fbpx
Γ.Γκιγκέλος: Εμπειρία και επισκόπηση τα «κλειδιά» για την ακμή

Γ.Γκιγκέλος: Εμπειρία και επισκόπηση τα «κλειδιά» για την ακμή

Η ακμή (Αγγλ.Acne Vulgaris) είναι μια ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία το 85% των περιπτώσεων είναι έφηβοι ενώ η ακμή πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενηλικίωση. Η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους δεν υπάρχει τρόπος ωστόσο να υπολογίσουμε πόσος χρόνος θα πάρει για να εξαφανιστεί πλήρως.Ενημερωνόμαστε για την ακμή από τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο κ.Γεώργιο Γκιγκέλο:

Συνέντευξη στην Χριστίνα Ανδρώνη

Γιατρέ σε ποια ηλικία είναι πιθανό να ξεκινήσει η ακμή και ποια είναι η φυσιολογική της διάρκεια;

Η ηλικία που ξεκινάει η ακμή διαφέρει στα αγόρια από τα κορίτσια.Στα κορίτσια ξεκινάει νωρίτερα γύρω στα 10 έτη της ηλικίας και φτάνει μέχρι τα 17-18 ενώ στα αγόρια από τα 14 μέχρι τα 19-20 έτη της ηλικίας τους.Η συνήθης διάρκειά της ακμής μπορεί να είναι από λίγες μέρες(20-30 ημέρες)μήνες έως και έτη ανάλογα με τον τύπο της ακμής.Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής.Η απλή ακμή που είναι μια φλεγμονή υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες μέρες.

Υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάζεται η ακμή από την κληρονομικότητα;

Έχει όντως συσχέτιση η κληρονομικότητα με την ακμή όσον αφορά στη διάρκειά της και το είδος της ακμής επίσης. Άτομα που έχουν σοβαρή ακμή σίγουρα ένας από τους δύο γονείς τους είχε περάσει σοβαρή ακμή.Οπότε η διάρκεια και η ένταση της ακμής του εφήβου θα είναι ανάλογη.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει ένας έφηβος;Τι εικόνα έχουν συνήθως;

Τα πρώτα σπυράκια που λέμε συνήθως.Έχουν αρχικά μια μικρή φλεγμονή σαν ερυθρότητα φαγέσωρες, βλατίδες μικρές,κηλίδες στο πρόσωπο.Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα σημεία όπου πρωτοεμφανίζεται η ακμή.Είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, η πλάτη,το στήθος και οι γλουτοί.Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσει από την πλάτη και να επεκταθεί στο πρόσωπο.

Διαφοροποιούνται τα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία μας;

Όχι, δεν έχουν σχέση τα συμπτώματα με την ηλικία. Έχουν να κάνουν με το είδος της ακμής δηλαδή η κυστική ακμή παρουσιάζει οζίδια και κύστες μεγάλες από τις πρώτες κιόλας μέρες και διαρκεί και πάρα πολύ.Χρειάζεται μεγάλη και σοβαρή θεραπεία για να αντιμετωπιστεί και να καταπολεμηθεί.Δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία,έχουμε δει εμφάνιση ακμής και στα 30 χρόνια ασθενούς και στα 50 και στα 60.

Στην πρώτη επίσκεψη στο δερματολόγο μας πώς ακριβώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση βασίζεται στην εμπειρία του γιατρού,στην επισκόπηση γενικότερα του δέρματος του ασθενή και στα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί επάνω του.Η εικόνα από φαγέσωρες βλατίδες ή φλύκταινες και η θέση τους στο πρόσωπο παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη διάγνωση.Η ποσότητα δεν μας επηρεάζει είτε είναι λίγα είτε είναι πολλά.

Χρειάζονται κάποιες εξεζητημένες ιατρικές εξετάσεις;

Όχι δεν χρειάζονται εξετάσεις για να κάνουμε τη διάγνωση.Απλά μόνο εάν έχουμε σοβαρή ακμή όπως είναι η κυστική ακμή που αφήνει ουλές και σημάδια βαθιά κρατάει πάρα πολύ και όταν συνοδεύεται στις γυναίκες με δασυτριχισμό καλό είναι να ψάχνουμε και ορμονικά τι συμβαίνει.Να βλέπουμε τις τιμές των ανδρογόνων στον οργανισμό και να ψάξουμε τις ωοθήκες για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ακόμα και σε μικρή ηλικία οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Γκιγκέλος Γεώργιος Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος | doctoranytime

Ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές θεραπείας;

Η θεραπεία της ακμής εξαρτάται από τον τύπο της ακμής.Αν η ακμή είναι ήπια θα είναι ήπια και η θεραπεία αποκλειστικά τοπική.Ξεκινάμε με τοπικά αντιβιοτικά όπως είναι η κλιδαμικίνη, η ερυθρομικίνη ή το περοξείδιο του βενζοιλίου.Σαφώς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας θα είναι το πλύσιμο του προσώπου με σαπουνάκια. Εάν έχουμε περίπτωση μεγαλύτερης έντασης και έκτασης της ακμής τότε εκτός από την τοπική θεραπεία θα προσθέσουμε και θεραπεία από το στόμα.Κλασσικές επιλογές είναι η μινοκυκλίνη και η ριφαμπικίνη σε βαρύτερες μορφές,όπως και η τετρακυκλίνη. Όταν επιμένει η ακμή τότε περνάμε σε ένα πιο βαρύ σχήμα που είναι η ισοτρετινοΐνη. Απ’τη στιγμή που βγήκε στην αγορά το συγκεκριμένο φάρμακο άλλαξε τα δεδομένα στην ακμή διότι παλαιότερα υπήρχε κυστική ακμή μέχρι τα 60 ή τα 70.Μ’αυτό το φάρμακο λύθηκε και αυτό το πρόβλημα της επίμονης κυστικής ακμής και σώθηκε πολύς κόσμος από πολλές ουλές.

Τεχνικές εργασίες γίνονται σε περιπτώσεις βαριάς ακμής;

Και βέβαια γίνονται κυρίως laser και peelings πολλά. Έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι μέθοδοι αντιμετώπισης μέσω της τεχνολογίας και η σύγχρονη δερματολογία έχει δώσει ανακούφιση σε πολλά άτομα.Συνήθως τα laser και τα peelings γίνονται φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες.Δεν θέλουμε ήλιο δηλαδή.Διαρκούν βεβαίως κάποιους μήνες γιατί θέλουν επαναληπτικές συνεδρίες για να έχουμε θετικό και μόνιμο αποτέλεσμα.Διότι αφενός υπάρχει ο κίνδυνος με το laser εάν πας πολύ βαθιά να αφήσεις σημάδια οπότε πάμε πιο ελαφριά και κάνουμε περισσότερες φορές.

Το μακιγιάζ των κοριτσιών στην εφηβεία επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία της ακμής;

Όχι δεν επηρεάζει την ακμή καθόλου.Αντίθετα δίνει και στα κορίτσια μια ψυχική ανάταση για να μην αποθαρρύνονται από την εικόνα του προσώπου τους στην αρχή και να συνεχίζουν τη θεραπεία τους.

Υπάρχουν τροφές που ερεθίζουν την ακμή;

Όχι αυτό είναι ένας μύθος.Ούτε η σοκολάτα ούτε κάποια άλλη τροφή επηρεάζει την ακμή διότι η ακμή οφείλεται σε ενδοκρινικούς και ορμονικούς παράγοντες, δεν επηρεάζεται εξωγενώς.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.