fbpx
Μόλυνση αφαλού σε ενηλίκους: Αίτια και φυσική θεραπεία

Μόλυνση αφαλού σε ενηλίκους: Αίτια και φυσική θεραπεία

Η Μόλυνση αφαλού είναι πιθανή σε ενήλικους και παιδιά. Ποια τα αίτια, τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισής της;

Η Μόλυνση αφαλού σε ενηλίκους γίνεται από βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια είναι πιθανό να βρουν «καταφύγιο» μέσα στον αφαλό και στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν. Έτσι ακριβώς δημιουργείται η λοίμωξη.

Ο αφαλός αποτελεί ένα από τα σημεία του σώματος όπου οι περισσότεροι δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία όσον αφορά την υγιεινή του. Οι δερματολόγοι δίνουν συμβουλές για το πώς πρέπει να καθαρίζουμε το σημείο προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση αφαλού.

Μόλυνση αφαλού – Αίτια

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ένα δύσοσμο υγρό που βρίσκεται στον αφαλό μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το υγρό είναι ένας συνδυασμός νεκρών κυττάρων του δέρματος από υπολείμματα, ιδρώτα, ίνες ρούχων και βακτήρια, τα οποία επιβιώνουν γύρω από το δέρμα του. Επομένως, είναι λογικό να παρατηρείται μια δυσάρεστη μυρωδιά. Αν όμως η μυρωδιά γίνει εντονότερη και συνδυαστεί με υγρό, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι βακτηριακής λοίμωξης ή μόλυνσης του αφαλού.

Μόλυνση αφαλού – Συμπτώματα

μόλυνση αφαλού πέκουρο στον αφαλό
Γιατί μυρίζει ο αφαλός; Πόσο συχνά τον καθαρίζετε και πως; Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας εάν έχετε έντονη δυσάρεστη οσμή και υποψιάζεστε μόλυνση αφαλού
 • Πόνος στον αφαλό 
 • Έντονη δυσοσμία
 • Πρησμένος αφαλός
 • Πόνος στον αφαλό και υγρό
 • Έκχυση κίτρινου υγρού από τον αφαλό
 • Κοκκινίλα μεσα στον αφαλό
 • Φαγούρα γύρω από το δέρμα στον αφαλό

Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Το πιθανότερο είναι να σας συνταγογραφήσει μια κρέμα για να εξουδετερώσετε τη μόλυνση.

Βακτηριακή μόλυνση αφαλού

Ο αφαλός έρχεται σε επαφή 67 διαφορετικών τύπων βακτηρίων, σύμφωνα με μελέτη.

Εάν δεν καθαρίσετε καλά την περιοχή, αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις προκαλούν μια δύσοσμη έκκριση που μπορεί να είναι κίτρινη ή πράσινη. Μπορεί επίσης να έχετε πρήξιμο , πόνο και φαγούρα γύρω από τον αφαλό σας.

Μυκητιασική μόλυνση αφαλού

Ο Candida, ένας τύπος μύκητα που συνήθως αναπτύσσεται σε υγρές, σκοτεινές περιοχές του σώματος, προκαλεί μια μόλυνση που ονομάζεται καντιντίαση.

Μπορεί να εμφανιστεί ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος, όπως στη βουβωνική χώρα και κάτω από τα χέρια σας.

Ο μύκητας μπορεί επίσης να εγκατασταθεί στον αφαλό σας, ειδικά αν δεν τον διατηρείτε καθαρό και στεγνό.

Η καντιντίαση στον αφαλό σας προκαλεί ένα κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα στον αφαλό σας και μπορεί επίσης να προκαλέσει μια παχιά, λευκή έκκριση.

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για όλους τους τύπους λοιμώξεων. Αυτό περιλαμβάνει και την καντιντίαση.

Χειρουργική επέμβαση και μόλυνση αφαλού

Εάν είχατε πρόσφατα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, όπως αποκατάσταση κήλης , μπορεί να παρατηρήσετε πύον που εκρέει από τον αφαλό σας.

Εάν συμβεί αυτό, καλέστε το γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι σημάδι λοίμωξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Φυσική θεραπεία μόλυνσης αφαλού

Ο τακτικός καθαρισμός του αφαλού αποτελεί την εγγύηση ότι δεν κινδυνεύετε από συχνές μολύνσεις. Η καλύτερη επιλογή για να πλύνετε σωστά την περιοχή είναι απαλά με σαπούνι και νερό. Εάν χρησιμοποιήσετε μπατονέτα, είναι πολύ πιθανό να τον τραυματίσετε. Σε μια τέτοια περίπτωση κάντε επάλειψη στο σημείο με λίγη βαζελίνη.

Καθαρίστε τον αφαλό σας φυσικά με:

Φυσική θεραπεία μόλυνσης αφαλού με Έλαιο τεϊόδεντρο
Υποψιάζεστε μόλυνση στον αφαλό και σας έχουν προτείνει λάδι; Δείτε πια έλαια συμβάλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα
 1. Έλαιο τεϊόδεντρου

To συγκεκριμένο έλαιο είναι γνωστό για την αντιμυκητιακή του δράση. Έτσι, αποτελεί έναν εξαίσιο σύμμαχο στην καταπολέμηση μολύνσεων και μυκήτων.

Φυσική θεραπεία μόλυνσης αφαλού με Δεντρολίβανο

 1. Δενδρολίβανο

Το αλκοόλ δενδρολίβανου αποτελεί υπέροχη θεραπεία για την ομφαλίτιδα. Το δενδρολίβανο έχει καταπληκτικές αρωματικές ιδιότητες, αφήνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά στην περιοχή του αφαλού.

Φυσική θεραπεία μόλυνσης αφαλού με Λάδι καρύδας

 1. Λάδι καρύδας

Μία ακόμη φυσική λύση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας είναι θαυμάσιο για ενυδάτωση και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά. Διαθέτει ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση των βακτηρίων που αναπτύσσονται στον αφαλό. Όμως, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο εφόσον έχετε αποστειρώσει τον αφαλό σας με ένα από τα παραπάνω βότανα που αναφέρθηκαν. Έτσι, θα αποφευχθούν μολύνσεις και προβλήματα στον αφαλό σας.

Συμβουλές πρόληψης για μόλυνση αφαλού

Για να διατηρήσετε τον αφαλό σας υγιή και να βοηθήσετε στην πρόληψη λοιμώξεων:

 • Πλύνετε καθημερινά με ένα ήπιο αντιβακτηριακό σαπούνι και νερό. Χρησιμοποιήστε  πανί ή το σφουγγάρι σας για να μπείτε μέσα στον αφαλό σας και να καθαρίσετε τυχόν βρωμιά που είναι μέσα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα θαλασσινού νερού για να καθαρίσετε τον αφαλό σας.
 • Αφού κάνετε μπάνιο, στεγνώστε τελείως το εσωτερικό του αφαλού σας.
 • Μην βάζετε κρέμες ή ενυδατικές κρέμες μέσα στον αφαλό σας. Η κρέμα μπορεί να φράξει την τρύπα και να ενθαρρύνει τα βακτήρια ή τους μύκητες να αναπτυχθούν.
 • Αποφύγετε τα στενά ρούχα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τον αφαλό σας. Αντίθετα, φορέστε φαρδιά, άνετα ρούχα κατασκευασμένα από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι και μετάξι.
 • Αποφύγετε να τρυπήσετε τον αφαλό σας. Εάν κάνετε piercing , κρατήστε την περιοχή καθαρή για να αποτρέψετε τη μόλυνση.

Διαβάστε ακόμη:

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.