fbpx
«Polyξenia Renal»: Νέα Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

«Polyξenia Renal»: Νέα Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Εστία φροντίδας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση αποτελεί η νέα Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «Polyξenia Renal».

Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που επηρεάζεται από την πανδημία, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί με ασφάλεια και νέους κανόνες, ίσως και με αλλαγή ορισμένων πάγιων συνηθειών. Για τον λόγο αυτόν οι δομές υγείας απαιτείται να ενισχυθούν τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, καθώς και να επικαιροποιούν συνεχώς το προφίλ λειτουργίας τους.

Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό, καθώς έχει στα όριά της το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και δύο λιμάνια, με τον πληθυσμό της μάλιστα να αυξάνεται, αποκτά τώρα μονάδα αιμοκάθαρσης, στο κέντρο του Δήμου Κρωπίας. Η «Polyξenia Renal» έρχεται να στηρίξει όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, διαμορφωμένη με όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας για την ασφάλεια των ασθενών απέναντι σε λοιμώξεις, σε μια περιοχή που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως προορισμός ιατρικού τουρισμού.

Οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών της περιοχής αναγκάζουν τους ασθενείς να απευθύνονται σε κέντρα που απαιτείται αρκετός χρόνος για τη μετάβασή τους. Κατά την περίοδο της πανδημίας οι μετακινήσεις, ιδιαίτερα ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πρέπει να είναι στοχευμένες και -όσο γίνεται- σύντομες, ώστε οι ασθενείς να είναι το λιγότερο δυνατόν εκτεθειμένοι.

Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) «Polyξenia Renal»

Η ΜΧΑ βρίσκεται σε κτίριο περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων, με άρτια λειτουργία, ελαχιστοποίηση των διαδρομών, άριστη «σχέση» μεταξύ των επιμέρους χώρων της και εύκολη πρόσβαση. Το ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον διασφαλίζει την άνετη, πολύωρη παραμονή των ασθενών, ενώ η σαφής οριοθέτηση των χώρων θεραπείας από τους υπόλοιπους χώρους της μονάδας δημιουργεί ένα αίσθημα ιδιωτικότητας στους ασθενείς. Η διαμόρφωση των χώρων έχει γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται, όπου είναι απαραίτητο, η απομόνωση, για τον περιορισμό διασποράς λοιμώξεων.

Ράμπα και αναβατόριο διευκολύνουν την πρόσβαση ΑμεΑ, αναπηρικών αμαξιδίων και φορείων, ενώ σε όλο τον χώρο όπου κινούνται οι ασθενείς υπάρχουν διάδρομοι πλάτους 2,20 μέτρων ώστε να αποφεύγεται ο περιττός συγχρωτισμός.

 Αίθουσες αιμοκάθαρσης
Polyξenia
«Polyξenia Renal», Πρότυπη μονάδα αιμοκάθαρσης, με προδιαγραφές τεχνολογίας 21ου αιώνα, παρέχει ασφάλεια, ολοκληρωμένη θεραπεία και ποιότητα ζωής στο Δήμο Κρωπίας.

 Η ΜΧΑ έχει δυναμικότητα 30 θέσεων, οι οποίες έχουν διαμοιραστεί σε δύο αίθουσες, με άφθονο φυσικό φωτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που βοηθάει στην καλή ψυχολογία των ασθενών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η διαμόρφωση της κάθε αίθουσας είναι διαφορετική, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα απομόνωσης των ασθενών, για ιατρικούς λόγους.

Εξοπλισμός

 O εξοπλισμός της μονάδας αποτελεί βασικό συστατικό της λειτουργίας της. Κυρίαρχο ρόλο έχουν τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, υψηλών προδιαγραφών, με πρακτικό λειτουργικό σύστημα και ταυτόχρονα αξιόπιστο, με πολύπλευρες χρήσεις-εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα διενέργειας κλασικής αιμοκάθαρσης και όλων των παραλλαγών της (αιμοδιήθηση, απομονωμένη υπερδιήθηση, αιμοδιαδιήθηση, on-line αιμοδιαδιήθηση, αιμοπροσρόφηση).

