fbpx
Μ. Θεοδωρίδου: Οι εμβολιασμοί εξελίσσονται ομαλά

Μ. Θεοδωρίδου: Οι εμβολιασμοί εξελίσσονται ομαλά

«Ομαλά εξελίσσονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Με μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται άριστα», τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια δήλωσε ότι η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενηλίκους και ότι ήδη έχουν διανεμηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες 12,5 εκατ. δόσεις εμβολίων.

220.000 εμβολιασμοί έως το τέλος του μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει, έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.». Στις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 17.00 είχαν εμβολιαστεί 5.665 άνθρωποι και από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 9.528 εμβολιασμοί. Στόχος είναι, με τα σημερινά δεδομένα, μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, περίπου 220.000.

Ο αριθμός των ατόμων που θα εμβολιάζονται θα αυξάνεται, καθώς «έχουμε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και αναμένουμε της Moderna και ίσως της AstraZeneca», είπε η καθηγήτρια. Απαντώντας για τυχόν συσχέτιση της κατάστασης του αναπληρωτή διοικητή νοσοκομείου, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «υπήρχε ένας χρονικός συσχετισμός. Επιστημονικά, δεν μπορούσαμε να βρούμε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Ο εργαστηριακός έλεγχος αποκλείει τον Covid-19, όμως βρέθηκε υποκείμενο πρόβλημα που δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Το συμβάν αναφέρθηκε μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ, όπου λειτουργεί η φαρμακοεπαγρύπνηση».

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως βάσει σχεδίου οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία ήταν προγραμματισμένο να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις. Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και 5 στρατιωτικά, και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν και άλλα 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Έως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας. Ο αριθμός ημερήσιας δυναμικότητας του συστήματος θα προσαρμόζεται καθημερινά στον πληθυσμό που θα πρέπει να εμβολιαστεί και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα.

Στις 4 Ιανουαρίου ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας. Στο διάστημα από 4/1 έως 20/1 θα εμβολιαστούν όλοι οι διαμένοντες και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Μέχρι την 20ή Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα, και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Την ίδια μέρα αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση. Υπολογίζεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός 220.000 ατόμων, έχοντας εξασφαλίσει γι’ αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Τα δεδομένα που επέτρεψαν την ταχεία παρασκευή των εμβολίων

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα του 2020 και έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια, όπως της ιλαράς, που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να παραχθεί. Εξήγησε, άλλη μία φορά, ότι τα δεδομένα που επέτρεψαν την ταχεία παρασκευή του είναι η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και η εμπειρία από τις επιστημονικές προσπάθειες για παρασκευή άλλων εμβολίων και για άλλα λοιμώδη νοσήματα. Επίσης η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την παρασκευή του και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών. Σημείωσε ότι πάνω από 500.000 εθελοντές έχουν συμβάλει καθοριστικά στις κλινικές μελέτες, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. «Αν υπάρξουν παραδόσεις και από άλλες εταιρείες, θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στοιχεία από: www.amna.gr

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.