fbpx
Η αναγκαιότητα του μαθήματος «Σεξουαλική Αγωγή» στα σχολεία

Η αναγκαιότητα του μαθήματος «Σεξουαλική Αγωγή» στα σχολεία

Το θέμα του μαθήματος της Σεξουαλικής Αγωγής στα σχολεία δεν είναι καινούριο. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολούσε και εξακολουθεί να απασχολεί τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Η Σεξουαλική Αγωγή ως μάθημα στον χώρο του σχολείου περιγράφει τη σεξουαλικότητα ως μέρος και φυσική συνέχεια της ανθρώπινης ανάπτυξης. Περιλαμβάνει κεφάλαια που αφορούν τη σωματική ανάπτυξη, την ταυτότητα του φύλου, τις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και θέματα κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος που άπτονται της σεξουαλικότητας.

Σεξουαλική Αγωγή σε όλα τα σχολεία

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε την τρέχουσα σχολική περίοδο σε 218 σχολεία, η διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο του 2021 σε όλα τα σχολεία της χώρας.

«Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολειά πια, από τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο, αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται νωρίς» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, ενώ ανακοίνωσε και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Στον θεματικό κύκλο «Ευ ζην» διδάσκεται η θεματική της σεξουαλικής αγωγής, ενώ στον θεματικό κύκλο «Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» εντάσσεται η ενίσχυση αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Ιατρικής, διαπιστώθηκε ότι η Σεξουαλική Αγωγή ως μάθημα όχι μόνο δεν αύξησε τη σεξουαλική επαφή των παιδιών σε ηλικίες 12-14 ετών, αλλά μείωσε και τα αποτελέσματα από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Σεξουαλική Αγωγή ως μάθημα

Γιατί όμως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι αναγκαία;

Ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού όσον αφορά την αναγνώριση, αποδοχή και έκφραση της σεξουαλικής του ταυτότητας εξαρτάται κυρίως από την οικογένειά του. Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με τη σεξουαλικότητα, με ηρεμία και αποδοχή, και έχει αποταυτίσει τη σημαντικότητα και την αγάπη των γονέων του από το φύλο του, θα έχει μια δεκτική, ισορροπημένη και ήρεμη συναισθηματική σχέση με τον εαυτό του και τη σεξουαλική του ταυτότητα. Δεύτερο σημαντικό σταθμό στη ζωή του παιδιού αποτελεί το σχολείο, το οποίο λειτουργεί ως φορέας γνώσης, μάθησης και κοινωνικοποίησης.

Η σεξουαλική αγωγή λοιπόν πρέπει να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τύχουν της κατάλληλης εκπαίδευσης, ενώ η πολιτεία οφείλει να είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νέων, με ευαισθησία και κατανόηση. Κάθε άτομο οφείλει να γνωρίζει και να κατανοεί τη γενετήσια και αναπαραγωγική του λειτουργία. Οι γνώσεις αυτές αφορούν την:

 • Σύμβολα δύο φύλωνAνατομία
 • Εγκυμοσύνη
 • Αντισύλληψη
 • Εμμηνόπαυση
 • Ανάπτυξη του εμβρύου
 • Σύλληψη και γονιμοποίηση
 • Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων
 • Διάφορες σεξουαλικές διαταραχές
 • Λειτουργία γεννητικού συστήματος
 • Διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Υγιεινή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Τα πλεονεκτήματα

 • Η σεξουαλική αγωγή βοηθάει τα παιδιά στην κατανόηση των δύο φύλων.
 • Κάνει κατανοητές τις ορμονικές αλλαγές που υφίσταται το σώμα όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία.
 • Μετατρέπει τα παιδιά σε υπεύθυνους ενηλίκους, αφού συμβάλλει στην κατανόηση της ευρύτερης σημασίας της σεξουαλικής επαφής.
 • Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον περιορισμό των συμπεριφορών σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να βάζουν τα προσωπικά τους όρια.

Η ενημέρωση είναι απαραίτητη. Οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να στηριχτούν για να αναπτύξουν υπεύθυνους τρόπους συμπεριφοράς και σκέψης για θέματα γύρω από τη σεξουαλική τους ζωή. Τόσο η οικογένεια όσο και το σχολικό περιβάλλον οφείλουν να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παιδιού για θέματα που αφορούν τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους, με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας του παιδιού και αυριανού ενηλίκου και την πρόληψη. Τέλος, το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής έχει ως στόχο την υγεία.

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.