fbpx
Μαύρα στίγματα στην μύτη – Αίτια και αντιμετώπιση

Μαύρα στίγματα στην μύτη – Αίτια και αντιμετώπιση

Τα μαύρα στίγματα στην μύτη είναι μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα λόγω φραγμένων θυλάκων τρίχας. Αυτά τα εξογκώματα ονομάζονται μαύρα στίγματα επειδή η επιφάνεια είναι σκούρα ή μαύρη. Τα μαύρα στίγματα στην μύτη είναι ένας ήπιος τύπος ακμής.

Συνήθως σχηματίζονται στην μύτη και το πρόσωπο, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν στα ακόλουθα μέρη του σώματος:

 • μάυρα στίγματα στο στήθος
 • μάυρα στίγματα στον λαιμό
 • μάυρα στίγματα στα χέρια
 • μάυρα στίγματα στους ώμους

Η ακμή επηρεάζει σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι η πιο κοινή διαταραχή δέρματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Τι προκαλεί τα μαύρα στίγματα στην μύτη;

Τα μαύρα στίγματα στην μύτη σχηματίζονται όταν δημιουργείται φράξιμο στο άνοιγμα των θυλάκων της τρίχας στο δέρμα. Κάθε ωοθυλάκιο περιέχει μία τρίχα και έναν σμηγματογόνο αδένα που παράγει λάδι. Αυτό το λάδι, ονομάζεται σμήγμα και βοηθά να διατηρηθεί το δέρμα απαλό. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα έλαια συλλέγονται στο άνοιγμα του θύλακα, δημιουργώντας ένα σημάδι που ονομάζεται comedo. Εάν το δέρμα πάνω από το σημάδι παραμείνει κλειστό, ονομάζεται λευκοκέφαλος. Όταν το δέρμα ανοίξει, η έκθεση στον αέρα το κάνει να φαίνεται μαύρο και σχηματίζεται ένα μαύρο στίγμα.

Μερικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές να αναπτύξετε μαύρα στίγματα στην μύτη όπως:

 • λιπαρό δέρμα
 • συσσώρευση των βακτηρίων Propionibacterium acnes στο δέρμα
 • ερεθισμός των θυλάκων των τριχών όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος δεν αποβάλλονται σε τακτική βάση
 • ορμονικές αλλαγές που προκαλούν αύξηση της παραγωγής λαδιού κατά την εφηβική ηλικία, κατά την εμμηνόρροια ή κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
 • λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως κορτικοστεροειδή, λίθιο ή ανδρογόνα

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά που τρώτε ή πίνετε μπορεί να επηρεάσουν τα μάυρα στίγματα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παίζουν ρόλο, αλλά δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι υπάρχει ισχυρή σχέση. Λόγω του σκούρου χρώματος τους, τα μαύρα στίγματα στο δέρμα είναι εύκολο να εντοπιστούν. Είναι ελαφρώς ανυψωμένα, αν και δεν είναι επώδυνα επειδή δεν έχουν φλεγμονή όπως τα σπυράκια. Τα σπυράκια σχηματίζονται όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο μπλοκάρισμα του θύλακα της τρίχας, προκαλώντας ερυθρότητα και φλεγμονή.

μαύρα στίγματα στην μύτη σπυράκια με μαύρο χρώμα

Μαύρα στίγματα στην μύτη – Αντιμετώπιση

 • Θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή (OTC)

Πολλά φάρμακα για την ακμή διατίθενται σε φαρμακεία και παντοπωλεία χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτά τα φάρμακα διατίθενται σε μορφή κρέμας και τζελ και τοποθετούνται απευθείας στο δέρμα. Τα φάρμακα περιέχουν συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και ρεσορκινόλη. Λειτουργούν σκοτώνοντας βακτήρια, ξηραίνοντας το υπερβολικό λίπος και αναγκάζοντας το δέρμα να αποβάλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να χρησιμοποιήσετε ισχυρότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα φάρμακα που περιέχουν βιταμίνη Α εμποδίζουν το σχηματισμό στιγμάτων στους θύλακες των τριχών. Αυτά τα φάρμακα εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και μπορεί να περιλαμβάνουν τρετινοΐνη, ταζαροτένιο ή αδαπαλένιο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει έναν άλλο τύπο τοπικής φαρμακευτικής αγωγής που περιέχει υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και αντιβιοτικά.

 • Μικροδερμοαπόξεση

Κατά τη διάρκεια της μικροδερμοαπόξεσης, ένας γιατρός ή επαγγελματίας φροντίδας δέρματος χρησιμοποιεί ένα ειδικό όργανο που περιέχει μια τραχιά επιφάνεια για να τρίψει τα ανώτερα στρώματα του δέρματός. Η λείανση του δέρματος αφαιρεί τα μαύρα στίγματα.

 • Χημικά peeling

Τα χημικά peeling αφαιρούν επίσης τα μαύρα στίγματα στην μύτη. Κατά τη διάρκεια μιας απολέπισης, εφαρμόζεται ένα ισχυρό χημικό διάλυμα στο δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα ανώτερα στρώματα του δέρματος ξεφλουδίζουν, αποκαλύπτοντας πιο λείο δέρμα από κάτω.Τα ήπια peeling διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ τα πιο ισχυρά peeling γίνονται από δερματολόγους ή άλλους επαγγελματίες φροντίδας του δέρματος.

 • Θεραπεία με λέιζερ

Οι θεραπείες λέιζερ χρησιμοποιούν μικροσκοπικές δέσμες έντονου φωτός για να μειώσουν την παραγωγή ελαίου ή να σκοτώσουν τα βακτήρια. Τόσο τα λέιζερ όσο και οι ακτίνες φωτός φτάνουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος για να αντιμετωπίσουν τα μαύρα στίγματα και την ακμή χωρίς να βλάψουν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.