fbpx

Ένα εξόγκωμα στο κεφάλι σαν καρούμπαλο είναι φυσικό να σας προκαλέσει ανησυχία, ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για εντελώς ακίνδυνες κύστες.

Βλέποντας ένα εξόγκωμα στο κεφάλι σαν καρούμπαλο η σκέψη πηγαίνει πρώτα στο κακό. Συνήθως, αυτά τα εξογκώματα δεν είναι καρκινικά.
Ένα εξόγκωμα στο κεφάλι δεν σχετίζεται ποτέ με όγκο στον εγκέφαλο
Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε πριν ζητήσουμε την εξειδικευμένη βοήθεια τα αίτια εμφάνισης ενός καρούμπαλου.

Μικρό εξόγκωμα στο κεφάλι που πονάει 

Ύστερα από ένα χτύπημα στο κεφάλι, εκτός από έντονο πόνο, σύντομα θα αισθανθούμε να σχηματίζεται ένα εξόγκωμα, το οποίο μπορεί να ποικίλει σε μέγεθος.

Το εξόγκωμα προκαλείται από ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή που δέχτηκε το χτύπημα. Καθώς το αίμα δεν μπορεί να βυθιστεί σε βαθύτερους ιστούς, συσσωρεύεται προς το εξωτερικό με τη μορφή πρηξίματος.

Στη πλειονότητα των περιπτώσεων, εξαφανίζεται και το δέρμα επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση.

Εξόγκωμα στο κεφάλι σαν καρούμπαλο
Εξόγκωμα στο κεφάλι σαν καρούμπαλο που πονάει.

Προσοχή! Εάν αυτό το εξόγκωμα προκάλεσε άλλα σημάδια, όπως μούδιασμα ή απώλεια όρασης, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να ελέγξει για πιο σοβαρή βλάβη.

Μικρό εξόγκωμα στο κεφάλι που δεν πονάει

Ένα μικρό εξόγκωμα, το οποίο δεν προκαλεί πόνο, θα μπορούσε να είναι και λίπωμα.

Πρόκειται για ογκίδιο που αναπτύσσεται στον υποδόριο ιστό, δηλαδή, ακριβώς κάτω από το δέρμα. Μοιάζει συνήθως με εξόγκωμα, το οποίο παραμορφώνει την εικόνα, δίνοντας μια ιδιαίτερα αντιαισθητική όψη.

Τα λιπώματα συνήθως εμφανίζονται στη ράχη, στο λαιμό, στην πλάτη, στο κεφάλι, στο μέτωπο ή στα άκρα.

Εξόγκωμα στο κεφάλι σαν καρούμπαλο
Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι δηλαδή δεν είναι επικίνδυνοι από ογκολογικής πλευράς.

⇒ Λίπωμα στην πλάτη – Πότε είναι επικίνδυνο;

Καρούμπαλο στο κεφάλι χωρίς χτύπημα

Στις περιπτώσεις που δείτε ένα εξόγκωμα – εξάνθημα στη κεφαλή σας, το οποίο δεν προήλθε από κάποιο χτύπημα, τότε μπορεί να πρόκειται για κάποια λιποκύστη ή λίπωμα.

Οι λιποκύστες είναι αυθόρμητες συσσωρεύσεις λίπους (σμήγματος) και άλλων υπολειμμάτων που μπορεί να σχηματίσουν εξογκώματα στο δέρμα. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην επιφάνεια του σώματος. Ωστόσο, σπάνια είναι κακοήθη και η πιο σοβαρή κατάσταση είναι η αισθητική αλλαγή της περιοχής. Οι ειδικοί έχουν επιβεβαιώσει ότι συνήθως είναι επίκτητα, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο θα τα αναπτύξει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, τα σμηγματογόνα εξογκώματα εμφανίζονται από τη γέννηση.

Τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου ακόμη παραμένουν άγνωστα. Πάντως το λίπος που παράγεται από αυτές τις δομές είναι σε θέση να θρέψει και να προστατεύσει τον ιστό που σχηματίζει το δέρμα. Περιστασιακά, ορισμένες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό κύστεων λίπους, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Αυτό συμβαίνει στο σύνδρομο Gorlin, στο σύνδρομο Gardner κλπ.

Έχει μεγάλη σημασία να παρατηρήσουμε το σημείο που αναπτύσσεται το καρούμπαλο. Δηλαδή, εάν εμφανιστεί καρούμπαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού θα είναι πιο μαλακό, ενώ εάν αναπτυχθεί στο κρανίο θα είναι σκληρό και με μικρή κινητικότητα. 

Εξόγκωμα στο κεφάλι σαν καρούμπαλο
Εξόγκωμα στο κεφάλι σαν καρούμπαλο – Όταν βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι συνήθως μαλακό.

Άλλες αιτίες για το βαθούλωμα στο κεφάλι χωρίς χτύπημα

  • Κνίδωση
  • Θηλωματίτιδα
  • Φλεγμονή των λεμφαδένων
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Όλες οι παραπάνω παθολογίες συνοδεύονται συνήθως από άλλα συμπτώματα. Με πόνο, ερυθρότητα και κνησμό στη πληγείσα περιοχή. Επιπλέον, η θυλακίτιδα μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πυώδες έκκριμα λόγω υπερμόλυνσης.

Από την άλλη πλευρά, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε κηλίδες στο δέρμα γύρω από το εξόγκωμα και να απευθυνθείτε σε ειδικό το συντομότερο δυνατό αν τις παρατηρήσετε.

Λίπωμα στο κεφάλι – Γιατρός

Αν και τα λιπώματα ή τα ογκίδια από τραυματισμό είναι οι πιο κοινές αιτίες, πολλές άλλες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ένα εξόγκωμα στο κεφάλι. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις είναι καλοήθεις και βελτιώνονται με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να υπάρξει διαφορική διάγνωση της ασθένειας. Ο πλέον κατάλληλος ιατρός που θα πρέπει να απευθυνθείτε για το εξόγκωμα στο κεφάλι σαν καρούμπαλο, είναι ο γενικός χειρουργός, ο οποίος αφού εξετάσει το εξόγκωμα θα μπορέσει να σου εξηγήσει τι είναι και ποια η καλύτερη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.