fbpx
Σύφιλη: Το σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα που παραμένει θανατηφόρο (Εικόνες)

Σύφιλη: Το σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα που παραμένει θανατηφόρο (Εικόνες)

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος (ΣΜΝ) που προκαλείται από έναν τύπο βακτηριδίων γνωστό ως Treponema pallidum.

Η σύφιλη έχει κάπως ξεχαστεί στα γεωγραφικά μας μήκη και πλάτη. Αυτό είναι που την κάνει και επικίνδυνη, γιατί στην πραγματικότητα δεν έχει εξαφανιστεί.

Δεν αφορά το παρελθόν, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Η μόλυνση – Συμπτώματα

Δεν παρουσιάζουν όλες οι μολύνσεις κοινά συμπτώματα. Συνήθως αναπτύσσεται ένα έλκος στο σημείο εισόδου του βακτηρίου.

Τα συμπτώματα της σύφιλης είναι διαφορετικά ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος

Μερικές φορές έχει το μέγεθος ενός σπυριού, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και το ένα εκατοστό.

Σύφιλη
Ανδρικό πέος προσβεβλημένο στη σύφιλη

Στους άνδρες εμφανίζεται στο πέος, στις γυναίκες κολπικά ή στο χείλος του αιδίου. Μπορεί επίσης να σχηματιστεί στην περιοχή του πρωκτού.

Σύφιλη – Στάδια

Τα τέσσερα στάδια της σύφιλης είναι:

  1. Πρωτογενής
  2. Δευτερογενής
  3. Λανθάνουσα
  4. Τριτογενής

Η σύφιλη είναι πιο μολυσματική στα δύο πρώτα στάδια.

Η σύφιλη είναι μια συστηματική ασθένεια.

Στο τέταρτο στάδιο μπορεί να έχει περαιτέρω μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, όπως φλεγμονή της καρδιάς, παράλυση, μείωση της ηπατικής λειτουργίας και αλλαγές στον εγκέφαλο.

Ludwig van Beethoven
Ο Ludwig van Beethovenν λέγεται ότι έχασε την ακοή του λόγω σύφιλης

Η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια και περίπου το 25% των ασθενών πάσχουν από χρόνια εγκεφαλίτιδα, μια φλεγμονή του εγκεφάλου. Οι διανοητικές ικανότητες πολλών διάσημων προσωπικοτήτων πιστεύεται ότι έχουν αλλοιωθεί από τη σύφιλη με αυτόν τον τρόπο. Αυτές περιλαμβάνουν τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τον Φρίντριχ Νίτσε, καθώς και τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα: Σύφιλη – Στάδια και συμπτώματα

Σίφυλη – Διάγνωση

Πολλοί ασθενείς δεν παίρνουν τα σημάδια στα σοβαρά και μπορεί να σκεφτούν ότι τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους.

«Μετά από μια χρονική περίοδο που δεν είναι σαφώς καθορισμένη, εμφανίζεται ένα εξάνθημα επειδή τα παθογόνα έχουν εξαπλωθεί μέσω του αίματος σε όλο το σώμα», εξηγεί ο Μπρόκμαϊερ από το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας και Ιατρικής στο Μπόχουμ της Γερμανίας.

«Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται πλέον δερματικές αλλαγές σε όλο το σώμα. Κάποιες είναι ερεθισμοί που θυμίζουν σπυράκια, αλλού υπάρχει ξεφλούδισμα, ή κοκκινίλες», συνεχίζει.

Σύφιλη
Αυτά τα εξανθήματα συνήθως αναπτύσσονται στα πέλματα των ποδιών ή στις παλάμες των χεριών

Η σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες δευτερογενείς ασθένειες

Η σύφιλη είναι μια λεγόμενη συστηματική λοίμωξη η οποία ενδέχεται να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες κατά τη διάρκεια της τέταρτης φάσης.

Περίπου το 25 % των ασθενών αναπτύσσουν χρόνια εγκεφαλίτιδα

Αυτές συχνά είναι φλεγμονή στην καρδιά και ενδείξεις παράλυσης – διαταραχές του ήπατος, ασθένειες στα μάτια, ενώ και ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να υποστεί βλάβη.

Υπάρχει θεραπεία;

Οπως και στα περισσότερα ΣΜΝ, καλύτερη προφύλαξη εξακολουθεί να είναι το προφυλακτικό.

Alexander Flemin
Alexander Flemin, ανακάλυψε την Πενικιλίνη το 1928

Η πρώτη αποτελεσματική θεραπεία ήταν η σαλβαρσάνη, μια ένωση αρσενικού που κυκλοφόρησε στην αγορά το 1910. Από το 1943 χρησιμοποιείται η πενικιλίνη. «Ο ιός όμως δείχνει ήδη ανθεκτικότητα σε κάποια άλλα αντιβιοτικά», επισημαίνει ο Μπρόκμαϊερ.

«Εάν το παθογόνο αποκτήσει ανθεκτικότητα στην πενικιλίνη, θα έχουμε ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με μεγάλη προσπάθεια. Επομένως, τώρα είναι η ώρα να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε εφεδρικά αντιβιοτικά» προσθέτει.

Υπάρχει έλλειψη χρημάτων για εκπαίδευση και θεραπεία

Η εκπαίδευση, η συμβουλευτική ιατρική, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι τα πιο σημαντικά μέτρα για να τεθεί επιτέλους υπό έλεγχο η επικίνδυνη λοιμώδης νόσος.

Η καλύτερη προφύλαξη εξακολουθεί να είναι το προφυλακτικό. Αυτό ισχύει για όλα τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Και επίσης προστατεύει από τη μόλυνση από τον ιό HIV.

Απαιτείται όμως και έργο ευαισθητοποίησης. Ως εκ τούτου, οι πληροφόρηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αλλά η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί, κάνει έκκληση ο Μπρόκμαϊερ.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.