Το λίπωμα στην πλάτη είναι ένα ογκίδιο που αναπτύσσεται κάτω από το δέρμα. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε πότε είναι επικίνδυνο και πώς αντιμετωπίζεται.
Ένα λίπωμα στην πλάτη μοιάζει με εξόγκωμα, το οποίο παραμορφώνει την εικόνα της περιοχής. Τα λιπώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στα μαλακά σημεία του δέρματος πχ λίπωμα στο τριχωτό της κεφαλής.
Ειδικότερα, η συσσώρευση λίπους στο δέρμα ονομάζεται λίπωμα. Το όνομα αναφέρεται στη δομή του, η οποία αποτελείται από λιποκύτταρα. Συχνά εμφανίζονται σε άνδρες και γυναίκες των 40-60 ετών. Σε κάποιες βέβαια περιπτώσεις μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται με πολύ αργό ρυθμό ξεκινώντας στην ηλικία γύρω στα 30 έτη.
Λίπωμα στην πλάτη – Πού εντοπίζεται;
Τα λιπώματα εντοπίζονται συνήθως:
- στη ράχη,
- στο λαιμό,
- στην πλάτη,
- στο κεφάλι,
- στο μέτωπο,
- στον αυχένα,
- στο θώρακα,
- στα άνω και κάτω άκρα.
Πότε ένα λίπωμα είναι επικίνδυνο;
Τα λιπώματα όπως προαναφέρθηκε είναι καλοήθεις όγκοι δηλαδή δεν είναι επικίνδυνοι όσον αφορά την επιστήμη της ογκολογίας.
Τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν τα λιπώματα είναι αυτά που διακρίνουν όλους τους καλοήθεις όγκους. Χαρακτηριστικό του λιπώματος είναι ότι είναι μαλακό, λείο επιφανειακά και ευκίνητο κατά την κλινική εξέταση. Συγκεκριμένα τα λιπώματα:
α) μεγαλώνουν πολύ αργά και σταθερά, β) έχουν ομαλό σχήμα, γ) είναι συμπαγή με μαλακή υφή, δ) εντοπίζονται κάτω από το δέρμα, ε) δεν προκαλούν φαγούρα, στ) δεν αιμορραγούν και ζ) δεν δίνουν ποτέ μεταστάσεις εκτός από τα λιποσαρκώματα.
Πιο πολύ το πρόβλημα που προκαλούν είναι αισθητικής φύσεως παρά λειτουργικό δεδομένου ότι σχεδόν ποτέ δεν εξαλλάσσονται σε κακοήθεια. Για να είμαστε ακριβείς πρέπει να σημειώσουμε ότι η μόνη εξαλλαγή που μπορούν να κάνουν τα λιπώματα είναι σε λιποσαρκώματα κάτι που είναι όμως εξαιρετικά σπάνιο.
Λίπωμα στην πλάτη αφαίρεση
Τα λιπώματα φεύγουν με χειρουργείο. Πρόκειται για ογκολογική επέμβαση που στοχεύει στην πλήρη αφαίρεση του όγκου και όχι την κατάτμησή και τη μερική εκτομή του.
Ένα λίπωμα του υποδόριου ιστού θα πρέπει να παρακολουθείται και να αφαιρείται σε περίπτωση που ενοχλεί αισθητικά, προκαλεί πόνο ή μεγαλώνει σε μέγεθος. Κατά την επέμβαση, ο χειρουργός με τοπική αναισθησία αφαιρεί ριζικά το λίπωμα ειδάλλως θα υποτροπιάσει. Θα πρέπει δηλαδή να αφαιρεθεί ολόκληρο το λίπωμα ως ένα ενιαίο κομμάτι χωρίς αυτή να τραυματιστεί κατά την επέμβαση.
Παράλληλα, μπορεί να αφαιρεθεί με τρόπους όπως είναι η λιποαναρρόφηση ή το λέιζερ, αλλά έτσι δεν αφαιρείται ολόκληρο το λίπωμα και η κάψα του, με αποτέλεσμα αυτό να επανεμφανίζεται. Επιπρόσθετο μειονέκτημα είναι η αδυναμία βιοψίας ολόκληρου και άθικτου του λιπώματος.
Κύστη ή λίπωμα στην πλάτη – Σε τι διαφέρουν;
Πρόκειται για δυο ακίνδυνες παθήσεις για την υγεία του οργανισμού και αναπτύσσονται και οι δυο στον υποδόριο ιστό, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Τα λιπώματα είναι μαλακοί όγκοι που μετακινούνται κάτω από το δέρμα. Οι κύστες είναι επίσης μαλακές και μετακινούνται, συνήθως το σχήμα τους είναι σφαιρικό. Ωστόσο, ακριβής διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από τον χειρούργο, αφού εξετάσει εξονυχιστικά το σημείο. Οι κύστες που έχουν δημιουργηθεί από φραγμένους ή φλεγμονώδεις πόρους, οδηγούν στην εμφάνιση σμηγματογόνου κύστης. Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα. Πολύ συχνά εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής καθώς και στη ράχη. Όταν εμφανίζεται στο πρόσωπο επηρεάζει πολύ την ψυχολογία του ασθενή καθώς τον κάνει να νιώθει άβολα με την εμφάνισή του. Θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση πίεσης στις κύστες γιατί μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη μόλυνση και να δημιουργήσει αποστήματα.
Φυσικές θεραπείες για λίπωμα στην πλάτη
Η παρακάτω η συνταγή ενδεχομένως να συμβάλει στη συρρίκνωση των λιπωμάτων.
Συστατικά:
- 2 κ. ανεπεξέργαστο βιολογικό μέλι
- 4 κ. της σούπας βιολογικό τζελ αλόη βέρα
Παρασκευή:
Ανακατέψτε τα συστατικά. Απαιτείται ελαφρύ μασάζ στην περιοχή. Βεβαιωθείτε ότι αφήνετε ένα παχύ στρώμα από το μείγμα στο δέρμα. Τυλίξτε την περιοχή με πλαστική μεμβράνη. Εφαρμόστε το μείγμα καθημερινά για συνολικά 7 ημέρες.
Λιπώματα φωτογραφίες


Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να υπάρξει διαφορική διάγνωση της ασθένειας.
Σπανιότερα, μπορεί τα λιπώματα να εμφανιστούν σε βαθύτερα τοιχωματικά στρώματα, πχ ενδομυϊκό λίπωμα ή και ενδοκοιλιακο κλπ. Τότε μπορεί η διάγνωση να απαιτεί την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας και η επέμβαση να είναι πολυπλοκότερη.
Συμπερασματικά, παρότι μπορεί να φαίνεται σαν λίπωμα μικρό, ίσως είναι κάποια άλλη παθολογία, όπως μια σμηγματογόνος κύστη ή ένας δοθιήνας (καλόγερος).