ΕΚΑΒ: Πρόγραμμα ετοιμότητας στις δομές υγείας των νησιών

ΕΚΑΒ: Πρόγραμμα ετοιμότητας στις δομές υγείας των νησιών

Σε δέκα νησιά του Αιγαίου κάνουν αυτήν την εβδομάδα απόβαση οι γιατροί και οι διασώστες του ΕΚΑΒ προκειμένου να εκπαιδεύσουν το υγειονομικό προσωπικό των δομών υγείας καθώς και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και υπηρεσιών.

Η απόβαση από τα κλιμάκια του ΕΚΑΒ γίνεται βάσει του ειδικού προγράμματος ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων με την κωδική ονομασία ΕΚΑΒ be S.A.F.E. – Stay Alert Fully Educated, σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, από τους Επαγγελματίες Υγείας στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, αλλά και στο προσωπικό Λιμεναρχείων, Λιμενικών σταθμών και Φυλακίων.

Ελληνικά νησιά 

Τα κλιμάκια των ειδικών θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση και άσκηση και παράλληλα θα καταγράψουν τυχόν προβλήματα στη διαχείριση και την ετοιμότητα στους υγειονομικούς σχηματισμούς στα εξής νησιά: Σέριφος, Λέρος, Σίφνος, Πάτμος, Ανάφη, Λειψοί, Σαντορίνη, Θηρασιά, Σίκινος και Ίος.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου 2020 έχοντας καλύψει τους περισσότερους Υγειονομικούς σχηματισμούς, Λιμεναρχεία και Λιμενικούς Σταθμούς της νησιωτικής χώρας, ενώ οι μετακινήσεις των επιχειρησιακών ομάδων του ΕΚΑΒ πραγματοποιούνται με τη συνδρομή (όπου απαιτείται) των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Βασικό σκοπός 

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί τόσο η ετοιμότητα όσο και η επάρκεια των γνώσεων όλων των Υγειονομικών στελεχών, των στελεχών του Λιμενικού καθώς και των εμπλεκόμενων στελεχών της Περιφερειακής ή και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ, σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) πριν από την ασφαλή διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε κάποιο ορισμένο Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19.

Όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του εκάστοτε έκτακτου περιστατικού SARS-CoV-2 (ύποπτου ή επιβεβαιωμένου), θα είναι αναρτημένα σε ειδικό πεδίο στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ (https://www.ekab.gr/anakoinoseis/besafe/) από όπου, ανά πάσα χρονική στιγμή (24 ώρες το 24ώρο), τα εμπλεκόμενα υγειονομικά αλλά και επιχειρησιακά στελέχη από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του αντίστοιχου οπτικοακουστικού υλικού.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.