fbpx
Αντιμετωπίζοντας τη δυσπεψία με τη δύναμη της φύσης

Αντιμετωπίζοντας τη δυσπεψία με τη δύναμη της φύσης

Η δυσπεψία είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας του οργανισμού να φέρει σε πέρας τις πεπτικές του λειτουργίες έπειτα από ένα γεύμα ιδιαίτερα «βαρύ», πλούσιο δηλαδή σε λίπη ή/και αλκοόλ.

Μεταφράζεται με συμπτώματα ναυτίας, καθώς και καούρα, ερευγμό, αίσθημα βάρους και δυσφορίας στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιακής χώρας, ενώ πολύ συχνά δε λείπει και η αντανακλαστική εκδήλωση κεφαλαλγίας.

Φυτοθεραπευτική Προσέγγιση
δυσπεψίαΟρισμένα φυτά, με εμπειρική ή/και επιστημονική τεκμηρίωση, επιταχύνουν την πέψη και παρουσιάζουν ευρεία χρήση με θετικά αποτελέσματα, σε περιπτώσεις ναυτίας προερχομένης από απλές πεπτικές διαταραχές.

 

 

Μέντα: Ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας συνοδευομένης από ναυτία. Χρησιμοποιείται υπό τη μορφή βάμματος από 1 έως 3 φορές την ημέρα. Συνίσταται η σταδιακή αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας ανά δόση, ξεκινώντας από ελάχιστες σταγόνες αραιωμένες σε λίγο νερό, μέχρι να φτάσουμε τις 20 σταγόνες ανά δόση.

Περιορισμοί: Να αποφεύγεται σε περιπτώσεις ύπαρξης χολολιθιάσεων, γαστρικών ελκών, γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τζίντζερ: Δρα κατά του ενοχλητικού συμπτώματος της ναυτίας, καθώς αναστέλλει τη δράση των υποδοχέων 5-HT3, ενώ παράλληλα διεγείρει την έκκριση γαστρικών υγρών, επιταχύνοντας την πεπτική λειτουργία, αυξάνει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και διεγείρει την εκκένωση.

Χρησιμοποιείται υπό μορφή βάμματος διαλυόμενου στο νερό σε δόσεις που φτάνουν το 1 ml βάμματος από 1 έως 3 φορές την ημέρα.

Περιορισμοί: Η χρήση αντενδείκνυται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού, καθώς και σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, λόγω ελλιπών δεδομένων τεκμηρίωσης της ασφαλείας χρήσης στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Latex παπάγιας: Χρήση εκχυλίσματος του φλοιού του φυτού που βασίζεται κυρίως σε εμπειρική τεκμηρίωση.Περιορισμοί: Αλλεργία στο latex.

Αρωμαθεραπευτική Προσέγγιση

δυσπεψία

Αιθέρια έλαια που προέρχονται από διάφορα μέρη φυτών αναμειγνύονται με άλλη ουσία (ζάχαρη, μέλι, λάδι, λοσιόν ή αλκοόλ) και στη συνέχεια καταπίνονται ή τοποθετούνται στο δέρμα ή εισπνέονται ή ψεκάζονται στον αέρα. Μπορεί επίσης να γίνει μασάζ με τα έλαια στο δέρμα ή να χυθούν τα έλαια στο νερό της μπανιέρας.

Αιθέριο έλαιο μέντας: Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα σε όλο το φάσμα πηγών πρόκλησης της ναυτίας.

Από του στόματος αγωγή: 2 σταγόνες σε λίγη ζάχαρη και επανάληψη της πρόσληψης κατά τις τρέχουσες ανάγκες.

Δερματική χρήση: Εφαρμογή 10-20 σταγόνων μίγματος, παρασκευαζομένου με 3ml αιθέριου ελαίου σε 17ml ξηρού φυτικού ελαίου (φουντουκιού ή macadamia), 2-3 φορές την ημέρα, κάνοντας μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Αιθέριο έλαιο κίτρου: Πλούσιο σε λιμονένιο, με ηπατοπροστατευτική, αποτοξινωτική δράση, δρα ηρεμιστικά στις καούρες.

Από του στόματος αγωγή: 1-2 σταγόνες σε λίγη ζάχαρη ή μέλι προ του πρωινού, θεραπεία 7 ημερών και επανάληψη όποτε χρήζει ανάγκης.

Αιθέριο έλαιο κάρδαμου: Του αποδίδονται ελκοπροστατευτικές ιδιότητες.

Δερματική χρήση: 2-4 σταγόνες σε 20 σταγόνες φυτικού ελαίου, κάνοντας μασάζ κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, 1-2 φορές την ημέρα.

Περιορισμοί: δερμοκαυστικό στην αδιάλυτη καθαρή μορφή του αιθέριου ελαίου.

Αιθέρια Έλαια: Οδηγίες χρήσης και προστασίας

• Χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια 100% καθαρά, φυσικά και πιστοποιημένα.

• Τοποθετείστε τα σε σκουρόχρωμους περιέκτες.

• Κλείστε καλά τους περιέκτες μετά τη χρήση.

• Διατηρείστε τα μακριά από παιδιά.

• Ξεπλύνετε καλά τα χέρια μετά τη χρήση.

• Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, κάνετε πάντα ένα τεστ αλλεργικής αντίδρασης στο εσωτερικό μέρος του μπράτσου σας με ελάχιστη ποσότητα διαλυμένου αιθέριου ελαίου.

• Κάνετε χρήση μόνο μετά από ιατρική σύσταση σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και θηλασμού, σε παιδιά κάτω των 3 ετών για δερματική χρήση και κάτω των 6 ετών για από του στόματος χορήγηση, σε άτομα με ιστορικό επιληψιών και αλλεργιών.

• Η χορήγηση από το στόμα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6 σταγόνες αιθέριου ελαίου την ημέρα για ενήλικες και η διάρκεια της θεραπείας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24-48 ώρες.

• Για δερματική χρήση τα αιθέρια έλαια εφαρμόζονται διαλυμένα σε φυτικά έλαια.

• Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μετά τη χρήση αιθέριων ελαίων στο δέρμα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.