας την επιστημονική κοινότητα.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που περιέχει βακτήρια χλαμύδια, τα οποία έχουν αδρανοποιηθεί μέσω ακτινοβολίας. Παρά την ακτινοβολία, τα βακτήρια αυτά προκαλούν ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό (σε δοκιμές σε ποντίκια). Χάρη στην προσθήκη ενός αντιοξειδωτικού, οι επιφανειακές πρωτεΐνες (αντιγόνα) των βακτηρίων διατηρούνται ανέπαφες, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση.
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα
Τα ποντίκια που εμβολιάστηκαν με αυτό τον τρόπο αντέδρασαν αποτελεσματικά στις μολύνσεις από χλαμύδια. Ήταν σε θέση να ξεπεράσουν γρηγορότερα τις μολύνσεις και παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο σοβαρών μορφών της νόσου, συγκριτικά με τα μη εμβολιασμένα ποντίκια. Τα επίπεδα αντισωμάτων τους ήταν 16 φορές υψηλότερα από αυτά ποντικιών που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε είχαν λάβει εμβόλιο χωρίς αντιοξειδωτικό.
Ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά ο δρόμος παραμένει μακρύς
«Τα ευρήματα αυτά είναι απόλυτα λογικά», σχολίασε ο George Liechti, καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας και συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Αν θέλετε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο με ολόκληρα κύτταρα για τα χλαμύδια, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ανέπαφα τα επιφανειακά αντιγόνα στα οποία βασίζεται η ανοσολογική απόκριση», εξήγησε.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για μια νέα γενιά εμβολίων με ολόκληρα κύτταρα, τα οποία προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης δημόσιας υγείας. Ωστόσο, απαιτούνται επιπλέον βήματα πριν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους και την εμπορευματοποίηση του εμβολίου.