Οι δραστήριοι άνθρωποι που ανήκουν στην τρίτη ηλικία εξασφαλίζουν πιο αργή γήρανση του εγκεφάλου καθώς ο κίνδυνος γεροντικής άνοιας, είναι μικρότερος.

Νέος στην ψυχή, νέος και στο κορμί

Το ρητό αυτό φαίνεται να ισχύει, καθώς ηλικιωμένοι που δεν ασκούνται και γενικότερα δεν είναι σωματικά δραστήριοι στην καθημερινή ζωή τους, τείνουν να έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, όσοι περπατούν τακτικά, ασχολούνται με την κηπουρική, κολυμπούν ή χορεύουν, έχουν μεγαλύτερο και πιο νεανικό εγκέφαλο από τους αδρανείς συνομηλίκους τους. Η επίπτωση της αυξημένης δραστηριότητας ισοδυναμεί με τέσσερα λιγότερα χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου.

Όντας πιο κοινωνικά ενερός ο ηλικιωμένος, προβλέπεται μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας, βάσει μια νέας μελέτης του UCL-led. Η διαχρονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, αναφέρει τα πιο ισχυρά στοιχεία μέχρι σήμερα ότι η κοινωνική επαφή νωρίτερα στη ζωή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της άνοιας.

Το γονίδιο που αυξάνει το κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Whitehall II, παρακολουθώντας 10.228 συμμετέχοντες που είχαν ερωτηθεί σε έξι περιπτώσεις μεταξύ 1985 και 2013 σχετικά με τη συχνότητα κοινωνικής επαφής τους με φίλους και συγγενείς. Οι ίδιοι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης τις γνωστικές εξετάσεις από το 1997 και μετά, και οι ερευνητές αναφέρθηκαν στα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των συμμετεχόντων μέχρι το 2017 για να δουν αν είχαν ποτέ διαγνωστεί με άνοια.

Για την ανάλυση, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ της κοινωνικής επαφής στην ηλικία των 50, 60 και 70 ετών, και στην επακόλουθη συχνότητα εμφάνισης άνοιας, και στο κατά πόσον η κοινωνική επαφή συνδεόταν με τη γνωστική παρακμή, αφού λογή για άλλους παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η οικογενειακή κατάσταση και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κοινωνική επαφή στην ηλικία των 60 σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή. Η ανάλυση έδειξε ότι κάποιος που είδε φίλους σχεδόν καθημερινά στην ηλικία των 60 ήταν 12% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.

papoudes paizoun mpiliardo

Συμπέρασμα έρευνας

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους και τις συνέπειες της γήρανσης απλώς με το να γίνουν πιο δραστήριοι σωματικά. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής διαταραχής και άνοιας. Η μελέτη μας βρήκε ότι οι πιο δραστήριοι σωματικά άνθρωποι έχουν όγκο εγκεφάλου ισοδύναμο με τέσσερα χρόνια νεότερο εγκέφαλο», δήλωσε η δρ Γκου, η μελέτη της οποίας υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ.

Πηγή: sciencedaily.com, snf.org