fbpx
προτεραιότητα εμβολιασμών εμβόλιο κοντινή φωτογραφία

Ποια θα είναι η προτεραιότητα των εμβολιασμών;

Η λίστα των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα κατά του Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Oι απόψεις των ειδικών διαφέρουν από εκείνες άλλων χωρών, κυρίως ως προς τους εργαζόμενους των νευραλγικών τομέων της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συνέβη και με τη στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας στις ΗΠΑ, δεν θα υπάρξουν ενιαίοι κανόνες, με κίνδυνο δημιουργίας σύγχυσης. Όπως και κατά την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της γρίπης H1N1 το 2009, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει συστάσεις και θα δώσει σε κάθε Πολιτεία την ελευθερία να επιλέξει τον τρόπο διανομής των εμβολίων.

Αντικρουόμενες οι απόψεις κορυφαίων ειδικών

Ομάδες κορυφαίων ειδικών έχουν ήδη διατυπώσει τις απόψεις τους. Mερικές φορές είναι αντικρουόμενες, αναδεικνύοντας τις εντάσεις που προκαλεί η συζήτηση. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να προστατεύσει τους πλέον ευάλωτους. Tαυτόχρονα θα πρέπει να διευκολύνει την «αναγέννηση» της κοινωνίας. Όσον αφορά το τελευταίο, με ποιον τρόπο δηλαδή θα επανεκκινήσει ταχύτερα η οικονομία, αναμένεται να υπάρξουν διαφορές μεταξύ των Πολιτειών.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας προτείνει η αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού να γίνει από τους φιλοξενούμενους στους οίκους ευγηρίας και ορισμένους εργαζόμενους σε αυτούς. Ύστερα θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και το υγειονομικό προσωπικό. Στη συνέχεια οι άνω των 50 ετών και άτομα που το επάγγελμά τους ευνοεί τη μετάδοση. Στο τέλος θα εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η στρατηγική προσεγγίζει τις συστάσεις του Π.Ο.Υ.

Στις ΗΠΑ, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής σε πολυσέλιδη έκθεσή τους δίνουν προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και στα πληρώματα των ασθενοφόρων. Ακολουθούν οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, ομάδες δηλαδή που είναι πολύ εκτεθειμένες στον ιό. Στη συνέχεια, όσοι αντιμετωπίζουν δύο ή περισσότερες παθολογικές καταστάσεις (καρκίνος, διαβήτης τύπου 2 , παχυσαρκία), ανεξαρτήτως ηλικίας, και τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι των οίκων ευγηρίας.

Οι ειδικοί των ΗΠΑ στηρίζονται στο επαγγελματικό και όχι στο ηλικιακό κριτήριο. Δίνουν προτεραιότητα στους εργαζόμενους στους κρίσιμους τομείς που κινούν τα γρανάζια της Αμερικής. Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην αλυσίδα των τροφίμων ‒από τα σφαγεία μέχρι τα σούπερ μάρκετ‒, υπάλληλοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, φαρμακοποιοί, δυνάμεις Ασφαλείας, ταχυδρόμοι. Οι ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την επιδημία είναι οι εργαζόμενοι σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης. Εκείνοι προέρχονται συχνά από τις κοινότητες των έγχρωμων και των ισπανόφωνων, αδικία που οι ειδικοί θα ήθελαν να επανορθώσουν.

Ακολουθούν άλλες, λιγότερο ευαίσθητες ομάδες στον Covid-19

Έπειτα από αυτές τις δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα έρχονται τα άτομα που πάσχουν από κάποιο νόσημα. Ακολουθούν οι άστεγοι και οι άνω των 65 χωρίς υποκείμενο νόσημα. Στη συνέχεια οι νέοι ενήλικοι, και κυρίως οι φοιτητές, που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν, αλλά έχει αποδειχτεί ότι είναι μεγάλοι μεταδότες.

Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά προτάσεις. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ περιμένει τη γνώμη της δικής του επιτροπής ειδικών, η οποία θα ψηφίσει αύριο επί του θέματος. Η επιτροπή έχει προϊδεάσει ότι θα δώσει προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Στην πράξη, πάντως, όλα αυτά τα ηθικού, επιδημιολογικού και οικονομικού χαρακτήρα κριτήρια μπορεί να αγνοηθούν στην αρχική κούρσα των εμβολίων.

Στοιχεία από: www.amna.gr