fbpx

Τα ελαφριά εγκαύματα ονομάζονται εγκαύματα πρώτου βαθμού. Το κάψιμο από λάδι στο σπίτι θα μπορούσε να θεωρηθεί ελαφρύ έγκαυμα.

Τα αίτια πρόκλησης των εγκαυμάτων ποικίλλουν. Για παράδειγμα, ένα έγκαυμα στο χέρι μπορεί να προκληθεί από τον ήλιο μέχρι και από κάποιο ατύχημα στη κουζίνα (κάψιμο από λάδι ή νερό).

έγκαυμα πρώτου βαθμούΈγκαυμα στο χέρι – Ποια εγκαύματα μπορώ να αντιμετωπίσω από το σπίτι;

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εγκαυμάτων, πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού και είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τον βαθμό της έντασης ενός εγκαύματος.

Ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού στις περισσότερες των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται ως ελαφρύ έγκαυμα. Αυτού του είδους εγκαύματος καταστρέφουν άμεσα μόνο την επιδερμίδα και το εξωτερικό στρώμα και για αυτό είναι ιδιαίτερα επώδυνα αλλά όχι επικίνδυνα. Συνήθως προκαλούν οίδημα και δημιουργούν ουλή, ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

εγκαύματα δευτέρου βαθμούΤα εγκαύματα δευτέρου βαθμού ενδέχεται να περιλαμβάνουν τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς επίσης και δέρμα με φουσκάλες ή δέρμα με κηλίδες. Εάν η περίμετρος του εγκαύματος είναι μικρότερο από 7 εκατοστά, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και από το σπίτι. Σε διαφορετική περίπτωση επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο.

Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι και τα πιο σοβαρά, καθώς καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος της σάρκας και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα κατώτερα στρώματα του δέρματος. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φαίνεται το λίπος, ο μυς, και το κόκκαλο.

εγκαύματα τρίτου βαθμούΠροσοχή! Eάν υπάρχει κάποια από τις παρακάτω ενδείξεις τότε αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια:

 • Εγκυμοσύνη
 • Μικρά παιδιά
 • Δέρμα απανθρακωμένο
 • Χημικά και ηλεκτρικά εγκαύματα
 • Οποιοδήποτε έγκαυμα μεγαλύτερο από το μέγεθος της παλάμης του χεριού
 • Εγκαύματα με φουσκάλες στα χέρια, πόδια, πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα

Κάψιμο από λάδι – Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το έγκαυμα;

 1. Αφαιρέστε κάθε ρούχο ή κόσμημα που βρίσκεται κοντά στο έγκαυμα.
 2. Δρροσίσετε την ευαίσθητη περιοχή με άφθονο δροσερό νερό για περίπου 10 λεπτά.
 3. Εφαρμόστε κρέμα για κάψιμο από λάδι/νερό ή αντιβιοτική αλοιφή που δροσίζει και ενυδατώνει.
 4. Καλύψτε το έγκαυμα με μια γάζα για να προστατεύσετε το πάσχον δέρμα.
 5. Προμηθευτείτε αναλγητικά/καταπραϋντικά φάρμακα για τον πόνο.

Δείτε άμεσα έναν γιατρό εάν αναπτύξετε μεγάλες φουσκάλες. Οι μεγάλες φουσκάλες πρέπει να αφαιρούνται γρήγορα από έναν γιατρό, επειδή σπάνια θα παραμείνουν ανέπαφες από μόνες τους.

Κάψιμο από λάδι

Κάψιμο από λάδι στο χέρι – Σημάδι από έγκαυμα πως φεύγει

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayo clinic είναι καίριας σημασίας να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις δερματικές επιπτώσεις του εγκαύματος και να μην μείνει σημάδι.

Όσο και αν σας ενοχλούν ΜΗΝ σπάσετε τις μικρές φουσκάλες που ενδεχομένως εμφανιστούν.

Κάψιμο στο χέρι τι να βάλω – Σπιτικές θεραπείες

Κάψιμο από λάδι - Έγκαυμα στο χέρι

Κάψιμο στο χέρι από κουζίνα

Ξεχνάμε τα γιατροσόφια των μαμάδων και των γιαγιάδων μας και δεν βάζουμε στην πληγή οδοντόκρεμα, γιαούρτι ή ντοματοπελτέ

 • Αλόη βέρα

Το ιδανικότερο φυτό για τα εγκαύματα θεωρείται η αλόη, αφού ανακουφίζει από τον πόνο και επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης. Εφαρμόστε τρεις φορές την ημέρα και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

 • Πατάτα

Μία φέτα από πατάτα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στον περιορισμό της αίσθησης του καψίματος που προκαλείται από εγκαύματα. Τοποθετήστε την φέτα στην περιοχή που έχετε καεί και αφήστε την για λίγα λεπτά. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία τρεις φορές την ημέρα.

 • Μέλι

Άλλη μια από τις αποτελεσματική θεραπεία είναι το μέλι. Το μέλι είναι ένα πανίσχυρο αντιισταμινικό που προλαμβάνει τις μολύνσεις και επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης. Αλείφτε με αρκετή ποσότητα την περιοχή που έχετε καεί αρκετές φορές την ημέρα. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία τρεις φορές την ημέρα.

Τέλος, οι σπιτικές θεραπείες για εγκαύματα είναι απλές και εύκολες, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι συνήθως δεν έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και είναι πολύ αποτελεσματικές καθώς όλες τους είναι φυσικές. Επομένως, όποτε αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε είδος εγκαύματος, πλέον ξέρετε τι να κάνετε αφότου πρώτα συμβουλευτείτε ένα γιατρό. 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.