fbpx
Ονυχομυκητίαση: 5 φυσικοί τρόποι απαλλαγής

Ονυχομυκητίαση: 5 φυσικοί τρόποι απαλλαγής

Η ονυχομυκητίαση οφείλεται συνήθως στην υγρασία που «παγιδεύεται» σε θερμό περιβάλλον, όπως το εσωτερικό των παπουτσιών, γι’ αυτό και είναι συνηθέστερη στα πόδια αντί για τα χέρια.

Οι μύκητες αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ευκολία στο υγρό, θερμό και σκοτεινό περιβάλλον, γι’ αυτό και τα πόδια θα πρέπει να παραμένουν στεγνά και τα παπούτσια να αερίζονται συστηματικά.

Πως εκδηλώνεται

Αρχικά, ο μύκητας στα νύχια κάνει την εμφάνισή του ως μια μικρή, λευκή ή κιτρινωπή κηλίδα στην άκρη του νυχιού. Όσο εξαπλώνεται, το νύχι μπορεί να γίνει πιο παχύ και εύθραυστο, να αλλάξει σχήμα ή να γίνει πιο σκουρόχρωμο. Πρέπει να ληφθεί κατάλληλη αγωγή, καθώς ο μύκητας στα νύχια δεν υποχωρεί από μόνος του.

Μπορεί να έχεις μύκητες νυχιών αν ένα ή περισσότερα νύχια σου είναι:
 • Μαλακά
 • Αποχρωματισμένα (λευκό ή κίτρινο)
 • Εύθραυστα
 • Τραχιά
 • Στρεβλά
 • Σκουρόχρωμα (κάτω από το νύχι)
 • Αναδύουν κακοσμία
 • Ελαφρώς ανασηκωμένα (υπονύχια υπερκεράτωση)
 • Κατεστραμμένα και έτοιμα να αποπέσουν
ονυχομυκητίαση
Θεραπεία

Για να μάθεις πώς φεύγουν οι μύκητες από τα νύχια θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, καθώς η θεραπεία που θα εφαρμοστεί εξαρτάται από το είδος του μύκητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή τους. Μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι την πλήρη ίαση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούνται υποτροπές.

Τα φάρμακα για τους μύκητες των νυχιών μπορεί να είτε σε μορφή χαπιού είτε σε αλοιφή που εφαρμόζεται πάνω στο νύχι. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός θα συστήσει ένα συνδυασμό των θεραπειών αυτών. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί laser για πιο γρήγορο αποτέλεσμα.

Πέντε φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
 • Μαγειρική σόδα

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη στην επιθεώρηση Mycopathologia, η μαγειρική σόδα απέτρεψε την ανάπτυξη των μυκήτων σε ποσοστό 79% των περιπτώσεων, ενώ σε ένα επιπλέον 17% μείωσε τον ρυθμό πολλαπλασιασμού των μυκήτων. Η δράση της αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι απορροφά την περιττή υγρασία, η οποία λειτουργεί ευνοϊκά για την ανάπτυξη και την εξάπλωση των μυκήτων. Για να τη χρησιμοποιήσετε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να την πασπαλίσετε στο εσωτερικό της κάλτσας ή του παπουτσιού. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια πάστα με μαγειρική σόδα και νερό, να την απλώσετε απευθείας επάνω στο πάσχον νύχι για 10 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

 • Ξίδι

Αν και δεν έχει δοκιμαστεί σε κλινικές έρευνες, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι το ξίδι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς άλλες θεραπείες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μυκήτων στα πόδια. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας επάνω στο νύχι με ένα κομμάτι βαμβάκι ή να αναμείξετε σε μια λεκάνη νερό και ξίδι (δύο μέρη νερό, ένα μέρος ξίδι) και να μουλιάσετε για λίγη ώρα τα πόδια.

 • Στοματικό διάλυμα

Αρκετά στοματικά διαλύματα που υπάρχουν στο εμπόριο έχουν αντιμυκητιασική δράση, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Oral Diseases. Συστατικά που φάνηκε να εξουδετερώνουν σε αξιόλογο βαθμό τους μύκητες ήταν κυρίως η χλωρεξιδίνη (chlorhexidine) και το κετυλπυριδίνιο χλωριούχο (cetylpyridinium chloride). Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως και το ξίδι, είτε απευθείας επάνω στο νύχι είτε σε συνδυασμό με νερό.

 • Σκόρδο

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στο περιοδικό Journal de Mycologie Médicale, το σκόρδο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την εξουδετέρωση των μυκήτων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και μια δεύτερη μελέτη, στο περιοδικό The Egyptian Journal of Medical Microbiology αναφορικά με το έλαιο του σκόρδου. Για να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο στο σπίτι, μπορείτε να πολτοποιήσετε μερικές σκελίδες και να εφαρμόσετε την πάστα επάνω στο πάσχον νύχι για μισή ώρα περίπου, προτού ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

 • Αιθέρια έλαια

Αντιμυκητιασική δράση έχουν μεταξύ άλλων το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, του γιασεμιού και του ιλάνγκ ιλάνγκ. Τα έλαια αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται αδιάλυτα, αλλά να συνδυάζονται με κάποιο έλαιο βάσης όπως το καρυδέλαιο, το σταφυλέλαιο, το χοχόμπα ή το ελαιόλαδο.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.