Polyξenia

Όλη η παραπάνω καθημερινή λειτουργία της μονάδας, η συνεργασία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η πορεία των ασθενών, αλλά κυρίως η «συμμετοχή» τους στη θεραπεία τους, επιτυγχάνονται με τη χρήση ενός σύγχρονου λογισμικού, που είναι εύχρηστο, λειτουργικό, απλό και πάνω απ’ όλα βοηθητικό για το προσωπικό και τους ίδιους τους ασθενείς και τους οικείους τους, οι οποίοι μπορούν να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε όλη τη θεραπευτική διαδικασία.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι ο χώρος της «Polyξenia Renal» υπηρετεί τις προδιαγραφές μιας πρότυπης μονάδας αιμοκάθαρσης, ανταποκρίνεται στην τεχνολογία του 21ου αιώνα και είναι φιλική τόσο στο περιβάλλον όσο και στους ασθενείς, με δυνατότητα βοήθειας 24 ώρες το 24ωρο, αλλά και ενεργό συμμετοχή των ιδίων στη θεραπευτική διαδικασία. Έννοιες όπως ασφάλεια, διαρκής ενημέρωση, χρήσιμα εργαλεία, ολοκληρωμένη θεραπεία και ποιότητα ζωής αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Συνέντευξη του επιστημονικού διευθυντή της μονάδας «Polyξenia Renal», Ιωάννη Γριβέα MD, PhD

Polyxenia
Ιωάννης Γριβέας, MD, PhD, επιστημονικός διευθυντής Μ.Χ.A. «Polyξenia Renal», νεφρολόγος, διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής 417 ΝΙΜΤΣ, καθηγητής – σύμβουλος Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κρήτης, Fellowship interventional nephrology / Renal transplantation Queen Elizabeth University Hospital, Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επιστημονικός διευθυντής της μονάδας «Polyξenia Renal» και νεφρολόγος Ιωάννης Γριβέας παραχώρησε συνέντευξη στη «Health4u», μιλώντας μεταξύ άλλων για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, τις αιτίες, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της.

Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ);

Η ΧΝΝ περιγράφει μια κλινική οντότητα που προκαλεί βλάβη στα νεφρά και επηρεάζει τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Εάν η ασθένεια των νεφρών επιδεινώνεται, τα απόβλητα συγκεντρώνονται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα και κάνουν το άτομο να αισθάνεται άρρωστο, προκαλώντας επιπλοκές όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων), αδύναμα οστά, κακή διατροφική υγεία και νευρική βλάβη. Επίσης, η νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να παρουσιάζονται βραδέως και επί μακρό χρονικό διάστημα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος ενδέχεται να προκαλείται από διαβήτη, υψηλή πίεση αίματος και άλλες διαταραχές. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της μπορεί να την κρατήσει σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν η νεφρική νόσος εξελίσσεται, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η οποία απαιτεί θεραπεία υποκατάστασης (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση) ή μεταμόσχευση νεφρού.

Πώς γίνεται η διάγνωσή της;

Τρεις απλές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν τη ΧΝΝ: η μέτρηση αρτηριακής πίεσης, το λεύκωμα στα ούρα και η κρεατινίνη ορού.

Τι προκαλεί ΧΝΝ;

Οι δύο κύριες αιτίες της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μέχρι τα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Δεν είναι απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι να παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα νεφρικής νόσου. Ωστόσο, μπορείτε να παρατηρήσετε: κούραση και λιγότερη ενέργεια, πρόβλημα συγκέντρωσης, μειωμένη όρεξη, διαταραχές ύπνου, μυϊκές κράμπες τη νύχτα, πρησμένα πόδια και αστραγάλους, πρήξιμο γύρω από τα μάτια -ειδικά το πρωί-, ξηρό δέρμα με φαγούρα, συχνή ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Τι θα συμβεί αν τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί κάποιο άτομο να έχει χρόνια νεφρική νόσο;

Ο νεφρολόγος θα θέλει να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να διαπιστώσει τη λειτουργία των νεφρών σας για να σχεδιάσει τη θεραπεία. Συγκεκριμένα:

Υπολογισμός του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR), ο οποίος είναι ο καλύτερος τρόπος υπολογισμού της λειτουργίας των νεφρών.

