Η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με εκτενή μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ. Αντίθετα, τα δημητριακά ολικής άλεσης φαίνεται να προσφέρουν προστατευτικό ρόλο.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 205.000 άτομα που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στις ΗΠΑ, με παρακολούθηση που ξεπέρασε τα 30 χρόνια. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν πάνω από 22.000 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.
Για να ενισχυθούν τα συμπεράσματα, έγινε και μετα-ανάλυση δεδομένων από παλαιότερες μελέτες με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες και 43.000 περιστατικά διαβήτη, καλύπτοντας τέσσερις ηπείρους.
Ο ρόλος της πατάτας στη διατροφή
Η μελέτη εξέτασε διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσης πατάτας:
-
Τηγανητές πατάτες: κατανάλωση τρεις φορές την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 20%.
-
Ψητές, βραστές ή πουρές: δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.
Αντίθετα, η αντικατάσταση της πατάτας με δημητριακά ολικής άλεσης μείωσε τον κίνδυνο έως και 4%. Στην περίπτωση της τηγανητής πατάτας, η αντικατάστασή της με δημητριακά ολικής άλεσης μείωσε τον κίνδυνο κατά 19%. Ακόμη και η αντικατάσταση με επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά) εμφάνισε κάποια προστατευτική δράση.
Τι τονίζουν οι επιστήμονες
Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Σεγέντ Μοχάμεντ Μουσαβί, εξήγησε:
«Αντί να συζητάμε αν η πατάτα είναι “καλή ή κακή”, έχει σημασία πώς την προετοιμάζουμε και με τι τρόφιμα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε».
Ο καθηγητής διατροφής Γουόλτερ Γουίλετ συμπλήρωσε:
«Μικρές καθημερινές αλλαγές στις διατροφικές μας επιλογές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ο περιορισμός της τηγανητής πατάτας και η προτίμηση σε υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, ωφελούν τον πληθυσμό συνολικά».