fbpx

Η τοξική σχέση συνοδεύεται από κάποια σημάδια, που άλλες φορές είναι εμφανή, άλλες δυσδιάκριτα. Εάν αισθάνεστε συνεχώς συναισθηματικά αποστραγγισμένοι και δυσαρεστημένοι δίπλα στον/στη σύντροφό σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα σημάδια ότι ζείτε μέσα σε μια τοξική σχέση. 

Όταν βρίσκεστε σε μια υγιή σχέση, όλα φαίνεται να δουλεύουν. Σίγουρα, υπάρχουν αναποδιές στην πορεία της σχέσης, αλλά γενικά παίρνετε αποφάσεις μαζί, συζητάτε ανοιχτά για τυχόν προβλήματα που προκύπτουν και απολαμβάνετε πραγματικά τη συντροφιά του άλλου. Οι τοξικές σχέσεις είναι μια άλλη ιστορία. Όταν βρίσκεστε μέσα σε μία τέτοια, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να δείτε τα σημάδια, καθώς δυστυχώς δεν φαίνονται με τα… κόκκινα γυαλιά του έρωτα.

Ανάλογα με τη φύση της σχέσης, τα σημάδια τοξικότητας μπορεί να είναι δύσκολο να φανούν ή, αντίθετα, εξαιρετικά προφανή. Εάν βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση, ενδέχεται να αναγνωρίσετε ορισμένα από αυτά τα σημάδια στον εαυτό σας, στον/στη σύντροφό σας ή στην ίδια τη σχέση.

Τοξική σχέση – Σημάδια

 • Έλλειψη υποστήριξης

Ο χρόνος σας μαζί έχει σταματήσει να είναι ευχάριστος και ο σύντροφός σας έχει σταματήσει να υποστηρίζει τους στόχους σας. Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαία επιθυμία να επιτυγχάνουν δύο άνθρωποι σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Αλλά όταν τα πράγματα γίνονται τοξικά, κάθε επίτευγμα μετατρέπεται σε ανταγωνισμό.

 • Τοξική επικοινωνία

Αντί να αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλον με καλοσύνη, οι περισσότερες από τις συνομιλίες σας είναι γεμάτες σαρκασμό, κριτική ή εμφανή εχθρότητα. Μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να αποφεύγετε να μιλάτε μεταξύ σας, καθώς δεν σας προκαλεί ευχαρίστηση παρά μόνο δυσφορία.

 • Ζήλια

Ενώ είναι φυσιολογικό συναίσθημα η ζήλια κάποιες στιγμές, όταν αυτή γίνεται μόνιμο και αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης, τη φθείρει και δημιουργεί προβλήματα.

 • Αλόγιστη οικονομική συμπεριφορά

Ο σύντροφός σας μπορεί να λάβει οικονομικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πολύ ακριβών αντικειμένων ή της ανάληψης μεγάλου ποσού χρημάτων, χωρίς να σας συμβουλευτεί και χωρίς να σας ενημερώσει, δίχως να νοιάζεται για την άποψη και την αντίδρασή σας.

 • Σταθερό άγχος

Το φυσιολογικό άγχος και η ένταση επηρεάζουν κάθε σχέση, αλλά το να βρίσκεστε σε συνεχές άγχος είναι ένα από τα σημάδια που εμφανίζει η τοξική σχέση και δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό το συνεχές άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και συναισθηματική σας υγεία.

 • Αγνόηση των αναγκών σας

Το να ακολουθείτε ό,τι θέλει να κάνει ο σύντροφός σας, ακόμη και όταν έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες ή το επίπεδο της άνεσής σας, είναι ένα σίγουρο σημάδι τοξικότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνήσετε να πάτε διακοπές σε ημερομηνίες που δεν είναι βολικές για εσάς, αλλά βολικές για τον σύντροφό σας, καταπατώντας τα δικά σας θέλω.

 • Όλη η δουλειά και αγάπη προέρχεται από εσάς

Κανείς δεν μπορεί να κρατήσει μια σχέση όταν είναι ο μόνος που κάνει τη δουλειά. Είναι μοναχικό και κουραστικό. Εάν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τη σχέση, δώστε ό,τι πρέπει να δώσετε, αλλά όχι κάτι παραπάνω από αυτό. Αφήστε τα όνειρα ότι μπορείτε να κάνετε τα πράγματα καλύτερα αν εργαστείτε σκληρά.

Τοξική σχέση – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση και θεραπεία μιας τοξικής σχέσης θα απαιτήσει χρόνο, υπομονή και συνέπεια. Κι αυτό διότι οι περισσότερες τοξικές σχέσεις συμβαίνουν συχνά ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων ζητημάτων ή ζητημάτων από προηγούμενες σχέσεις.

Ορισμένα βήματα για να βελτιώσετε τα πράγματα περιλαμβάνουν:

 • Μη μένετε στο παρελθόν

Σίγουρα, μέρος της βελτίωσης της σχέσης θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση παρελθόντων γεγονότων. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο της σχέσης σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να αναφέρεστε συνεχώς σε αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος.

 • Δείτε τον σύντροφό σας με συμπόνια

Όταν θέλετε να κατηγορήσετε τον σύντροφό σας για όλα τα προβλήματα στη σχέση, δοκιμάστε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να κοιτάξετε τους πιθανούς λόγους πίσω από τη συμπεριφορά του. Οι λόγοι αυτοί δεν αποτελούν δικαιολογία κακής συμπεριφοράς, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση.

 • Ξεκινήστε τη θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολύ τη σχέση σας αλλά και τον εαυτό σας. Ενώ η συμβουλευτική για ζευγάρια είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, η ατομική θεραπεία μπορεί να είναι επίσης πολύ χρήσιμη.

 • Εξασκηθείτε στην υγιή επικοινωνία

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς μιλάτε ο ένας στον άλλον καθώς επιδιορθώνετε τα πράγματα. Να είστε ευγενικοί μεταξύ σας, αποφεύγοντας τον σαρκασμό και τις ειρωνείες.

 • Δώστε χώρο 

Θυμηθείτε, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν εν μια νυκτί. Τους επόμενους μήνες συνεργαστείτε για να είστε ευέλικτοι και υπομονετικοί μεταξύ σας καθώς αντιμετωπίζετε τα προβλήματα.

 

Διαβάστε περισσότερα για:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.