fbpx

Τα τοπικά αδυνατιστικά και οι δράσεις τους- Οδηγίες χρήσεως

Οι αδυνατιστικές κρέμες (τοπικά αδυνατιστικά) επιτρέπουν τη μείωση της περιμέτρου μεγέθους της μέσης των γλουτών και της κοιλιάς και μπορούν να βελτιώσουν την υφή του δέρματος, από την αντιαισθητική όψη φλούδας πορτοκαλιού λόγω κυτταρίτιδας χωρίς να προκαλούν μείωση του σωματικού βάρους.

Ουσίες που μειώνουν πόντους από περιφέρεια κοιλιά και γλουτούς

Η πιο κλασσική επιλογή είναι η καφεΐνη η οποία περιέχεται συνήθως σε πολλά αδυνατιστικά προϊόντα στοχεύοντας κυρίως στη λιπόλυση. Η καφεΐνη προέρχεται από διάφορα φυτά όπως τον καφέ, το τσάι, το τσάι της Βραζιλίας, το κακάο, το γκουαρανά.

Είναι απαραίτητο η περιεκτικότητα τους σε καφεΐνη να ανέρχεται σε 3-5% για να μπορέσει να έχει η χρήση τους το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο βασικός λόγος όπου η χρήση αυτών των προϊόντων θα πρέπει να αποφευχθεί κατά την εγκυμοσύνη και πιθανότατα και στον θηλασμό, είναι πως η καφείνη και άλλα συστατικά αυτών των σκευασμάτων, αυξάνουν την τριχοειδική διαπερατότητα.

Ανάλογη δράση στη διαδικασία λιπόλυσης έχουν: η θεοβρωμίνη, η φορσκολίνη, τα φύκη, η καρνιτίνη, το εκχύλισμα του λωτού.

Ουσίες που προκαλούν αποσυμφόρηση

Όλα τα προϊόντα που επηρεάζουν τον φλεβικό τόνο και βελτιώνουν την τοπική αιμάτωση, βοηθούν στην αποσυμφόρηση των ιστών.

Φυτά που περιέχουν εσκίνη και εσκιλοσίδη, προκαλούν αγγειοσύσπαση, αύξηση της αγγειακής αντίστασης και μείωση της διαπερατότητας των αγγείων. Η ρουσκογενίνη ευνοεί επίσης την αποσυμφόρηση,λόγω των αγγειοσυσπαστικών της ιδιοτήτων και της ικανότητάς της να μειώνει την τριχοειδική διαπερατότητα.

Η ρουτίνη, που περιέχεται σε πολλά λαχανικά και φρούτα, όπως το κόκκινο σταφύλι, το Gingkobiloba κ.α., μειώνει και αυτή την τριχοειδική διαπερατότητα. Ο κισσός έχει αντι-οιδηματικές ιδιότητες και δρα κατά της κατακράτησης υγρών.

Συσφυκτικές -Λειαντικές ουσίες

Η κυριότερη συσφυκτική ουσία είναι η ΤΗΡΕ (τετρα-υδροξυ-προπυλο-αιθυλενο διαμίνη) η οποία ενεργοποιεί την συνοχή των κερατινοκυττάρων, ώστε να λειάνει η όψη του δέρματος αλλά και να το συσφίξει.

Πολύ συχνά συναντάμε σε τοπικά αδυνατιστικά την καμαρίνη η οποία είναι μια ανθοκυανίνη, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βελτιώνει την τονικότητα και το σφρίγος του δέρματος.

Επιπλέον 2 πολύ χρήσιμες ουσίες είναι:

  • Η ρετινόλη που διεγείρει τοπικά την σύνθεση ινών κολλαγόνου και έτσι μειώνει τα νεκρά κύτταρα, ευνοώντας την κυτταρική δραστηριότητα.
  • Το σαλικυλικό οξύ το οποίο μειώνει τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα, λειαίνοντας έτσι το δέρμα και ευνοώντας τη διάχυση αδυνατιστικών ενεργών συστατικών.
Ουσίες που ενεργοποιούν την μικροκυκλοφορία

Υπό μορφή αιθέριου ελαίου βρίσκουμε τη μενθόλη η οποία χρησιμοποιείται για να ενεργοποιήσει τη μικροκυκλοφορία του αίματος και αφήνει ένα αίσθημα δροσιάς.

Παράγωγο της βιταμίνης ΡΡ, ο νικοτινικός αιθυλεστέρας περιέχει ουσίες, οι οποίες προκαλούν ερύθημα και τοπική αγγειοδιαστολή, κάτι που βοηθά στην απορρόφηση αδυνατιστικών ενεργών συστατικών.

Χρήσιμες οδηγίες στη χρήση τοπικών αδυνατιστικών
  • Να εφαρμόζεται το προϊόν από κάτω προς τα πάνω, για καλύτερη αποσυμφόρηση
  • Να γίνεται έντονο τοπικό μασάζ, με κυκλικές κινήσεις
  • Να πιέζουμε το δέρμα με τα δάχτυλα, σαν να «ζυμώνουμε», με δύναμη, ώστε να κινητοποιηθεί ο λιπώδης ιστός από κάτω
  • Το μασάζ πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά, ενώ πολλές εταιρίες μαζί με τα προϊόντα τους διαθέτουν και συσκευές μασάζ
  • Τα προϊόντα πρέπει να εφαρμόζονται 1-2 φορές την ημέρα, ώστε να έχουμε εμφανές αποτέλεσμα σε 2-4 εβδομάδες
  • Όλο αυτό το σχήμα, καλό θα ήταν να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στο χρόνο, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα
  • Την όλη διαδικασία θα διευκόλυνε μια απολέπιση 1-2 φορές την εβδομάδα, ώστε να διεισδύουν ευκολότερα και πιο βαθιά τα ενεργά συστατικά