fbpx
Θύμος αδένας

Θύμος αδένας: Το κλειδί για υγιή κύηση

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC), αποκάλυψε για πρώτη φορά τη σημασία ενός μικρού αδένα που βρίσκεται πίσω από το στέρνο και λειτουργεί για την πρόληψη του διαβήτη σε έγκυες γυναίκες.

Το εν λόγω όργανο είναι ο θύμος αδένας, ο οποίος σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» αναγνωρίστηκε για τον πολυσήμαντο ρόλο του τόσο στον μεταβολικό έλεγχο όσο και στην προστασία στην εγκυμοσύνη.

Ο τρόπος που το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται για να υποστηρίζει τη μητέρα και το έμβρυο προβλημάτιζε τους ερευνητές εδώ και δεκαετίες. Η μελέτη που διεξήχθη από μια διεθνή ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο δρ Josef Penninger του UBC, είναι αποκαλυπτική. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναικείες ορμόνες προκαλούν σημαντικές αλλαγές στον θύμο αδένα, ένα κεντρικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος για την παραγωγή εξειδικευμένων κυττάρων ‒που ονομάζονται Tregs‒ για την αντιμετώπιση φυσιολογικών αλλαγών που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης τον RANK, έναν υποδοχέα που εκφράζεται σε ένα μέρος του θύμου, που ονομάζεται επιθήλιο, ως το βασικό μόριο πίσω από αυτόν τον μηχανισμό.

«Γνωρίζαμε ότι ο RANK συνδεόταν με τον θύμο αδένα, αλλά ο ρόλος του στην εγκυμοσύνη ήταν άγνωστος» λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης δρ Penninger, καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής Γενετικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής στο UBC.

Η μελέτη σε ποντίκια 

«Η απουσία RANK στα τρωκτικά εμπόδισε την παραγωγή Tregs στον θύμο αδένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λιγότερα Tregs στους πλακούντες, οδηγώντας σε αυξημένα ποσοστά αποβολής» λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Magdalena Paolino, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Τα ευρήματα προσφέρουν επίσης νέες μοριακές γνώσεις σχετικά με την ανάπτυξη του διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γνωστού ως διαβήτη κύησης, μιας ασθένειας που επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη παγκοσμίως και για τις οποίες οι επιστήμονες εξακολουθούν να γνωρίζουν λίγα.

Σε υγιείς εγκυμοσύνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα Tregs μετανάστευσαν στον λιπώδη ιστό της μητέρας για να αποτρέψουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο σώμα. Τα ποντίκια που κυοφορούσαν δίχως RANK είχαν υψηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα τους και πολλούς άλλους δείκτες διαβήτη κύησης, συμπεριλαμβανομένων των νέων, μεγαλύτερων από τον μέσο όρο.

Η ανεπάρκεια των Tregs κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδήγησε επίσης σε μακροχρόνιες, διαγενεακές επιπτώσεις στους απογόνους. Τα ποντίκια παρέμειναν επιρρεπή σε διαβήτη και υπέρβαρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η χορήγηση των Tregs που προέρχονται από θύμο αδένα με ανεπάρκεια RANK από φυσιολογικές εγκυμοσύνες αντέστρεψε όλα τα προβλήματα υγείας τους, συμπεριλαμβανομένων των αποβολών και των επιπέδων γλυκόζης της μητέρας, και επίσης ομαλοποίησε τα σωματικά βάρη των νεογνών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης γυναίκες με διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, αποκαλύπτοντας μειωμένο αριθμό Tregs στον πλακούντα τους, παρόμοιο με τη μελέτη σε ποντίκια.

«Η ανακάλυψη αυτού του νέου μηχανισμού που διέπει τον διαβήτη κύησης προσφέρει δυνητικά νέους θεραπευτικούς στόχους για τη μητέρα και το έμβρυο στο μέλλον» λέει η συν-συγγραφέας δρ Alexandra Kautzky-Willer, γιατρός-ερευνήτρια με έδρα το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

«Ο θύμος αδένας αλλάζει μαζικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το πώς μια τέτοια επανασύσταση ολόκληρου του ιστού συμβάλλει σε μια υγιή εγκυμοσύνη ήταν ένα από τα εναπομείναντα μυστήρια της ανοσολογίας» προσθέτει ο δρ Penninger. «Η δουλειά μας εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει λύσει μόνο αυτό το παζλ ‒οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επανακαλύπτουν τον θύμο αδένα μέσω RANK‒, αλλά αποκάλυψε ένα νέο παράδειγμα για τη λειτουργία του: ο θύμος αδένας όχι μόνο αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, οπότε δεν απορρίπτει το έμβρυο, αλλά ελέγχει επίσης τη μεταβολική υγεία της μητέρας.

«Αυτή η έρευνα αλλάζει την άποψή μας για τον θύμο αδένα ως ένα ενεργό και δυναμικό όργανο που απαιτείται για τη διαφύλαξη των κυήσεων» καταλήγει ο δρ Penninger.