fbpx
σχέδιο εμβολιασμού γιατρός κάνει εμβόλιο σε πολίτη

Το σχέδιο της Ελλάδας για τη φύλαξη και διανομή των εμβολίων

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό των Ελλήνων ξεκίνησε. Η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές σχεδιάζουν καθημερινά μια τεράστια υγειονομική επιχείρηση, ακολουθώντας πάντα τις επιταγές της Ε.Ε. Η μεταφορά των εμβολίων από τα εργαστήρια παραγωγής μέχρι και την τελευταία γωνιά της Ελλάδας είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. 

Ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου θα αποσταλούν στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα εμβόλια αυτά είναι προγραμματισμένα μόνο από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer. Θα ακολουθήσουν βέβαια κι άλλα, εφόσον λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιήσεις από την Ε.Ε.

Πού θα αποθηκεύονται;

Τα εμβόλια θα μοιραστούν και θα φυλαχθούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα. Στους χώρους αυτούς υπάρχει η υποδομή για την αποθήκευση φαρμάκων. Επιπλέον, θα ενισχυθούν με 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης, που είναι αναγκαίοι για τη φύλαξη των εμβολίων. Η χώρα μας έχει παραλάβει ήδη επτά από αυτούς ήταν μάλιστα στις πρώτες που τους παρέλαβαν‒, ενώ αναμένουμε τους άλλους επτά, που λογικά θα φτάσουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Οι ψύκτες αυτοί έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα θερμοκρασιών, συντηρώντας τα εμβόλια μέχρι να διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Τα εμβόλια, εκτός από τις 15 ημέρες που μπορούν να μείνουν μέσα στα φορητά ψυγεία, συντηρούνται και σε απλά (θερμοκρασία έως 7 βαθμούς Κελσίου) για πέντε ημέρες.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός;

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνει έναν σοβαρό σχέδιο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται ότι έφτασε η σειρά τους για να εμβολιαστούν. Μετά την κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων, θα γίνει μέσω ΑΜΚΑ η κατάταξη προτεραιότητας των πολιτών. Τότε θα ενημερωθούν για τον χρόνο εμβολιασμού τους μέσα από τρία κανάλια: την άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα emvolio.gov.gr και μέσω call center.

  • Άυλη συνταγογράφηση Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση μπορεί να γίνει στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ. Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο. H άυλη συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά ζητήματα. Για αυτόν τον λόγο θα γίνει ειδική καμπάνια ώστε να προωθηθεί η εφαρμογή της.
  • emvolio.gov.gr Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση υπάρχει σχέδιο να επισκέπτονται την ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους θα μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή θα μπορούν να τον προγραμματίσουν οι ίδιοι μέσω της ιστοσελίδας.
  • Call center Στο τηλεφωνικό κέντρο, που θα είναι σύντομα διαθέσιμο για το κοινό, οι πολίτες θα καλούν για να κλείσουν ραντεβού βάσει του τόπου κατοικίας τους. Αυτή η λύση προτείνεται, αποκλειστικά, για όσους πολίτες δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και δεν υπάρχει κάποιος δικός τους άνθρωπος να τους βοηθήσει στη διαδικασία της συνταγογράφησης.

Προτεραιότητα εμβολιασμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Το σχέδιο είναι να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Η ευθύνη των πολιτών

Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα, όπως προείπαμε, να εμβολιάζουν 2.117.400 πολίτες τον μήνα. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται μόνο με ραντεβού και η διαδικασία θα διαρκεί 10 λεπτά. Οι πολίτες οφείλουν να είναι συνεπείς στα ραντεβού τους. Τυχόν αργοπορία τους θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα που έχει στηθεί. Στην περίπτωση πάντως που δεν προσέλθουν στο ραντεβού τους, οι γιατροί θα είναι αναγκασμένοι να πετάξουν το εμβόλιο, καθώς αυτό θα έχει αποψυχθεί και θα έχει προετοιμαστεί για χρήση.

Στοιχεία από: www.protothema.gr www.protagon.gr