Ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στον οργανισμό

Ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στον οργανισμό

Ακούμε συχνά την έκφραση «ένα ποτήρι κρασί την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» η οποία δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Είναι ήδη γνωστό ότι το να πίνουμε από λίγο κάθε μέρα έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Φυσικά τα πάντα χρειάζονται μέτρο και η υπερβολική κατανάλωση δεν ωφέλησε κανέναν. Οι ειδικοί συνιστούν 2 ποτήρια κρασί καθημερινά για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες.

Λόγοι για τους οποίους ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην υγεία:

Ένα ποτήρι κρασί ενισχύει την μνήμη

Το κρασί κάνει πολύ καλό στη μνήμη μας. Όταν ερευνητές έδωσαν σε γυναίκες ηλικίας 70 ετών να συμπληρώσουν κάποια κουίζ μνήμης διαπίστωσαν ότι εκείνες οι οποίες έπιναν ένα ποτήρι κρασί ημερησίως είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα απο εκείνες που έπιναν λιγότερο ή και καθόλου. Το κρασί βοηθά επίσης στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων και τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις. Το αλκοόλ φαίνεται επίσης να βοηθά στην αύξηση της HDL, τη λεγόμενη καλή χοληστερόλη, η οποία είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας.

Ένα ποτήρι κρασί βοηθά στην απώλεια βάρους

Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι πίνουν κρασί σε καθημερινή βάση είναι πιο αδύνατοι απο εκείνους οι οποίοι δεν πίνουν καθόλου ή πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά. Στις έρευνες φαίνεται οτι όσοι πίνουν κρασί έχουν πιο λεπτή μέση και λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Το φυσικό αλκοόλ του κρασιού αναγκάζει το σώμα μας να καίει θερμίδες ακόμα και 90 λεπτά μετά απο τη στιγμή που το ήπιαμε.

Ένα ποτήρι κρασί ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Μια βρετανική μελέτη έδειξε ότι, όσοι πίνουν περίπου ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μειώνουν κατά 11% τον κίνδυνο μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο μακροχρόνια μπορεί να δημιουργήσει γαστρίτιδα, έλκος και καρκίνο του στομάχου. Επίσης όσοι πίνουν ακόμα και μισό ποτήρι κρασί την ημέρα προφυλλάσονται απο τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από μικρόβια όπως η σαλμονέλα.

Ένα ποτήρι κρασί δυναμώνει τα οστά

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι οι οποίοι πίνουν κρασί σε καθημερινή βάση έχουν πιο δυνατά οστά και λιγότερες πιθανότητες οστεοπόροσης σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου. Το φυσικό αλκοόλ του κρασιού φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, της ορμόνης η οποία επιβραδύνει την φυσική φθορά των οστών.

Ένα ποτήρι κρασί μειώνει τον κίνδυνο της αύξησης σακχάρου στο αίμα

Όσοι πίνουν ένα ποτήρι την ημέρα έχουν 40 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου, σύμφωνα με μια 10ετή έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ενώ οι λόγοι δεν είναι σαφής, το κρασί φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς ασθενείς.

Ένα ποτήρι κρασί προστατεύει τις ωοθήκες στις γυναίκες

Ερευνητές από την Αυστραλία μετά από έρευνα σε γυναίκες οι οποίες είχαν καρκίνο των ωοθηκών και σε γυναίκες οι οποίες δεν είχαν, διαπίστωσαν ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο της νόσου κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό. Μερικά χρόνια αργότερα, έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης έδειξε παρόμοια ευρήματα. Οι ειδικοί υποψιάζονται οτι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αντιοξειδωτικά ή φυτοοιστρογόνα που περιέχονται στο κρασί, τα οποία έχουν υψηλές αντικαρκινικές ιδιότητες.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.