Προγραμματισμός για υπερηχογράφημα, το οποίο δίνει μια εικόνα από τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα. Περιγράφει αν τα νεφρά είναι πάρα πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά, αν υπάρχει πέτρα ή όγκος και εάν υπάρχουν προβλήματα στη δομή των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος.

Μετά από έναν πιο λεπτομερή εργαστηριακό έλεγχο, η διαδερμική νεφρική βιοψία γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις για να διαπιστωθεί ο συγκεκριμένος τύπος της νόσου των νεφρών, πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει στα νεφρά και, τέλος, να βοηθήσει στον θεραπευτικό σχεδιασμό. Με τη νεφρική βιοψία ο γιατρός αφαιρεί μικρά κομμάτια του ιστού των νεφρών και τα κοιτάζει κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Μπορεί η ΧΝΝ να αντιμετωπιστεί επιτυχώς;

Πολλές ασθένειες των νεφρών μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Ο προσεκτικός έλεγχος ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ΧΝΝ ή να εμποδίσει την εξέλιξή της. Πέτρες στα νεφρά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συνήθως μπορούν να θεραπευθούν με επιτυχία. Δυστυχώς, τα ακριβή αίτια ορισμένων ασθενειών των νεφρών είναι ακόμη άγνωστα, και ειδικές θεραπείες δεν είναι ακόμα διαθέσιμες. Μερικές φορές η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια, που απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος με ειδικά φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΑΜΕΑ) βοηθά συχνά να επιβραδύνει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει γίνει προκειμένου να βρεθεί πιο αποτελεσματική θεραπεία για όλες τις συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια νεφρική νόσο.

Γιατί η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη νόσο;

Η βιταμίνη D αποτελεί μια μεγάλη υπόσχεση για τη θεραπεία ασθενών με ΧΝΝ. Επιπλοκές της είναι η οστική νόσος, μπορεί και η καρδιαγγειακή νόσος. Ενθαρρυντικά στοιχεία από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και τη διεθνή κλινική εμπειρία αποκαλύπτουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία αυτών των επιπλοκών, καθώς και στην εξέλιξη της νεφρικής νόσου με τον περιορισμό της λευκωματουρίας.

Πώς βοηθά η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D βελτιώνει την ομοιόσταση ασβεστίου σε ασθενείς με ΧΝΝ και μειώνει την υπερδραστηριότητα της παραθορμόνης (ΡΤΗ). Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή βιταμίνη D μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, και της έκθεσης στο ηλιακό φως. Αυτή η βιταμίνη D στη συνέχεια μετατρέπεται κανονικά από τα νεφρά σε μια «δραστική μορφή», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα. Σε ασθενείς με ΧΝΝ η βιταμίνη D δεν μπορεί να μετατραπεί στην ενεργό μορφή, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει έλλειμμα βιταμίνης D.

Τι σημαίνει αυτό για τις καρδιακές παθήσεις;

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η θεραπεία με βιταμίνη D όχι μόνο μειώνει την αθηροσκλήρωση, αλλά επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Είναι σαφές πως η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μάχη ενάντια στη ΧΝΝ τόσο στα αρχικά όσο και στα προχωρημένα στάδια της νόσου, βελτιώνοντας τόσο τον οστικό μεταβολισμό όσο και την υγεία της καρδιάς.

Ποια είναι τα γενικά μέτρα αντιμετώπισης της ΧΝΝ;
  • Επιβράδυνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου
  • Διατήρηση του υπόλοιπου της νεφρικής λειτουργίας
  • Έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Διατροφή σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και παράλληλα κατάλληλη φυσική δραστηριότητα
  • Διαχείριση της αναιμίας
  • Αντιμετώπιση της οστικής νόσου που σχετίζεται με τη ΧΝΝ
  • Αντιμετώπιση της οξέωσης
  • Ενθάρρυνση τακτικής νεφρολογικής παρακολούθησης
  • Αξιολόγηση της φαρμακευτικής αγωγής
  • Προετοιμασία για θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας (αιμοκάθαρση ή/και μεταμόσχευση), όταν καθίσταται αναγκαίο.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.