Είναι γνωστό πως το άγχος προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων, επηρεάζει τη γενική ευεξία, ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Η υπογονιμότητα είναι πλέον ένα κοινό πρόβλημα, επηρεάζοντας 1 στα 6 ζευγάρια στον Δυτικό κόσμο. Όταν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, το άγχος τα κάνει όλα πιο δύσκολα. Αυτό συμβαίνει διότι το άγχος κάνει πολλά όργανα του σώματος να υπερλειτουργούν και αυξάνει την παραγωγή χημικών ουσιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας ή την πιθανότητα να επιτύχει εγκυμοσύνη μέσα σε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο.
Η μελέτη αξιολόγησε το αλλοστατικό φορτίο, το οποίο αναφέρεται στη αθροιστική «φθορά» του χρόνιου στρες και των γεγονότων της ζωής, σε 444 γυναίκες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες.
Το στρες και η υπογονιμότητα συνδέονται κατά μεγάλο ποσοστό
Οι γυναίκες με υψηλότερες βαθμολογίες αλλοστατικού φορτίου –με βάση εννέα δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα, η κορτιζόλη, η νοραδρεναλίνη και η χοληστερόλη– είχαν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες με βαθμολογία αλλοστατικού φορτίου 5-6 θα είχαν 59% μείωση της γονιμότητας σε σύγκριση με εκείνες με σκορ 0.
«Αυτό που βρήκαμε παρέχει μια νέα ιδέα για συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη. Αλλά προφανώς, το πώς να αξιολογήσουμε αντικειμενικά το άγχος είναι ένα περίπλοκο επιστημονικό ερώτημα και πώς να παρέμβουμε και να μειώσουμε τον αντίκτυπο του χρόνιου στρες είναι ένα φλέγον πρόβλημα, τα οποία είναι όλα πράγματα που πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο συγγραφέας Bei Wang, PhD. του Southeast University στο Jiangsu, στη Κίνα.
Πόσο επηρεάζει το άγχος τη γονιμότητα;
Μια ακόμη αμερικανική έρευνα εξηγεί γιατί το άγχος αποτελεί τον κύριο «ύποπτο» που επηρεάζει τη γονιμότητα.
Συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι το άγχος παίζει καθοριστικό ρόλο στη γονιμότητα, αλλά ταυτόχρονα προσδιόρισε και σε ποιον ακριβώς βαθμό την επηρεάζει.
Για τις ανάγκες της έρευνας, μελετήθηκαν 400 γυναίκες κάτω των 40 ετών. Κάθε μέρα οι ερευνητές μετρούσαν και κατέγραφαν τα επίπεδα του άγχους τους σε μία κλίμακα από το ένα έως το τέσσερα.
Το συμπέρασμα ήταν ότι οι γυναίκες που βιώνουν άγχος την περίοδο που προσπαθούν να συλλάβουν έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να πετύχει η σύλληψη. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κατά 5% για τις γυναίκες που έχουν γενικά άγχος στην καθημερινότητα και τη ζωή τους. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι αυξημένα επίπεδα άγχους παρουσίαζαν και οι γυναίκες που τελικά κατάφεραν να συλλάβουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω της αλλαγής των ορμονών, είτε λόγω του ότι έκαναν το τεστ και επιβεβαίωσαν την εγκυμοσύνη τους.
Το άγχος και η γενικότερη εικόνα της υγείας
Το άγχος επιβαρύνει το σώμα. Οι άνθρωποι που αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα στρες έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών, διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων και παχυσαρκίας. Όλα αυτά είναι επιβαρυντικά για την υγεία και όλα μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο αρνητικό ρόλο όσον αφορά την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι αξίζει να εστιάσετε στη μείωση του στρες στη ζωή σας.

Το άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό δεν είναι καλό ούτε για τη γονιμότητα. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο, είναι λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες και είναι πιο ευαίσθητο στις παρενέργειες μιας λανθάνουσας παθολογικής κατάστασης. Δεδομένου ότι το σώμα προτιμά να «φιλοξενεί» ένα μωρό σε ένα υγιές περιβάλλον, οι καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα σύλληψης, το χρονικό διάστημα μέχρι τη σύλληψη και, επίσης, να αυξήσουν τις πιθανότητες αποβολής.
Μην αφήνετε το άγχος να επηρεάζει την γονιμοποιητική σας προοπτική
Προκειμένου να χαλαρώσετε και να βελτιώσετε τη διάθεση σας, προσπαθείστε να:
→ Κάνετε πράγματα που σας ηρεμούν όπως μια βόλτα με το σκύλο, μια συζήτηση ή μια εξόρμηση με αγαπημένα πρόσωπα, διάβασμα ενός βιβλίου, γιόγκα κ.ά.
→ Αποδεσμευτείτε από τις συνεχείς αρνητικές σκέψεις και την ανησυχία. Θυμηθείτε με ποιους τρόπους είχατε αντιμετωπίσει επιτυχώς ανησυχίες του παρελθόντος για να πάρετε ιδέες για το πώς θα μπορούσατε να αντιμετωπίστε και την τωρινή κατάσταση.
→ Επικοινωνήστε τα συναισθήματα και τους φόβους σας με τους δικού σας ανθρώπους. Συνδεθείτε με τον σύντροφό σας και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί. Είναι σημαντικό να μην απομονώνεστε ο ένας από τον άλλο, μιας και αυτό πιθανώς να εντείνει το στρες και την απογοήτευσή σας.
→ Επιλέξτε μια μονάδα που τα στελέχη της, ως εξειδικευμένα στον τομέα γονιμότητας θα σας στηρίξουν ώστε να διαχειριστείτε σωστά και να περιορίσετε το στρες, χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τις υποστηρικτικές θεραπείες που θα συμπληρώνουν την βασική θεραπεία σας σαν ένα τακτικό μέρος της ρουτίνας σας.