Εγκαύματα στο σπίτι – Όσα πρέπει να κάνετε

Εγκαύματα στο σπίτι – Όσα πρέπει να κάνετε

Τα εγκαύματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τον βαθμό της έντασης ενός εγκαύματος ώστε να μπορείτε να το φροντίσετε καλύτερα και να θεραπευτεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Επίσης τα εγκαύματα ανάλογα με την αιτία χωρίζονται σε:

Θερμικά: από φωτιά, καυτά υγρά και καυτά στερεά αντικείμενα.
Ηλεκτρικά: από ηλεκτρικό ρεύμα.
Χημικά: από χημικές ουσίες.
Ακτινικά: από ηλιακή ακτινοβολία ή θεραπευτικές, διαγνωστικές ακτινοβολίες.

εγκαύματα

 • Εγκαύματα πρώτου βαθμού
  Αυτού του είδους τα εγκαύματα αναφέρονται σε ελαφρά καψίματα τα οποία κοκκινίζουν το δέρμα και προκαλούν μια μικρή αίσθηση καψίματος, αλλά δεν εμφανίζουν φουσκάλες.
 • Εγκαύματα δεύτερου βαθμού
  Σε αυτή την περίπτωση, εμφανίζονται φουσκάλες καθώς και κοκκίνισμα της συγκεκριμένης περιοχής με μια μέτρια αίσθηση καψίματος.
 • Εγκαύματα τρίτου βαθμού
  Αυτά είναι τα πιο σοβαρά εγκαύματα, καθώς καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος της σάρκας και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα κατώτερα στρώματα του δέρματος. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φαίνεται το λίπος, ο μυς, και το κόκκαλο.

Για παράδειγμα το κάψιμο από σίδερο θα μπορούσε να καταταχθεί στα εγκαύματα πρώτου ή δεύτερου βαθμού, αν και τα εγκαύματα που προέρχονται από το μαγείρεμα όπως είναι το βραστό νερό, το καυτό λάδι, ή οποιαδήποτε γλυκά όπως είναι οι μαρμελάδες μπορεί να είναι τόσο σοβαρά όπως αυτά του τρίτου βαθμού.

Άμεσα στο νοσοκομείο όταν πρόκειται για έγκαυμα τρίτου βαθμού

Θα πρέπει να πάτε άμεσα στο νοσοκομείο αν υποφέρετε από έγκαυμα τρίτου βαθμού, αλλά αν είναι ένα ελαφρύ κάψιμο πρώτου ή δεύτερου βαθμού μπορείτε απλά να ακολουθήσετε τις παρακάτω θεραπείες.

εγκαύματα

 • Αφαιρέστε ό,τι ακουμπάει στην πληγείσα περιοχή
 • Βρέξτε το σημείο με κρύο νερό ή βάλτε πάγο
 • Προσέξτε μη δημιουργηθεί φουσκάλα, ωστόσο αν δημιουργηθεί και σπάσει εκκρίνοντας κίτρινο ή πράσινο υγρό, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα για να αντιμετωπιστεί σωστά η μόλυνση.
 • Μη βάζετε οδοντόκρεμα ή λάδι
 • Εφαρμόστε ειδικές αλοιφές

Επισκεφθείτε γιατρό όταν τα εγκαύματα προέρχονται από βραστό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή διαβρωτικές ουσίες, επίσης αν πάσχετε από κάποια καρδιακή ή αναπνευστική νόσο πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.