Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, Neurology.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα υγείας και διατροφής 133.771 ατόμων με μέση ηλικία 49 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτούς, 11.173 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια μέσα σε χρονικό διάστημα έως και 43 ετών.
Οι ερευνητές από το αμερικανικό υγειονομικό σύστημα Mass General Brigham, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον ενός τετάρτου μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 13%, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από το ένα δέκατο μιας μερίδας ημερησίως. Μια μερίδα κόκκινου κρέατος ορίζεται ως περίπου 85 γραμμάρια – όσο μια μπάρα σαπουνιού. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου άνοιας σε όσους κατανάλωναν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, ακόμη και σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Επιπλέον, σε δείγμα 17.458 γυναικών με μέση ηλικία 74 έτη, οι ερευνητές μέτρησαν τη γνωστική λειτουργία μέσω τυποποιημένων τεστ μνήμης και σκέψης. Τα αποτελέσματα έδειξαν χειρότερη γνωστική απόδοση σε όσους κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, εκτιμώντας ότι η γνωστική γήρανση επιταχύνεται κατά 1,6 χρόνια για κάθε επιπλέον μερίδα ημερησίως.
Σε μια τρίτη ανάλυση, που εξέτασε την αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) σε 43.966 άτομα με μέση ηλικία 78 έτη, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος SCD αυξάνεται κατά 14% για όσους καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον ένα τέταρτο μιας μερίδας επεξεργασμένου κρέατος και κατά 16% για όσους καταναλώνουν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τους μηχανισμούς που συνδέουν το κόκκινο κρέας με την άνοια, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση με το μικροβίωμα του εντέρου.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με υγιεινές εναλλακτικές, όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια, κοτόπουλο ή ψάρι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 19%, 16% και 28% αντίστοιχα