fbpx
Ποια η σχέση της γαστροοιδοφαγικής παλινδρόμησης με τις ψυχικές διαταραχές

Ποια η σχέση της γαστροοιδοφαγικής παλινδρόμησης με τις ψυχικές διαταραχές

Ψυχικές διαταραχές σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports, παρατήρησαν ότι το άγχος και η κατάθλιψη συσχετίστηκαν με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ή ΓΟΠ).

Αναλυτικά, υψηλότερο από τον κανόνα επίπεδο άγχους , συνδέθηκε με υψηλότερο επίπεδο ΓΟΠ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης μοντελοποίησης.

Η συχνότητα εμφάνισης ΓΟΠ είχε αυξημένη παρουσία ήπιου άγχους και παρατηρήθηκε ακόμη και σχέση αιτίας και αποτελέσματος, για συμμετέχοντες με μέτριο έως σοβαρό άγχος, με αυξημένη συχνότητα ΓΟΠ.

Η ίδια παρατήρηση διαπιστώθηκε για την κατάθλιψη, η οποία συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης γαστροοιδοφαγικής παλινδρόμησης.

« Υπάρχει μια ορισμένη συσχέτιση μεταξύ της ΓΟΠ, του άγχους και της κατάθλιψης, η οποία παρέχει θεωρητικές αναφορές σε άτομα και επαγγελματίες υγείας για να επικεντρωθούν στα ψυχολογικά συναισθήματα των ασθενών κατά τη θεραπεία της γαστροοιδοφαγικής παλινδρόμησης», γράφουν οι συγγραφείς.

Προσθέτουν ότι « αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή μιας καλύτερης βάσης για ψυχολογικές ή φαρμακολογικές παρεμβάσεις για ασθενείς με GERD που θα έχουν ψυχοσωματικά συμπτώματα στο μέλλον, ώστε να παρέχουν μια βάση για την κλινική θεραπεία της νόσου ».

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης pH 24 ωρών (ή pH-metry ), ένα αξιόπιστο τεστ που καθιστά δυνατή τη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Τα επίπεδα άγχους και καταθλιπτικής κατάστασης καταγράφηκαν με χρήση συγκεκριμένης κλίμακας και παρέχονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Τα δεδομένα στη συνέχεια διασταυρώθηκαν και αναλύθηκαν για να παραχθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Σημειώστε ότι πρόκειται, ωστόσο, μόνο για μια μελέτη παρατήρησης, που τονίζει μια συσχέτιση.

Μένει να δούμε αν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης ή αν είναι επίσης πιθανό το αντίθετο.

Η μελέτη, ωστόσο, υπογραμμίζει τον πιθανό ψυχολογικό αντίκτυπο της ΓΟΠ στους πάσχοντες, στους οποίους το βάρος της θεραπείας μπορεί να είναι βαρύ ή μπορεί να μην λειτουργεί επαρκώς, οδηγώντας σε καθημερινές δυσκολίες.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.