Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου – Τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου – Τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day).

Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται εν χρήσει για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Η θετική επίδραση που έχει η ενασχόληση με το ποδήλατο είναι πολλαπλή

 • Ενισχύει και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Δυναμώνει και εξασκεί το μυϊκό αλλά και το σκελετικό σύστημα.
 • Ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος
 • Προλαμβάνει ασθένειες και περιορίζει τις πιθανότητες για εμφάνιση όγκων.
 • Μπορεί να εξαφανίσει τις κράμπες στα πόδια.
Η συμβολή του ποδηλάτου στη ψυχική υγεία

Πέρα από την καθαρά οργανική και σωματική επίδραση που έχει το ποδήλατο στον άνθρωπο, συμβάλλει πάρα πολύ στην ψυχική υγεία μας, στην ισορροπία και καταπολέμηση του στρες. Το ποδήλατο μπορεί να μας χαλαρώσει, να εκτονώσει το άγχος, τα αρνητικά συναισθήματα, την άσχημη ψυχολογία και να μας προσφέρει ψυχικά μία ισορροπία και σταθερότητα. Τόσο λόγω των ορμονών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας όσο και λόγω των τοπίων που εναλλάσσονται μπροστά μας στη διάρκεια της βόλτας μας. Έχει τη δυνατότητα, λοιπόν, να μας επαναφέρει σε ένα φυσιολογικό και ισορροπημένο επίπεδο ψυχικά και συναισθηματικά.

Η συμβολή του ποδηλάτου ως οικολογική και οικονομική μετακίνηση 

Το ποδήλατο, πλέον, χρησιμοποιείται ως ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης που εκτός του ότι βοηθάει τον ίδιο τον άνθρωπο με τα αναρίθμητα οφέλη του και πρακτικά τον πηγαίνει εκεί που θέλει, επιπλέον συμβάλλει στην οικολογία και προωθεί ένα περιβάλλον πιο καθαρό, πιο υγιεινό και πιο ποιοτικό. Η χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις μας όχι μόνο προσφέρει όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, αλλά είναι πολύ σημαντικό το ότι είναι η πιο οικονομική λύση για μετακίνηση και γυμναστική ταυτόχρονα.

Mε το ποδήλατο εκτός από έναν υγιή τρόπο ζωής, μπορείς να:
 • Χτίσεις γερούς μύες σε χέρια και πόδια
 • Προστατεύσεις την καρδιά σου από παθήσεις
 • Δυναμώσεις τους πνεύμονές σου
 • Προστατευτείς από τον καρκίνο
 • Ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι στις λοιμώξεις
 • Κοιμάσαι πανεύκολα

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.