fbpx
Πορνογραφία και στυτική δυσλειτουργία: Ποια η σχέση

Πορνογραφία και στυτική δυσλειτουργία: Ποια η σχέση

Tο 45% των νεαρών ανδρών με εθισμό στην πορνογραφία έχουν στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με έρευνα.

Η παρακολούθηση ταινιών σεξ κάποιες φορές είναι χρήσιμη: «Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που ανησυχούν για τη σεξουαλικότητά τους να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους. Ενίοτε η αμοιβαία αποδεκτή παρακολούθηση, μπορεί να βελτιώσει την οικειότητα ενός ζευγαριού », λέει η Barbara D. Bartlik, MD, ψυχίατρος και θεραπεύτρια σεξουαλικής υγείας στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις 16 Ιουλίου 2020, στο Εικονικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU) , η υπερβολική παρακολούθηση πορνογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα: Συνδέεται με αυξημένες περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, ιδιαίτερα στη διατήρηση της στύσης.

69% λεπτά ο μέσος όρος παρακολούθησης πορνό την εβδομάδα

Η μελέτη ήταν αποτέλεσμα έρευνας 3.267 ανδρών που απάντησαν σε 118 ερωτήσεις σχετικά με τις σεξουαλικές τους συνήθειες, όπως ο αυνανισμός, πόσο συχνά παρακολουθούν πορνό και τη σεξουαλική δραστηριότητα τους με συντρόφους. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο η παρακολούθηση πορνό για όλους τους συμμετέχοντες ήταν περίπου 69 λεπτά την εβδομάδα.

Όταν συνέκριναν την ποσοστιαία παρακολούθηση με εμπειρίες σεξουαλικής δυσλειτουργίας, διαπίστωσαν ότι οι ηλικίες κάτω των 35 ετών που παρακολούθησαν 300 λεπτά την εβδομάδα, είχαν 30% προβλήματα στύσης σε σύγκριση με το 10% από αυτούς που παρακολούθησαν λιγότερο από 30 λεπτά. Στην ομάδα ηλικίας 35 έως 45 ετών που παρακολουθούσε 300 λεπτά την εβδομάδα, το 40% είχε ΣΔ. Ωστόσο, μόνο το 5% των συμμετεχόντων παρακολουθούσαν 300 λεπτά ή περισσότερο.

Απρόσμενα αποτελέσματα αναφορικά με τους νεότερους άνδρες και την ΣΔ

«Είδαμε μια γραμμή αρνητικής τάσης μεταξύ του χρόνου που παρακολουθούσαν πορνό και της στυτικής λειτουργίας με τους συντρόφους. Το εξήντα πέντε τοις εκατό βρήκε το σεξ με έναν σύντροφο πιο συναρπαστικό από το να παρακολουθεί πορνογραφία. Η συσχέτιση ήταν η ισχυρότερη στην ομάδα νεότερων ηλικιών, κάτω των 35 ετών. Πράγματι, στην ομάδα κάτω των 35 ετών είδαμε περισσότερη ΣΔ από ότι περιμέναμε, περίπου 23 τοις εκατό », δήλωσε ο Gunter De Win, MD, PhD , επικεφαλής συγγραφέας, από το τμήμα ουρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας-UZA στο Βέλγιο.

Ο εθισμός στην πορνογραφία μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερες αυξήσεις στην ΣΔ

Η ομάδα έλεγξε επίσης τη σχέση μεταξύ ΣΔ και εθισμού πορνό και βρήκε μια πολύ ισχυρότερη σύνδεση. (Υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για τον εθισμό και κατά πόσον η πορνογραφία μπορεί να ονομαστεί πραγματικός εθισμός. Οι περισσότεροι όμως συμφωνούν ότι πάρα πολλά έχει αρνητικές συνέπειες.)

Η ερευνητική ομάδα καθόρισε τον εθισμό στο πορνό μεταξύ των συμμετεχόντων τους χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη επικυρωμένη βαθμολογία εθισμού στον κυβερνοχώρο που αποτελείται από έντεκα ερωτήσεις.

Στην ομάδα κάτω των 35 ετών, με υψηλό σκορ εθισμού στο πορνό, το 45% είχε ΣΔ. Ο Δρ De Win επεσήμανε επίσης ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην ομάδα κάτω των 24 ετών περίπου το 12% είχε ήδη υψηλό σκορ εθισμού στην πορνογραφία .

Περισσότεροι άντρες ανέφεραν δυσαρέσκεια με το συντροφικό σεξ εξαιτίας της παρακολούθησης πορνό

« Περισσότερο από 50 τοις εκατό με προβλήματα ΣΔ κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ, δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα όταν παρακολουθούν πορνό. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα », έγραψε ο De Win. Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν προβλήματα εκσπερμάτισης. Η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής με τον σύντροφό τους ήταν χαμηλότερη εάν είχαν παρακολουθήσει  περισσότερο από 300 λεπτά. Αυτό το εύρημα είναι ισχυρότερο εάν υπάρχει υψηλό σκορ εθισμού.

Απευαισθητοποίηση στην πρόκληση διέγερσης

pornΗ σύνδεση μεταξύ της παρακολούθησης πορνό και της διέγερσης δημιουργεί ένα το πρόβλημα της απευαισθητοποίησης. Για να προκληθεί η διεγερση πρέπει να συνεχίσουν να “αυξάνουν τον πήχη”. Πολλά νεαρά αγόρια χρειάζονται μόνο έναν κατάλογο της Victoria’s Secret για να ενθουσιαστούν, αλλά καθώς αποκτούν εμπειρία, χρειάζονται πολύ περισσότερα από αυτό.

«Η στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από παρακολούθηση πορνό δεν προέρχεται από χαμηλή λίμπιντο ή από οργανικό πρόβλημα στα αιμοφόρα αγγεία ή στα νεύρα του πέους. Είκοσι τοις εκατό κάτω των 35 ετών δηλώνουν ότι πρέπει να παρακολουθούν όλο και περισσότερο ή πιο ακραίο πορνό για να έχουν το ίδιο επίπεδο διέγερσης και να προκληθεί στύση», επεσήμανε ο De Win.

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε πρόβλημα με πορνό, υπάρχει βοήθεια

Δεν είναι εύκολο να σπάσεις τον κύκλο, αλλά μπορεί να γίνει, λέει η Δρ Bartlik, η οποία είναι επίσης συντάκτρια του ακαδημαϊκού βιβλίου Integrative Sexual Health :

  • Σταματήστε να παρακολουθείτε πορνό.  Σταματήστε για μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να δείτε τι συμβαίνει. Δείτε αν τα συναισθήματά σας για σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας αρχίζουν να βελτιώνονται. «Επίσης, πολλά απομονωμένα άτομα συνδέονται τόσο πολύ και εθίζονται στο πορνό, που δεν θέλουν σεξουαλική συντροφικότητα. Εάν στερήσουν από τον εαυτό τους το πορνό, μπορεί να αρχίσουν να ενδιαφέρονται και να δώσουν προσοχή σε κάποιον άλλο », λέει η Bartlik.
  • Εγκαταστήστε λογισμικό αποκλεισμού πορνό στον υπολογιστή σας. Ορίστε έναν δύσκολο κωδικό πρόσβασης και κρύψτε τον κάπου.
  • Σκεφτείτε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να παρακολουθήσετε πορνό, γράψτε το και να το διαβάσετε ξανά. 
  • Βρείτε έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή σεξουαλικής υγείας.
  • Ζητήστε βοήθεια σε κέντρο απεξάρτησης.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.