fbpx

Τα σκούρα σημάδια στο δέρμα μπορούν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία. Το χρώμα του δέρματός συνήθως καθορίζεται από το πόσο εκτιθέμεθα στον ήλιο

Το φυσικό χρώμα του δέρματος ονομάζεται μελάγχρωση. Το χρώμα εξαρτάται από τα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν χρωστικές ουσίες γνωστές ως μελανίνη. H μελανίνη που βρίσκεται στο δέρμα προσφέρει φυσική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπονται από τον ήλιο. Γιατί εμφανίζονται σκούρα σημάδια στο δέρμα;

Σκούρα σημάδια στο δέρμα – Τι τα προκαλεί;

Οι ακτίνες UV διαπερνούν την επιδερμίδα και διεγείρουν τα μελανοκύτταρα. Συγκεκριμένα μελανοκύτταρα διαταράσσονται συνεχώς με αποτέλεσμα να εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες μελανίνης διαρκώς. Όταν η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται με ανώμαλο τρόπο και όταν δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια του δέρματος εμφανίζονται καφέ κηλίδες. 

σκούρα σημάδια στο δέρμα από άγχος
Τα σκούρα σημάδια στο δέρμα από άγχος είναι πολύ συχνά και μπορεί να βγούν σε όλο το σώμα

Ηλιακό ή ηλικιακό lentigo

H υπεριώδης ακτινοβολία οδηγεί στην υπερπαραγωγή της μελανίνης με αποτέλεσμα να εμφανίζονται καφέ κηλίδες στο δέρμα, φακίδες, πανάδες ή άλλα περίεργα σημάδια. 

Επιπλέον, η μελανίνη αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου καθώς προκαλείται γήρανση των κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται περισσότερο οι περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο (πρόσωπο, λαιμός και χέρια).

Άλλοι παράγοντες, όπως οι ορμόνες, μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο.

Καφέ σημάδι στο δέρμα – Εικόνες

Το μέλασμα αποτελεί μια ενοχλητική κατάσταση που δημιουργεί σκουρόχρωμα σημάδια στο δέρμα. Μια καφέ κηλίδα στο δέρμα είναι συνήθως και το πρώτο σύμπτωμα, η οποία συνήθως κάνει την εμφάνισή της στη μύτη, στο μέτωπο ή το πηγούνι.

Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα είναι πιο επιρρεπείς στο μέλασμα επειδή έχουν πιο ενεργά μελανοκύτταρα απλά η βλάβη φαίνεται πιο έντονα στους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα γιατί κάνει μεγάλη αντίθεση.

Το 90% των περιπτώσεων μελάσματος εμφανίζεται σε γυναίκες

Ο λόγος πίσω από αυτό δεν είναι εντελώς σαφής, ωστόσο, είναι πιθανό να οφείλεται εν μέρει στους τύπους ορμονικών αλλαγών που είναι πιο συχνές στις γυναίκες, όπως αυτές που βιώνετε στην εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες γυναίκες το αναπτύσσουν συνήθως για πρώτη φορά ή βιώνουν την επιδείνωση του μελάσματος ενώ είναι έγκυες. Δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός που να συνδέει τα αυξημένα επίπεδα ορμονών με το μέλασμα, αλλά φαίνεται ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή μελανίνης.

Το μέλασμα αποτελεί μια ενοχλητική κατάσταση που δημιουργεί σκούρα σημάδια στο δέρμα. Μια καφέ κηλίδα στο δέρμα είναι συνήθως και το πρώτο σύμπτωμα, η οποία συνήθως κάνει την εμφάνισή της στη μύτη, στο μέτωπο ή το πηγούνι
Το μέλασμα αποτελεί μια ενοχλητική κατάσταση που δημιουργεί σκούρα σημάδια στο δέρμα.

Σκούρα σημάδια στο δέρμα

⇒ Σημάδια που αποκαλύπτουν ότι γερνάμε πιο γρήγορα από όσο πρέπει

Σκουρόχρωμα σημάδια στο δέρμα – Υπάρχει θεραπεία;

Οι καταστάσεις που συνδέονται με την υπερμελάγχρωση του δέρματος είναι διαφορετικές, οπότε αν θέλετε να προσδιορίσετε την κατάλληλη θεραπεία, είναι κρίσιμο να διαγνώσετε την παθολογία που την υποκρύπτει. Πρέπει να αποφύγετε τα αυτοσχέδια φάρμακα, επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται λανθασμένα μπορεί στην πραγματικότητα να επικαλύπτουν την υποκείμενη νόσο, η οποία παραμένει αθεράπευτη και άλλες καταστάσεις όπως οι αλλεργίες, οι ερεθισμοί και οι λοιμώξεις μπορεί να περιπλέξουν τη διάγνωση.

Αν το μελάσμα εμφανίστηκε εξαιτίας της εγκυμοσύνης ή της λήψης αντισυλληπτικών χάπιων, η θεραπεία είναι απίθανο να είναι αποτελεσματική εάν δεν αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία. Εάν ένα ορμονικό αντισυλληπτικό προκαλεί το πρόβλημα, μια γυναίκα μπορεί να σκεφτεί τη μετάβαση σε μια μη ορμονική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

Σκούρα σημάδια στο δέρμα
Σκούρα σημάδια στο δέρμα; Μην τα αγνοήσετε!

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο καρκίνος του δέρματος αντιμετωπίζεται και η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες για πλήρη θεραπεία. Εάν λοιπόν εντοπίσουμε κάποιο ύποπτο σημάδι, επιβάλλεται άμεσα να επισκεφθούμε το γιατρό και ειδικό το δερματολόγο. Εάν για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσουμε μπορεί οι συνέπειες να είναι σοβαρές! Για το λόγο αυτό μην αγνοήσετε το πρόβλημα και επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο.

Σκούρα σημάδια στο δέρμα – Ψυχοσωματικά σημάδια στο δέρμα

Η απαιτητική καθημερινότητα, η κούραση και το άγχος, αφήνουν τα αποτυπώματά τους στην επιδερμίδα.Είναι γνωστό ότι το στρες, η απαιτητική καθημερινότητα και η κούραση αφήνουν τα αποτυπώματά τους στην επιδερμίδα. Το άγχος προκαλεί πρόωρη γήρανση και για αυτό θα πρέπει να προστατέψετε τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική σας υγεία.

⇒ Μελανιές από άγχος – Σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχική σου υγεία χειροτερεύει

Τα σκούρα σημάδια στο δέρμα από άγχος είναι πολύ συχνά. Οι κοκκινίλες, σπυράκια ή εξανθήματα στο σώμα απο άγχος είναι ένα δερματικό πρόβλημα και θέλει αντιμετώπιση. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει εξανθήματα σε ολόκληρο το σώμα. Ακόμα μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες και άλλες δερματικές παθήσεις.

Το έντονο στρες προκαλεί μια χημική απόκριση που κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο, δημιουργώντας εξανθήματα σε όλο το σώμα. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει την επούλωση των δερματικών προβλημάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος οδηγεί το σώμα στο να παράγει ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η οποία δίνει εντολή στους αδένες του δέρματος να παράγουν περισσότερο λάδι. Το λιπαρό δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην ακμή και σε άλλα δερματικά προβλήματα.

⇒ Διαβάστε περισσότερα για τα σκούρα σημάδια στο δέρμα από άγχος (φωτογραφίες)

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.