fbpx
Το νησί με τα υψηλότερα επίπεδα στην παχυσαρκία και τον διαβήτη

Το νησί με τα υψηλότερα επίπεδα στην παχυσαρκία και τον διαβήτη

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την παχυσαρκία με την Αμερική, λόγω του γρήγορου και ”βρώμικου” φαγητού, ωστόσο νέα στοιχεία ήρθαν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη και διαφόρων τύπων καρκίνου.

Το μέρος με τα υψηλότερα επίπεδα στην παχυσαρκία είναι το νησί Ναουρού που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και φιλοξενεί 10.000 κατοίκους. Αν και αποτελεί ένα νησί με γραφικές παραλίες, χρυσαφένιες αμμουδιές και υπόγειες λίμνες, το Ναουρού δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη, αλλά σε αυτήν με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι

Διαβάστε επίσης: Ιδανικό βάρος ανά ύψος και ηλικία – Yπολογισμός και ιδανικές αναλογίες

Πολλοί οργανισμοί, όπως το Παγκόσμιο Ίδρυμα για τον Διαβήτη, προσέγγισαν και πρόσφεραν οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης με την ελπίδα ότι οι κάτοικοι του Ναουρού θα ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά έχουν μικρή επιτυχία. 

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα δείχνουν πως το νησί κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς 9 στους 10 κατοίκους είναι παχύσαρκοι.

Το Ναούρου έχει επίσης τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου ΙΙ στον κόσμο με το 40% των κατοίκων του να επηρεάζονται από την πάθηση. Το προσδόκιμο ζωής είναι τα 60 έτη. 

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως και τα δέκα πιο παχύσαρκα έθνη του κόσμου βρέθηκαν στον Ειρηνικό, με το νησί Παλάου να είναι το δεύτερο σε ποσοστά παχυσαρκίας.  Ακολούθησαν οι Νήσοι Κουκ, οι Νήσοι Μάρσαλ και το Τουβαλού που κατέγραψαν ποσοστά 84,7%, 83,5% και 81,9% αντίστοιχα.

Η διατροφή Nauruan

υψηλότερα επίπεδα στην παχυσαρκία
CAPTION : Members of health walk around Nauru airport.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους που εντοπίζεται στο Ναουρού μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σωστής διατροφής στις δίαιτες του Nauruan. Πολλές από τις δίαιτες τους αποτελούνται από λευκό ρύζι, στιγμιαία noodles, εισαγόμενα δυτικοποιημένα τρόφιμα και σόδα με πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας του Ναούρου ξεκίνησε με την παρακμή των παραδοσιακών πρακτικών όπως το ψάρεμα και η κηπουρική. Προτού η χώρα αποκτήσει την ανεξαρτησία της, πολλές δίαιτες αποτελούνταν από φρέσκα ψάρια, φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνταν στη δική τους γη. Λόγω των εύκολων χρημάτων που μπόρεσε να κερδίσει η περιοχή από την εξόρυξη φωσφορικών αλάτων, οι άνθρωποι σταμάτησαν τη γεωργία και την αλιεία και το βρήκαν ευκολότερο να εισάγουν κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα τρόφιμα.

Ποια χώρα διακρίνεται για τα χαμηλότερα ποσοστά στην παχυσαρκία;

παχυσαρκία
Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την NCD Risk Factor Collaboration, η οποία κατέγραψε στοιχεία από 128,9 εκατομμύρια ανθρώπους  μεταξύ του 1975 και του 2016

Στον αντίποδα, το Βιετνάμ διακρίνεται ως το έθνος με τους πιο αδύνατους ανθρώπους. Μόλις το 18,3 τοις εκατό του πληθυσμού της καταγράφηκε υπέρβαρο κατά την πιο πρόσφατη παγκόσμια μελέτη.

Τα δεδομένα προέρχονται από μια συλλογή στοιχείων από 195 χώρες σε όλο τον κόσμο το 2016. Σύμφωνα με αυτά, πάνω από το 1/3 ή το 39% των ενηλίκων στον κόσμο ήταν υπέρβαροι. Σημειώνεται πως περίπου το 64% των Βρετανών και το 68% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι.

6/10 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι

Σχεδόν έξι στους δέκα ενήλικες (59%) και ένα στα τρία παιδιά (το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών) στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δείτε αναλυτικά παρακάτω τα στοιχεία για την Ελλάδα. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση καθώς το 1975 το ποσοστό έφτανε το 40.5%.

Η εξάπλωση της παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιοχή, με εξαίρεση την Αμερική. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων και στα δύο φύλα, τόσο μεταξύ των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων, είναι άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.