Γιατροί στην Πάτρα έσωσαν βρέφος – Κατάπιε καρύδι [vid]

Γιατροί στην Πάτρα έσωσαν βρέφος – Κατάπιε καρύδι [vid]

Ένα βρέφος 10 μηνών σώθηκε από τους γιατρούς του ΕΣΥ και συγκεκριμένα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου και του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων στην Πάτρα. Ειδικότερα, το βράδυ Κυριακής, 14/6 ένα μωρό 10 μηνών κατάπιε ένα καρύδι και τα κομμάτια έφραξαν τον πνεύμονά του. Το αγοράκι έκανε εισαγωγή στο Καραμανδάνειο όπου αρχικά αφαιρέθηκε το ένα κομμάτι. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ διασωληνωμένο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο και εισήχθη στη ΜΕΘ Παίδων.

Στον έλεγχο που έγινε στον μικρό Οδυσσέα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δεύτερου κομματιού, σε σημείο αδύνατον να αφαιρεθεί με άκαμπτο βρογχοσκόπιο. Αποφασίστηκε να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του και να γίνει βρογχοσκόπηση με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο.  Τη Δευτέρα έγινε η βρογχοσκόπηση όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ξένου σώματος που δημιουργούσε σοβαρή ατελεκτασία στον σύστοιχο πνεύμονα. Ο Οδυσσέας παρουσίαζε ήδη εικόνα συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) με σοβαρότατη υποξυγοναιμία.

Σπάνια περίπτωση η θέση του ξένου σώματος

Η θέση του ξένου σώματος στον ανώτερο αριστερό λοβιαίο βρόγχο είναι εξαιρετικά σπάνια σε περιπτώσεις ξένων σωμάτων σε παιδιά. Η γωνίωση του εύκαμπτου βρογχοσκοπίου στην μέγιστη θέση, δεν επέτρεπε την χρήση εύκαμπτης λαβίδας για την αφαίρεση του. Καθώς η μεταφορά του Οδυσσέα στην Αθήνα κρίθηκε από τους ιατρούς εξαιρετικά επικίνδυνη, χθες Τρίτη έγινε νέα προσπάθεια κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τα επεμβατικά τμήματα του Νοσοκομείου (Fogarty, nitinol stone extractor κλπ) και έγινε με επιτυχία η αφαίρεση του ξένου σώματος.

βρέφος

Το μωρό είναι σε σταθερή κατάσταση

Σήμερα, Τετάρτη ο μικρός Οδυσσέας βρίσκεται εκτός κινδύνου, διασωληνωμένος σε σταθερή κατάσταση σε αναπνευστήρα και είναι ζήτημα ημερών να γίνει με ασφάλεια η αποσωλήνωσή του. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχοντας από την πρώτη στιγμή διαρκή ενημέρωση για την περιπέτεια του Οδυσσέα, συνεχάρη τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, το προσωπικό του Νοσοκομείου και την ομάδα του υπεύθυνου της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο, Εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, που έκανε και την επέμβαση.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.