fbpx
Διαβήτης κύησης: Η μείωση του φωτός πριν τον ύπνο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο

Διαβήτης κύησης: Η μείωση του φωτός πριν τον ύπνο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο

Πιθανή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε τεχνητό φως τρεις ώρες πριν τον ύπνο και του κινδύνου για μια έγκυο γυναίκα να αναπτύξει διαβήτη κύησης, αναφέρει μια νέα μελέτη

Χαμηλώστε το φως για να μειώσετε τον κίνδυνο

Διαβήτης κύησης – Φως, παράγοντας κινδύνου για εξερεύνηση

Μια κοινή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, ο διαβήτης κύησης εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την υγεία της μέλλουσας μητέρας όσο και του αγέννητου παιδιού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστημονική και ιατρική κοινότητα εργάζεται για την εξεύρεση τρόπων πρόληψης.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2023 στο American Journal of Obstetrics and Gynecology Maternal Fetal Medicine, οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρατήρησαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε τεχνητό φως πριν τον ύπνο και του κινδύνου διαβήτη κύησης.

Οι έγκυες γυναίκες που εκτέθηκαν περισσότερο στο φως τρεις ώρες πριν τον ύπνο βρέθηκαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης.

Φως και μεταβολισμός, επικίνδυνοι σύνδεσμοι

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η έκθεση στο φως πριν τον ύπνο μπορεί να είναι ένας αμελής αλλά εύκολα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη κύησης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Minjee Kim, καθηγητής νευρολογίας. στο Northwestern University Feinberg School of Medicine (Hicago, USA).

Για να εξηγήσουν αυτή την περίεργη συσχέτιση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε τεχνητό φως πριν τον ύπνο αλλάζει τη ρύθμιση της γλυκόζης στους ενήλικες, εξαιρουμένης της εγκυμοσύνης.

Είναι λοιπόν πιθανό αυτό το φαινόμενο να παρατηρείται και σε εγκύους.

«Φαίνεται να υπάρχει μια ακατάλληλη ενεργοποίηση  όταν είναι ώρα για ξεκούραση», είπε ο Δρ Minjee Kim, αναφερόμενος εδώ σε κάτι που ονομάζεται συμπαθητική υπερκινητικότητα , σε σχέση με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Η συμπαθητική υπερδραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου καρδιακού ρυθμού, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιομεταβολική νόσο, η οποία είναι μια ομάδα καταστάσεων που περιλαμβάνει κοιλιακή παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και ανισορροπία λιπιδίων, που όλα οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Φως, παράγοντας κινδύνου για εξερεύνηση

Η μελέτη διεξήχθη σε 741 γυναίκες που εισέρχονταν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους στην αρχή της μελέτης, η οποία διεξήχθη μεταξύ 2011 και 2013.

Η έκθεση στο φως των συμμετεχόντων μετρήθηκε με έναν ακτιγράφο που φορούσαν στον καρπό τους.

Μετά την προσαρμογή για τυχόν προκαταλήψεις (δείκτης μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη, ηλικία, εθνικότητα, επίπεδο εκπαίδευσης, ώρες εργασίας, διάρκεια και κανονικότητα ύπνου, κ.λπ.), η έκθεση σε τεχνητό φως πριν τον ύπνο παρέμεινε σημαντικά συνδεδεμένη με τον διαβήτη κύησης .

«Έχουμε ακόμα πολλά να αποδείξουμε, αλλά η προσωπική μου ανησυχία είναι ότι το φως μπορεί να συμβάλλει σιωπηλά σε αυτό το πρόβλημα χωρίς οι περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιούν την πιθανή ζημιά », προειδοποίησε ο Δρ Κιμ.

« Δεν σκεφτόμαστε την πιθανή βλάβη που προκαλείται από τη διατήρηση ενός φωτεινού περιβάλλοντος από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι να πάμε για ύπνο », πρόσθεσε ο ερευνητής.

Χαμηλώστε το φως για να μειώσετε τον κίνδυνο

Εκτός από την απώλεια βάρους, την άσκηση ή την προσεκτική παρακολούθηση της διατροφής σας, το να μειώσετε την ένταση του φωτός λίγες ώρες πριν τον ύπνο είναι μια απλή κίνηση κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, πιστεύουν οι συντάκτες της μελέτης.

« Το να σβήνεις τα φώτα είναι μια εύκολη αλλαγή που μπορείς να κάνεις», επεσήμανε ο Δρ Κιμ.

Τηλεόραση, smartphone, υπολογιστής, φώτα οροφής, ατμοσφαιρικοί λαμπτήρες…

Πολλές πηγές φωτός μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν όλους να μειώσουν την ένταση του φωτός των εσωτερικών μας χώρων όσο το δυνατόν περισσότερο όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Ιδανικά, είναι καλύτερα να κρατάμε τις οθόνες μακριά από τα μάτια μας.

Θυμηθείτε ότι το μπλε φως από τις οθόνες μας έχει ένα άλλο σημαντικό ελάττωμα: αυτό της αναστολής της έκκρισης της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, και ως εκ τούτου καθυστερεί τον ύπνο..

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.