fbpx
Μαζικοί εμβολιασμοί μέχρι τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Μαζικοί εμβολιασμοί μέχρι τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Την ίδια μέρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 26 Δεκεμβρίου, θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech, 9.750 δόσεων. Την επομένη θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο».

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου. Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων, 83.850 δόσεων.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολίων

Οι παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 έως το τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις. Σε αυτές τις αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca.

Το χρονοδιάγραμμα, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ονομάζεται «Ελευθερία». Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «όσο προχωράμε, τόσο περισσότερες εταιρείες θα λαμβάνουν έγκριση και τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων». Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Αυτούς θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. Η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό, ανέφερε κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου.

Σε οργανωμένα κτίρια οι εμβολιασμοί

Με βάση τον προγραμματισμό, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Από τις 22/12 η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι, που έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης.

Οι εταιρείες που θα κάνουν τη διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων. Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Το εμβόλιο είναι η ελπίδα

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις γρήγορες διαδικασίες για την παρασκευή εμβολίων για τη νόσο Covid-19. Εξήγησε ότι οι λόγοι ήταν η χρησιμοποίηση και εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση. Τα εμβόλια, είπε, αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες, οργανώσεις, όπως ο FDA, ο EMA. Βάσει ορισμένων κριτηρίων φτάνουν, έπειτα από πολύ αυστηρή διερεύνηση όλων των στοιχείων και κλινικών μελετών, στην έγκρισή τους. Τα εμβόλια για να εγκριθούν πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:

  • Ασφάλεια να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες
  • Ανοσογονικότητα να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα
  • Αποτελεσματικότητα να προσφέρουν προστασία στον εμβολιαζόμενο όταν εκτεθεί στη νόσο

Τεχνολογία mRNA

Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται στη χώρα μας είναι αυτό των εταιρειών Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο mRNA. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί το μόριο του mRNA για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας, της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού, σε ανθρώπινο κύτταρο. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται το ερέθισμα στον οργανισμό μας να παράξει και να προκαλέσει την ανοσιακή αντίδραση και την παραγωγή αντισωμάτων.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και επιπλέον δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου. «Αυτό το εμβόλιο έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια. Το εμβόλιο αυτό δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%», ανέφερε. Συνέστησε υπομονή και τήρηση των μέτρων προστασίας. «Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μάς έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο. Οφείλουμε να δείξουμε υπομονή», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Στοιχεία από: www.amna.gr

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.