fbpx

Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι ενήλικες καταναλώνουν 200mg ημερησίως, κατά μέσο όρο, με τους Έλληνες στην πλειονότητά τους να πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα. Κάνει όμως να πίνουμε καφέ;

Θερμίδες – Αντιοξειδωτικά

Ο σκέτος καφές φίλτρου (χωρίς ζάχαρη ή γάλα), περιέχει συνήθως μόνο δύο θερμίδες ανά κούπα. Στις Η.Π.Α., ο καφές είναι η κυριότερη πηγή αντιοξειδωτικών, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Scranton. Οι υπεύθυνοι της μελέτης, βέβαια, προτείνουν την κατανάλωση καφέ με μέτρο, λέγοντας πως μόνο μία έως δύο κούπες την ημέρα είναι ευεργετικές. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά στα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον καφέ με ή χωρίς καφεΐνη.

Καφέ

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ;
  • Καθυστερεί την εμφάνιση το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο.
  • Έχει προστατευτική δράση στο ενδοθήλιο των αγγείων και έτσι παίζει σημαντικό ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Συμμετέχει στην απώλεια σωματικού βάρους, μια που τα συστατικά του προσδίδουν κορεσμό και μειώνεται σημαντικά το αίσθημα της πείνας.
  • Επιδρά στη γαστρική λειτουργία επιταχύνοντας την γαστρική κένωση.
  • Έχει διεγερτική δράση, η οποία βοηθά στην πνευματική εγρήγορση,  στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και στην ψυχική διάθεση, προσοχή, αντανακλαστικά, άγχος.
  • Βελτιώνει τη μνήμη και να διευκολύνει την κωδικοποίηση πληροφορίας.
  • Έχει αντικαρκινική δράση/λόγω πρεβιοτικής δράσης τους στο έντερο και έτσι παρέχεται προστασία από γενοτοξικές βλάβες και προστασία του DNA από οξείδωση.
  • Μειώνει την εμφάνιση της νόσου Parkinson, με τη μέγιστη προστασία να επιτυγχάνεται με κατανάλωση τριών φλιτζανιών ανά ημέρα.
Η κατανάλωση καφέ κατά την κύηση επιτρέπεται με μέτρο

Πιο αναλυτικά πιθανά ευεργετικά οφέλη του καφέ είναι τα εξής: προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Πάρκινσον, ασθένειες του ήπατος, όπως και καρκίνο του ήπατος, αλλά και προφύλαξη της υγείας της καρδιάς.

Διαβήτης τύπου 2

Έρευνες στο UCLA έδειξαν ότι ο καφές ανεβάζει τα επίπεδα του πλάσματος της πρωτεΐνης SHBG, η οποία ελέγχει την δραστηριότητα των σεξουαλικών ορμονών του σώματος (της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων), τα οποία με τη σειρά τους παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Φαίνεται πως υπάρχει μια “αντίστροφη συσχέτιση” της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, μια έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία εξέταζε τους συμμετέχοντες με τη χρήση ερωτηματολογίων κάθε τέσσερα χρόνια, ανακάλυψε πως όσοι συμμετέχοντες αύξησαν την κατανάλωση καφέ σε περισσότερο από μία κούπα ημερησίως είχαν 11% μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν αύξησαν την κατανάλωσή του.

Νόσος Πάρκινσον

Μια αμερικανική έρευνα για τον συσχετισμό κατανάλωσης καφέ και νόσου του Πάρκινσον ανακάλυψε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης συνεπάγεται σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο. Επιπλέον, φαίνεται πως ο καφές και η καφεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο των κινήσεων στα άτομα που ήδη πάσχουν από Πάρκινσον, σύμφωνα με μια μελέτη του Τμήματος Υγείας του Πανεπιστημίου McGill.

Καρκίνος του ήπατος

Ιταλοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας του Μιλάνου ανακάλυψαν πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος κατά 40%. Καταναλώνοντας τρεις κούπες την ημέρα, αυτό το ποσοστό μπορεί να ανεβεί ακόμα και στο 50%.

Ασθένειες του ήπατος

Η τακτική κατανάλωση καφέ σχετίζεται επίσης με μικρότερο κίνδυνο σκληρυντικής χολαγγειίτιδας, μιας σπάνιας αυτοάνοσης ασθένειας του χοληφόρου πόρου. Επιπλέον, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ κατά 22%, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια. Όπως και πριν, τα οφέλη αυτά δεν φαίνεται να οφείλονται στην καφεΐνη, μιας και ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι εξίσου καλός και ωφέλιμος.

Κίνδυνοι

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους, ειδικά σε όσους έχουν αυξημένη προδιάθεση για αγχώδεις διαταραχές. Επιπλέον, η καφεΐνη συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης, λόγω της διαδεδομένης αντίληψης ότι μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση. Οι γυναίκες που σκοπεύουν να συλλάβουν πρέπει να προσέχουν. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Νεβάδα ανάφερε πως ο καφές μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.