Νέα δυνατότητα διάγνωσης του Covid-19 με την πραγματοποίηση εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της πανδημίας δίνουν rapid tests αντιγόνου με δείγμα σάλιου, τα οποία διατίθενται και στη χώρα μας. Τα νέα τεστ γίνονται με τη λήψη σάλιου και όχι δειγμάτων από τον φάρυγγα και τη μύτη.

Τα νέα τεστ είναι πιο οικονομικά, απλούστερα στην εκτέλεση, λιγότερο ενοχλητικά, με μικρότερο κίνδυνο επιμόλυνσης, ενώ ο χρόνος εκτέλεσης είναι σαφώς πιο γρήγορος, δηλαδή δίνουν πιο άμεσα αποτελέσματα. Μάλιστα, ίσως αποδειχτούν η πιο δραστική άμεση λύση για μείωση της διάδοσης του Covid-19, πολλαπλασιάζοντας τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και περιορίζοντας άμεσα τα θετικά κρούσματα.

Ειδικότερα, το τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με δείγμα σάλιου δίνει αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά, με ευαισθησία 95%. Η ευκολία και αμεσότητα με το δείγμα σάλιου αναμένεται να πολλαπλασιάσει τη δυνατότητα διάγνωσης, ενώ το συγκεκριμένο τεστ είναι ιδανικό και για παιδιά.

Πώς λειτουργεί το τεστ αντιγόνου;

Ο εξεταζόμενος εισάγει σάλιο σε δοκιμαστικό σωλήνα, στον οποίο προστίθεται το ειδικό διάλυμα / αντιδραστήριο, και γίνεται ανάμειξη. Στη συνέχεια λαμβάνονται τρεις σταγόνες από το μείγμα και τοποθετούνται στην ειδική κασετίνα διάγνωσης, αναμένοντας το αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών.

Στο ξεκίνημα της πανδημίας το μόνο αποδεκτό τεστ από τον Π.Ο.Υ. ήταν το μοριακό PCR, που παραμένει ο χρυσός κανόνας για επιβεβαίωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατα, όταν πλέον δεν ήταν εφικτός ο έλεγχος της διάδοσης, έγινε αποδεκτό το τεστ διάγνωσης του αντιγόνου του Covid-19, το οποίο διαθέτει υψηλή αξιοπιστία, με τη χρήση μέχρι σήμερα δειγματοληψίας ρινοφαρυγγικού δείγματος από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το νέο τεστ αντιγόνου με δείγμα σάλιου δίνει τη δυνατότητα εύκολης, πολλαπλής και γρήγορης διενέργειας τεστ για έγκαιρη απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και καλύτερο έλεγχο της πανδημίας, συμβάλλοντας στη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομία και την κοινωνία.

Κλειδί αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση

Σύμφωνα με μελέτες, αν όλος ο κόσμος έκανε κατά μέσο όρο δύο τεστ τον μήνα, θα μπορούσε να περιοριστεί η μεταδοτικότητα μέχρι και 70-80% σε μόλις έναν μήνα. Ο ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Στέφεν Κίσλερ ανέφερε: «Αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι εάν ένας ασθενής είναι μεταδοτικός, για να τον απομονώσουμε έγκαιρα και να μειώσουμε τη μετάδοση στην κοινότητα, και το τεστ αντιγόνων είναι το πιο ισχυρό και γρήγορο εργαλείο για να το αποδείξουμε».

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, και ειδικά τα νέα τεστ με δείγμα σάλιου, τείνουν να αλλάξουν τη δυνατότητα διάγνωσης του Covid-19. Αποτελούν τη νέα στρατηγική για την έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων, γιατί είναι γρήγορα και φθηνά, ανιχνεύοντας τις αντιγόνες πρωτεΐνες που επιτρέπουν τον εντοπισμό θετικών περιπτώσεων. Το βασικό πλεονέκτημα των rapid tests έναντι των μοριακών είναι η έγκαιρη διάγνωση και η παρεμπόδιση της μετάδοσης με την έγκαιρη καραντίνα. Παράλληλα, η ιχνηλάτηση επαφών μπορεί να ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα. Το κλειδί στον έλεγχο της πανδημίας είναι η ταχύτερη ιχνηλάτηση, ο έγκαιρος εντοπισμός των επαφών και η απομόνωσή τους.

Στοιχεία από  www.amna.gr

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.