Μια « κοινή γενετική αρχιτεκτονική » είναι αυτό που ανακάλυψε μια ερευνητική ομάδα σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Μιλάμε για προβληματική κατανάλωση αλκοόλ όταν η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία καταναλώνεται αλκοόλ προκαλεί κινδύνους για τη σωματική ή ψυχολογική υγεία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 2,2% των θανάτων των γυναικών και το 6,8% των θανάτων ανδρών, επομένως η προβληματική χρήση αλκοόλ θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως .
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine υπογραμμίζει μια κοινή γενετική για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Έτσι, οι πρόγονοι από όλο τον κόσμο έχουν μια κοινή γενετική αρχιτεκτονική για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, βοηθώντας πιθανώς τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη γενετική βάση και πιθανώς να αναπτύξουν νέες θεραπείες.
” Η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στην κατανόηση του μοριακού μηχανισμού που κρύβεται πίσω από το CPA και στον εντοπισμό γενετικών στόχων για πιθανές φαρμακολογικές μελέτες είναι εξαιρετικά σημαντική για μελλοντικές θεραπείες και θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό των συνεπειών της υπερβολικής κατανάλωσης φαρμάκων και “αλκοόλ “, εξήγησε ο Hang Zhou, καθηγητής ψυχιατρικής και βιοϊατρικής πληροφορικής , και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, σε δελτίο τύπου.
Οι ερευνητές εδώ μελέτησαν το γονιδίωμα περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που έπασχαν από προβληματική κατανάλωση αλκοόλ και συμπεριέλαβαν όσο το δυνατόν περισσότερες προγονικές γενετικές ομάδες, από διάφορες εθνοτικές προελεύσεις, ιδίως μέσω δεδομένων που παρέχονται από το Αμερικανικό Υπουργείο Υποθέσεων Ηλικιωμένων.
Η μελέτη έδειξε ότι η γενετική αρχιτεκτονική του CPA είναι αρκετά κοινή και ότι υπάρχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. « Με τη μόχλευση των πληροφοριών πολλών προγόνων, εντοπίσαμε 110 γενετικές περιοχές και βελτιώσαμε τη χαρτογράφηση πιθανών αιτιολογικών παραλλαγών σε κάθε περιοχή », αναφέρει λεπτομερώς ο Hang Zhou.
Αρκετά υπάρχοντα φάρμακα στο στόχαστρο των ερευνητών
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά για άλλες παθολογίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανές θεραπείες για την προβληματική κατανάλωση αλκοόλ.
Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί μέσω νέων πειραμάτων.
Οι επιστήμονες αναφέρουν συγκεκριμένα τη σπιρονολακτόνη, ένα διουρητικό, την τριχοστατίνη-α, ένα αντιβιοτικό ή ακόμη και την κλομεθιαζόλη, ένα ηρεμιστικό, που έχουν ήδη δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα κατά της εξάρτησης από το αλκοόλ σε μελέτες σε αρουραίους ή σε ανθρώπους.
Επιπλέον, η ανάδειξη αυτών των γενετικών ιδιαιτεροτήτων θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη δημιουργία βαθμολογιών κινδύνου, προκειμένου να εκτιμηθεί ο γενετικός κίνδυνος ενός ατόμου σε σχέση με την προβληματική κατανάλωση αλκοόλ.